Jak si doma jednoduše vyrobit rostlinné mléko

Rostlinná “mléka” (tj. rostlinné nápoje podobné mléku svou konzistencí a využitím) jsou skvělou alternativou ke klasickému kravskému mléku. Zásadně se však liší výživovou hodnotou a množstvím zdraví prospěšných látek. Lehce si je vyrobíme doma za pár minut a to i s nízkým rozpočtem. Navíc existuje nekonečně mnoho variací a ingrediencí, které nás nepřestávají bavit!

Jak se liší rostlinné mléko od kravského?

Rostlinná mléka mají výhodu v tom, že neobsahují laktózu. Laktóza tvoří zhruba 5% objemu mléka většiny savců (liší se s ohledem na jednotlivé druhy). Problém při trávení laktózy nastává v momentě, kdy tělo není schopno laktózu (tedy mléčný cukr) štěpit. Štěpení laktózy na glukózu a galaktózu, tedy cukry, které náš organismus hravě stráví, má na starosti enzym nazvaný laktáza.

Jestliže naše tělo neprodukuje tento enzym v dostatečné míře, laktóza projde do střevního traktu nerozštěpená a následně vytváří zdravotní komplikace. Intolerance laktózy se však liší od alergie na mléko. Alergie na mléko se vyskytuje nejčastěji u novorozenců a dětí. Většinou však do 5 let dítěte pomine. Alergická reakce probíhá v důsledku kontaktu s jedním z alergenů, který mléko obsahuje.

Ovesné mléko z přístroje NutraMilk

Rostlinná mléka se nejčastěji vyrábí z ořechů (mandle, pistácie, vlašské, pekanové, makadamiové, piniové a lískové ořechy, tigernuts, kaštany, atd.), jež také patří mezi známé alergeny. Pokud trpíte touto alergií, není nic jednoduššího, než si najít jinou surovinu, ze které lze rostlinné mléko vyrobit. Může to být rýže, oves, špalda, quinoa, sója nebo například konopná semínka. Každá z těchto surovin se liší obsahem nutričních látek a také chutí. Pokud nám samotná chuť přijde nezajímavá, můžeme už při výrobě rostlinného mléka přidat přírodní ochucovadla, bylinky, koření a další ingredience, které nejenže vylepší celkovou chuť, ale také mohou zvýšit výživovou hodnotu.

Samotná rostlinná mléka neobsahují tolik cukru jako kravské mléko, proto se doporučují i lidem, kteří chtějí zhubnout nebo si udržet štíhlou linii. Rostlinná mléka vás navíc zasytí a dodají vám mnoho energie. A to bez toho, aniž byste cítili těžkost nebo nadýmání.

Rostlinná mléka vyrobená přístrojem NutraMilk

Proč se říká “rostlinné mléko”, když se o skutečné mléko nejedná?

Slovní označení “rostlinné mléko” vychází z toho, že nápoje, které jsou připraveny určitým způsobem z ořechů, obilovin, semínek, atd., svým vzhledem, chutí, konzistencí a možnostmi využití připomínají nejvíce klasické kravské mléko. Dle nových směrnic by označení “mléko” nemělo být v tomto případě používáno, protože může dojít k matení spotřebitele. My se však domníváme, že nové označení “nápoj” je ještě více matoucí a nevystihuje vlastnosti výsledného produktu.

Náš tip: Rostlinná mléka lze použít k přípravě palačinek, jogurtů, kakaa, veganských “sýrů”, rostlinných majonéz a dresingů, šlehačky, atd. Lze je také použít k zahuštění polévek a omáček, nebo jen tak do kávy.

Jak si doma jednoduše připravit rostlinné mléko?

Domácí = lepší. A ani rostlinná mléka nejsou výjimkou. Pokud si rostlinné mléko připravíme doma, můžeme si pohlídat kvalitu použitých surovin a máme také jistotu, že nepijeme něco, co je plné chemikálií a cukru. Navíc máme vždy 100% čerstvý nápoj.

Srovnání běžné ceny kupovaného (K) a doma připraveného rostlinného mléka (D): Z jednoho kilogramu mandlí můžete doma připravit 10 l rostlinného mléka. Domácí (lepší) varianta je v tomto případě 7,5 x levnější! Za cenu 1 kupovaného máte 7,5 litru domácího mléka.

D: 1 litr = 25, 9 Kč

D: 10 litrů = 259 Kč

K: 1 litr = 195 Kč

K: 10 litrů = 1950 Kč

K výrobě rostlinného mléka lze použít buď mixér nebo speciální výrobník rostlinného mléka NutraMilk.

Doporučujeme využít skutečně velmi kvalitní mixér - ideálně Vitamix, který dokáže rozmixovat dokonale vlákninu, že ji v nápoji neucítíte. Mixéry jiných značek to v drtivé většině případů nedokáží a hrubá vláknina v mléce či nápoji nepříjemně drhne na jazyku nebo v krku. Konzumace takto nedomixovaných drinků vás pak spíše odradí a připraví vás o veškeré zdravotní benefity, které pití rostlinných mlék a nápojů přináší. Naopak Vitamix připraví z jakýchkoli surovin dokonale hladkou emulzi s výrazně jemnější chutí.

Doporučené produkty

ChufaMix k jednokrokové výrobě rostlinných nápojů

V ChufaMixu můžete připravit také vynikající nápoje na bázi fresh a smoothies (tj. čerstvě lisovaných šťáv nebo mixů) z bylinek, jedlých rostlin či dokonce ovoce a zeleniny. Díky jedinečné funkčnosti v ChufaMixu v jediném kroku suroviny rozmixujete a současně zbavíte dužiny / vlákniny. Snadno v něm připravíte také studené (macerované) čaje nebo současný hit - “infused water” - tj. “vyluhovanou či ochucenou” vodu. V tomto případě však spíše “super-infused”, protože použité suroviny ve vodě neponecháte jen plavat (jako v různých “bandaskách se sítkem”), ale uvolníte z nich do vody veškerý chutný a zdraví prospěšný obsah. Výsledek je famózní!!! Dokonalé spojení osvěžení a zdravé výživy. Nevídaná paleta aroma a chutí, která jiným způsobem nelze připravit.

Rostlinné mléko do pěti minut

Jediné, co budete potřebovat je ChufaMix, ponorný mixér a požadované ingredience. Celý proces všehovšudy zabere zhruba 5 minut.

  1. Nádobu naplníme po rysku vodou (buď 1 litr nebo nebo ½ litru).
  2. Do nádoby umístíme filtrační nádobu (nádobu se sítkem).
  3. Do filtrační nádoby vložíme ingredience.
  4. Do nádoby vložíme ruční ponorný mixér a mixujeme zhruba 1-2 minuty.
  5. Filtrační nádobu lehce vyjmeme a obsah promícháme. Následně jej stlačíme pěchovadlem, dokud nevytlačíme “poslední kapku”.
  6. Hotový nápoj můžeme rovnou konzumovat nebo uchováváme v chladu v uzavřené nádobě (lze použít přímo nádobu ChufaMixu s uzávěrem, který je součástí balení).
ChufaMix k jednokrokové výrobě rostlinných nápojů

Většinu ořechů ani dalších surovin není třeba předem namáčet. I běžný ponorný mixér je bez problému rozmixuje. U větších ořechů je potřeba, abychom přidali dostatek vody (1 litr), u menších oříšků nebo semínek je naopak třeba ponechat méně vody (½ litru).

Náš tip: Zbylou dužinu nemusíte vyhazovat! Je možné ji využít na přípravu sladkých moučníků, sušenek, muffinů, chleba, pesta, hummusu, pomazánek a rostlinných paštik.

Jakou vodu k přípravě rostlinného mléka použít? K přípravě rostlinného mléka je nejlepší použít čistou neperlivou vodu. Je důležité dbát na to, aby zvolená voda byla co nejčistší a nekvalitnější. Pokud chceme dbát na své zdraví, je velice důležité vědět, jakou vodu pijeme a co obsahuje.

Jestliže si nejsme jistí kvalitou vody z kohoutku a zároveň nechceme kupovat PET lahve, je nejjednodušší si vodu prostě vyčistit. Vynikající jsou k tomuto účelu a domácímu použití vodní filtry Berkey, které filtrují tak dokonale, že kromě upravené kohoutkové vody vyčistí prakticky jakoukoliv vodu - dokonce i vodu z rybníků, jezer, okapu či kaluže.

Filtrační vložky, které filtrační systémy Berkey používají, odstraní z vody všechny bakterie, viry, cysty, těžké kovy, bahno, chemikálie a pachuti. Věřte nám, že jakmile jednou ochutnáte čistou vodu, ihned poznáte rozdíl v tom, co pijete běžně.

Doporučené produkty

Kategorie blogu
Nahoru

Používáme Cookies

Kliknutím na Přijmout vše udělujete souhlas s používáním cookies k zajištění správného zobrazování a chování webových stránek, k analýze návštěvnosti a k cílení reklam. Své předvolby lze změnit v nastavení cookies.

Přijmout vše