Křupavé chlebové placky
Křupavý chléb patří ke klasickým receptům, které nesmí chybět na švédském stole během léta. Jeho příprava je jednoduchá a zvládne ji tak každý.
Recept
- 50 g kvasnic
- 500 ml mléka
- 210 g ječmenné mouky
- 210 g mouky z borové kůry
- 180 g mouky
- 2 lžičky soli
Postup:
- Kvasnice rozpusťte ve vlažném mléce.
- Nerezovou nádobu umístěte na motorovou základnu kuchyňského robotu Ankarsrum. Do nádoby vložte hnětač na těsto společně se stěrkou na těsto.
- Přidejte měkké máslo, sůl a většinu mouky. Nechte těsto zpracovávat po dobu několika minut. Nasaďte víko a nechte kynout půl hodiny.
- Nastavte troubu na 250°C.
- Těsto položte na pomoučený vál a rozdělte na 20 kusů. Vytvarujte bulky a přikryjte je čistou utěrkou.
- Vezměte dvě bulky a vyválejte je do kulatých křupavých chlebů, položte na pečící plech vyložený pečícím papírem. Ve středu každého chleba vytvořte kulatou díru.
- Pečte ve středu trouby po dobu 6-8 minut nebo dokud nezískají zlatavou barvu.
- Mezitím rozválejte další dvě bulky a poté je upečte. Po upečení nechte chléb vychladnout.