Letní recepty s kuchyňským robotem Ankarsrum
1. 5. 2020
Začněte svůj den zdravě a zeleně! S naším mixérem Ankarsrum si vyrobíte lahodné smoothie třeba každý den.
Tipy
Dokonale jemný krém a nadýchaný bílkový sníh? S balónovými metlami vše zvládnete na výbornou!
RECEPTY NA DOKONALÉ SUŠENKY
Kdo by nemiloval sušenky? Podívejte se na naše oblíbené recepty 5 druhů sušenek.
SUŠENKY S MARMELÁDOU
Ingredience pro 24 ks :
- 200 g másla
- 240 g mouky
- 90 g cukru
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 125 g marmelády
Postup:
- Předehřejte troubu na 175°C.
- Sestavte plastovou šlehací nádobu se šlehacími metlami a umístěte na motorovou základnu kuchyň. robotu Ankarsrum.
- Nechte šlehat máslo (měkké), cukr a vanilkový cukr.
- Přidejte mouku a prášek do pečiva.
- Rozdělte těsto na 24 kusů, rozválejte je a vložte do forem na muffiny.
- Do každé sušenky udělejte díru. Použijte lis na citrusové plody k získání hvězdičkového vzoru.
- Do každého sušenky přidejte zhruba 1 - 2 lžičky marmelády.
- Pečte ve středu trouby po dobu 20 minut nebo do té doby, než sušenky získají stejnou barvu.
- Nechte vychladnout ve formě na muffiny.
ŠVÉDSKÉ SUŠENKY
Ingredience pro 20 ks:
Těsto:
- 200 g másla
- 270 g mouky
- 90 g cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
Poleva:
- 45 g cukru
- potravinářská barva na pečení
Postup:
- Předehřejte troubu na 175°C. Na pečící plech umístěte pečící papír.
- Sestavte plastovou šlehací nádobu se šlehacími metlami a umístěte na motorovou základnu kuchyň. robotu Ankarsrum.
- Máslo nakrájejte na tenké plátky a nechte jej vypracovat spolu s ostatními ingrediencemi v kompaktní těsto.
- Rozdělte na dvě části a z obou části vytvarujte válečky o průměru asi 3 cm.
- Na pečícím papíru umístěném na pečícím plechu smíchejte pomocí vidličky cukr s požadovaným množstvím potravinářské barvy na pečení.
- Válečky obalte v cukrové směsi a poté nakrájejte na plátky široké asi 1–2 cm.
- Sušenky umístěte na pečící papír na plechu a lehce na ně zatlačte.
- Pečte ve středu trouby po dobu 10-12 minut nebo do té doby, než získají barvu. Nechte je vychladnout.
ČOKOLÁDOVÉ PLÁTKY
Ingredience pro 40 - 50 ks:
Těsto:
- 200 g másla
- 225 g cukru
- 300 g mouky
- 20 g kakaa
- 1 polévková lžíce vanilkového cukru
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
Poleva:
- 1 vejce
- 40 g krystalového cukru
Postup:
- Předehřejte troubu na 200°C. Na pečící plech umístěte pečící papír.
- Sestavte plastovou šlehací nádobu se šlehacími metlami a umístěte na motorovou základnu kuchyň. robotu Ankarsrum.
- Máslo nakrájejte na tenké plátky a nechte mísit spolu s cukrem a vanilkovým cukrem.
- Přidejte ostatní ingredience a vypracujte těsto.
- Rozdělte těsto na 6 stejných částí a rovnoměrně je vyválejte do stejné délky. Na každý pečící plech střídavě umístěte 3 těsta.
- Srovnejte délku, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte krystalovým cukrem.
- Pečte ve středu trouby po dobu 10-12 minut, nebo do té doby, než získají barvu.
- Vyjměte z trouby a ještě horké nakrájejte sušenky šikmě na plátky. Nechte vychladnout.
ŠVÉDSKÉ MANDLOVÉ SUŠENKY
Ingredience na 20 - 40 ks:
Těsto:
- 15 g sladkých mandlí
- 120 g mouky
- 90 g cukru
- ½ lžíce jemného sirupu
- ½ lžíce jedlé sody
- 1 lžička vody
- 100 g másla
Postup:
- Nasekejte mandle na malé kousky.
- Sestavte plastovou šlehací nádobu se šlehacími metlami a umístěte na motorovou základnu kuchyň. robotu Ankarsrum.
- Nechte mísit mouku a jedlou sodu. Přidejte cukr, sirup, nasekané mandle a vodu.
- Máslo nakrájejte na tenké plátky a přidejte do směsi.
- Těsto rozdělte na dvě části a vyválejte do tvaru válečků o průměru asi 3 cm. Nechte odpočinout v lednici zhruba půl hodiny.
- Nastavte troubu na 200°C. Na 2 pečící plechy umístěte pečící papír.
- Těsto vyjměte z lednice a válečky nakrájejte na plátky tenké zhruba 1 - 2 cm. Vyrovnejte rovnoměrně na pečící plech.
- Pečte ve středu trouby po dobu 5-6 minut nebo do té doby, než sušenky získají barvu.
BEZLEPKOVÉ AMARETTI
Ingredience na 12 ks:
Těsto:
- 1-2 bílá vejce
- 135 g cukru
- 150 g mandlové mouky
- 1 lžička bramborové mouky
Poleva:
- 30 g moučkového cukru
Postup:
- Předehřejte troubu na 200°C. Na pečící plech umístěte pečící papír.
- Sestavte plastovou šlehací nádobu s balónovými metlami a umístěte na motorovou základnu kuchyň. robotu Ankarsrum.
- Nechte šlehat vejce s vaječnými bílky.
- Přidejte kakao, mandlovou mouku a bramborovou mouku. Šlehejte až do doby než získáte těsto.
- Moučkový cukr umístěte do misky. Z lepkavého těsta tvyrujte kuličky, obalte je v moučkovém cukru a umístěte na pečící plech.
- Pečte po dobu 5-8 minut nebo dokud se na povrchu sušenek neobjeví bublinky.
- Nechte vychladnout.
Vyrobeno ve Švédsku. Věděli jste, že se Ankarsrum Assistent Original vyrábí a ručně montuje v průmyslové vesnici Ankarsrum v Smålandu ve Švédsku?
Tipy:
Svěží limonáda je ideální drink pro teplé letní dny! K přípravě čerstvých limonád použijte lis na citrusy Ankarsrum.
SVĚŽÍ LIMONÁDA
Ingredience:
- 700 ml vody
- 180 g cukru
- 8 citronů
- Ledové kostky
Postup:
- Do kastrolu přidejte 300 ml vody a cukr a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Přidejte zbytek vody a nechte ji vychladnout v lednici.
- Sestavte lis na citrusy s motorovou základnou kuchyň. robotu Ankarsrum a odšťavněte citrony.
- Citronovou šťávu smíchejte s cukrovou vodou a podávejte s kostkami ledu.
JAHODOVÉ DAIQUIRI
Jahodové daiquiri je perfektní letní koktejl! Do tohoto receptu jsme přidali také maliny a pro jeho vytvoření jsme použili přídavný mixér Ankarsrum.
Recept na jahodové daiquiri :
Ingredience pro 2 porce:
- 10 kostek ledu
- 200 g malin a jahod, nejlépe zmrazené
- 8 cl lehkého rumu (lze vyloučit)
- 75 ml limetkové šťávy
- 1 polévková lžíce bílého sirupu
Postup:
- Rozmixujte ledové kostky a přidejte další ingredience. Mixujte dokud nedosáhnete požadované konzistence. Podávejte v chlazených sklenicích.
- Pokud chcete připravit nealkoholickou verzi, ke konci mixování můžete přidat sodovku. Tento koktejl chutná skvěle připravený z chlazeného melounu.
Doma vyrobené chutná prostě nejlépe - tak jednoduché to je! Za každým kuchyňským robotem Ankarsrum stojí opravdové řemeslo a hodiny tvrdé práce. Výsledkem je přístroj, který bude vaším asistentem po celý život. I proto je ve Švédsku oblíbený přes už více než 75 let.
Tipy
Co by to bylo za léto bez jahod? S pomocí kuchyňského robotu Ankarsrum Assistent Original můžete vaší rodině a přátelům připravovat dobroty z jahod každý den.
DORT PAVLOVA S JAHODAMI
Dort Pavlova s jahodami je dokonalou letní klasikou. Jaký letní dezert je váš oblíbený?
Recept na dort Pavlova s jahodami
Ingredience:
Sněhový základ:
- 7 vaječných bílků
- 180 g krystalového cukru
- 240 g moučkového cukru
Jahodový tvaroh:
- 1 plátek želatiny
- 300 g pyré ze zmrazených jahod
- 90 g krystalového cukru
- 2 vejce
- 0,5 citronové šťávy
- 100 g nesoleného studeného másla v kostkách
Náplň a zdobení:
- 500 ml šlehačky
- 1 lžíce krystalového cukru
- 1 balení čerstvých jahod
- čerstvé jedlé květiny
Postup:
- Plátek želatiny vložte do studené vody.
- Jahody nechte provařit s cukrem a jemně míchejte, přidejte vejce a neustále míchejte na mírném ohni, dokud těsto trochu nezhoustne nebo dokud těsto nedosáhne 80°C .
- Přidejte želatinu, promíchejte a nalijte do citronové šťávy. Před smícháním s máslem nechte lehce vychladnout, následně míchejte dokud nezískáte hladký krém.
- Naneste přímo na povrch a umístěte do lednice na min. 2 hodiny.
- Předehřejte troubu na 80°C (horký vzduch) a připravte 2 plechy na pečení vyložené pečícím papírem. Na každý z nich nakreslete pomocí šablony kruh.
- Sestavte plastovou šlehací nádobu s balónovými metlami a umístěte na motorovou základnu kuchyň. robotu Ankarsrum.
- Šlehejte sněhový bílek do doby kdy získáte pevný sníh. Pomalu přidávejte cukr (po 3 porcích) a pokračujte ve šlehání dokud nebude sníh krásně pevný a lesklý.
- Prosátý moučkový cukr přidávejte po dávkách pomocí špachtle tak, aby sníh udržel nadýchanou formu.
- Nalijte 1/3 bílkového sněhu do zdobícího sáčku s jakkoliv velkým otvorem. Zbytek sněhu rozprostřete na pečící papír v místě, kde je nakreslený kruh. Na úplném okraji vytvořte sněhové pusinky.
- Pečte asi 1 ½ - 2 hodiny, troubu vypněte a nechte pusinkový základ schnout v troubě alespoň 1 hodinu. Můžete jej také nechat v troubě schnout přes noc.
- Vyjměte jahodový tvaroh a šlehačku.
- Sestavte plastovou šlehací nádobu s balónovými metlami a umístěte na motorovou základnu kuchyň. robotu Ankarsrum.
- Smetanu na šlehání a cukr šlehejte, až dosáhnete lehké šlehačky, nalijte do cukrářského sáčku s velkým kulatým otvorem. Nakrájejte jahody a zbytek rozprostřete uprostřed.
- Opatrně vyjměte sněhový základ a umístěte jej na podstavec. Okraj potřete šlehačkou a tu rovnoměrně rozprostřete v tenké vrstvě směrem dovnitř. Poté rozetřete také tenkou vrstvu jahodového tvarohu a posypejte kousky jahod.
- Přidejte další vrstvu sněhové základny. Přidejte zbytek jahodového tvarohu a ozdobte šlehačkou. Přidejte nakrájené ovoce a jedlé květiny.
JAHODOVÝ MILKSHAKE S ČERSTVÝMI JAHODAMI A ŠLEHAČKOU
Co se skvěle hodí k domácím burgerům? Jahodový milkshake přeci! S čerstvými jahodami a nadýchanou šlehačkou - vychutnejte si hotový ráj u vás doma.
Recept na jahodový milkshake
Ingredience na 1 litr:
- 1 litr vanilkové zmrzliny
- 200 ml 2% mléka
- 50 g jahod
Dekorace:
- Čerstvé jahody
- Šlehačka
Postup:
- Otočte kuchyň. robot Ankarsrum na bok a sestavte s přídavným mixérem.
- Přidejte všechny ingredience a mixujte do hladka.
- Podávejte ve sklenicích s brčkem a ozdobte jahodami navíc a šlehačkou.
KŘUPAVÝ DOMÁCÍ CHLÉB
Křupavý chléb patří ke klasickým receptům, které nesmí chybět na švédském stole během léta. Jeho příprava je jednoduchá a zvládne ji tak každý.
Recept na křupavý chléb
Ingredience:
- 50 g kvasnic
- 500 ml mléka
- 210 g ječmenné mouky
- 210 g mouky z borové kůry
- 180 g mouky
- 2 lžičky soli
Postup:
- Kvasnice nechte rozpustit ve vlažném mléce.
- Nerezovou nádobu umístěte na motorovou základnu kuch. robotu Ankarsrum. Do nádoby vložte hnětač na těsto společně se stěrkou na těsto.
- Přidejte měkké máslo, sůl a většinu mouky. Nechte těsto zpracovávat po dobu několika minut. .
- Nasaďte víko, nechte kynout půl hodiny.
- Nastavte troubu na 250°C.
- Těsto položte na pomoučený vál a rozdělte na 20 kusů. Vytvarujte bulky a přikryjte je čistou utěrkou.
- Vezměte dvě bulky a vyválejte je do kulatých křupavých chlebů, položte na pečící plech vyložený pečícím papírem. Ve středu každého chleba vytvořte kulatou díru..
- Pečte ve středu trouby po dobu 6-8 minut nebo dokud nezískají zlatavou barvu.
- Mezitím rozválejte další dvě bulky a poté je nechte upéct.
- Nechte chléb vychladnout.
DORT S TROPICKÝM NÁDECHEM S JAHODAMI A ANANASEM
Dort, který se perfektně hodí pro letní dny! Chutný dort s tropickým nádechem s jahodami a ananasem.
Recept na dort
Korpus:
- 4 vejce
- 270 g cukru
- 100 ml vroucí horké vody
- 180 g mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového cukru
Náplň:
- 400 ml smetany
- 200 g tvarohu
- 90 g moučkového cukru
- 400 g rozmixovaného ananasu
- 500g jahod
Poleva:
- 150 ml smetany
- 10 čerstvých jahod
Postup
Korpus:
- Předehřejte troubu na 175°C a pekáč (20-23 cm) vyložte papírem na pečení.
- Sestavte plastovou šlehací nádobu s balónovými metlami a umístěte na motorovou základnu kuchyň. robotu Ankarsrum.
- Našlehejte vejce a cukr v nadýchanou směs, přidejte horkou vodu.
- Sestavte plastovou šlehací nádobu se šlehacími metlami a umístěte na motorovou základnu kuchyň. robotu Ankarsrum.
- Smíchejte mouku, prášek do pečiva a vanilku a smíchejte s těstem z vajec a cukru.
- Pečte uprostřed trouby asi 30 minut.
- Nechte v pekáči zcela vychladnout.
- Rozdělte dortový korpus na tři vrstvy.
Náplň
- Nechte z ananasu vytéct přebytečnou šťávu.
- Jahody nakrájejte na menší kousky.
- Sestavte plastovou šlehací nádobu se šlehacími metlami a umístěte na motorovou základnu kuchyň. robotu Ankarsrum.
- Vložte dovnitř ananas, jahody, 60 g moučkového cukru a promíchejte.
- Sestavte plastovou šlehací nádobu s balónovými metlami a umístěte na motorovou základnu kuchyň. robotu Ankarsrum.
- Vyšlehejte smetanu.
- Dále vyšlehejte tvaroh a zbytek moučkového cukru.
- Šlehejte smetanu a tvarohovou směs a přidejte jahody s ananasem.
- Položte jeden korpus na talíř a rovnoměrně na něj rozpostřete polovinu náplně. Přidejte další korpus a opakujte. Nakonec přidejte poslední korpus.
- Vyšlehejte smetanu na ozdobu a naneste na dort. Ozdobte jahodami.
LETNÍ CUPCAKES S JAHODAMI, LIMETKOU A BÍLOU ČOKOLÁDOU
Letní cupcakes s jahodami, limetkou a bílou čokoládou s kuchyňským robotem Ankarsrum. Těsto připravíte jednoduše v otočné nerezové nádobě s pomocí hnětače na těsto a krém v plastové šlehací nádobě pomocí balónových metel.
Ingredience:
- 200 g másla (pokojové teploty)
- 225 g cukru
- 3 vejce
- Špetka soli
- 1 polévková lžíce vanilkového cukru
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 240 g mouky
- 1 limetka (nastrouhaná kůra + šťáva asi 50 ml)
- 150 g jahod nakrájených na malé kousky
- 200 g bílé nasekané čokolády
- 2 lžíce krystalového cukru na ozdobu
Postup:
- Sestavte plastovou šlehací nádobu s balónovými metlami a umístěte na motorovou základnu kuchyň. robotu Ankarsrum.
- Rozšlehejte máslo a cukr do nadýchané konzistence.
- Poté šlehejte po jednom vejce.
- Následně prosejte suché ingredience, nechte hnětat dokud nezískáte rovnoměrné těsto a přidejte limetkovou šťávu, kůru z limetky a kousky bílé čokolády. Nechte vypracovat husté těsto a nalijte jej do forem na muffiny.
- Do každé formy přidejte několik kousků jahod. Pokud jahody přidáte tímto způsobem, můžete dosáhnout rovnoměrnější rozprostření jahod a lepší výsledek
- Nakonec posypejte krystalovým cukrem. Pečte při teplotě 160°C po dobu asi 15–20 minut (zda je těsto upečené i uvnitř ověříte pomocí špejle).
- Po vychladnutí můžete ozdobit šlehačkovým krémem a kousky jahod.