5 tipů od profesionálů na dokonalé cukroví
Vánoční období je tu a s ním i pečení vánočního cukroví. Protože co nejlépe podtrhne vánoční atmosféru než domov provoněný čerstvě napečeným cukrovím? Vanilkové rohlíčky, linecká kolečka, ořechy plněné krémem, perníčky, nepečené cukroví, cukroví bez cukru...
Každý má rád něco jiného. Jaké je ale tajemství vždy dokonalých výsledků? Podívejte se s námi na tipy zkušených cukrářských mistrů díky nimž bude každé vaše cukroví naprosto dokonalé.
TIP 1: 200 g znamená 200 g
Jedním z nejčastějších nešvarů při pečení je improvizace. Je dobré uvědomit si, že pečení se v mnohém liší od vaření. Ne nadarmo se říká “vaření je umění, pečení je věda”. A pro mnohé skutečně vědou být může, dokud se nenaučí pilně následovat recept. Vše, co je uvedeno v receptu je důležité. Každý miligram nebo mililitr má vliv na celkový výsledek. Kvůli jedné špatně změřené ingredienci může být cukroví katastrofou. Představte si, že během pečení se vaše kuchyně promění v malou chemickou laboratoř, kde každá surovina v určitém poměru vyvolá kýženou chemickou reakci. Neměňte recept, pokud jste jej aspoň jednou nedovedli do úspěšného konce. To samé platí pro otevírání trouby během pečení - věřte receptu a otevřete ji až když je upečeno.
TIP 2: Kvalitní kuchyňský pomocník je nezbytnost
Připravovat všechna těsta a krémy několik hodin ručně nebo vše zvládnout bez námahy během několika minut? Na tuto otázku je odpověď jasná. Kvalitní kuchyňský pomocník nám ušetří čas, námahu a výsledek bude vždy dokonalý. Jaké spotřebiče používají profesionálové?
Doporučené produkty
Multifunkční kuchyňský robot Ankarsrum
Tento švédský kuchyňský robot zdobí kuchyně již od začátku minulého století. Jeho ikonický vzhled, kvalitní materiály a jedinečné funkce z něj dělají jednoznačně jeden z nejlepších (ne-li nejlepší) kuchyňských pomocníků vůbec. Disponuje super silným motorem o výkonu 1500 W (s prodlouženou zárukou 7 let), robustním tělem z litého hliníku, výměnnými hnětači a šlehacími metlami, 7 litrovou nerezovou a 3,5 litrovou šlehací mísou a celou řadou samostatně dokoupitelného příslušenství - např. nástavcem na těstoviny, citrusovačem, mixérem, mlýnkem, odšťavňovačem, struhadlem nebo nástavcem na výrobu sušenek.
V kuchyňském robotu Ankarsrum můžete hnětat až 5 kg tuhého těsta a 1,5 litru tekutého těsta. Výsledné těsto bude vláčné, pružné, dokonale propracované a bez hrudek. To samé krémy a šlehačky. Díky Ankarsrumu můžete připravit nespočetné množství dortů, cukroví, pečiva a mnoho dalšího bez velké námahy.
Výsledek pečení se vždy odvíjí od zpracování těsta. Najít správný balanc není vždy jednoduché, protože každý druh těsta vyžaduje jiný typ a dobu hnětení. Ankarsrum vždy zpracuje těsto tak, aby výsledek odpovídal té nejvyšší kvalitě.
Výrobník na ořechová másla a mléka NutraMilk
Rostlinná mléka jsou už dnes běžnou součástí receptů na všemožné dobroty, neméně rostlinná másla. Ať už se připravujete na pečení klasických receptů, čistě rostlinných nebo nepečených raw pochoutek, NutraMilk bude vaší pravou rukou. V NutraMilku můžete připravit až 2 litry rostlinného mléka za méně než 12 minut. Výsledné mléko bude bohaté na chuť a konzistenci, díky vestavěnému sítu však nebude obsahovat kousky ořechů nebo jiných ingrediencí.
Lahodná ořechová másla
Lahodné ořechové máslo na přípravu ořechových náplní a krémů připravíte ještě dříve, rychlé zpracování však v tomto případě nemá vliv na kvalitu - výsledné máslo je krásně krémové a hladké. Základní nádobu lze také navíc využít pro krouhání zeleniny. Přídavná nádoba je díky absenci vnitřního filtru ideální pro častou výrobu ořechových másel, všemožných slaných pomazánek, dipů, hummusu a smoothies. Domácí výroba rostlinných nápojů, másel a pomazánek z ořechů už nemůže být jednodušší!
Zapomeňte na těžké máslové krémy a zkuste lahodné krémy z ořechů. Pistácie se skvěle hodí k čokoládě, makadamiové ořechy se zase skvěle doplňují s kokosem. A ochutnali jste už klasickou kombinaci arašídového másla s jahodovým džemem? V NutraMilku vyrobíte nekonečně mnoho lahodných kombinací.
Mlýnky na obilí Waldner
Myslíte to s pečením vážně a není vám lhostejná kvalita surovin? Pak jsou pro vás mlýnky Waldner naprosto ideální, protože bez mouky se prostě neobejdete. Nejen že jsou tyto mlýnky díky masivnímu dřevu krásné na pohled, ale jsou také velice výkonné.
V pohodlí domova si můžete umlít vlastní mouku z pšenice, špaldy, prosa, kukuřice, cizrny, rýže, ovsa, sóji, fazolí a dalších surovin, v požadované hrubosti. Mlecí kameny uvnitř jsou samoostřící, proto není potřeba dodatečná údržba. Umelte si sami mouku, která je plná zdraví prospěšných látek, chuti a jednoduše vám vykouzlí úsměv na tváři.
Není nic horšího, než když si koupíte pořádnou zásobu mouky a nakonec zjistíte, že je plná potravinových molů, kteří se následně rozšíří po celé vaší kuchyni. Vajíčka molů se často dostanou do mouky už ve výrobně a my si je tak nevědomky přineseme domů, kde se v teple začnou rozmnožovat přímo raketovou rychlostí. Pokud si mouku vyrobíte doma v mlýnku Waldner, máte jistotu, že nebude obsahovat plísně, škůdce ani stopy jiných potravin (důležité pro alergiky).
Doporučené produkty
TIP 3: Med není cukr
Děsí vás množství cukru v receptu a raději byste jej vyměnili za zdravější ingredienci? Pak si najděte recept, ve kterém zdravá surovina figuruje. Stejně tak jako není vhodné redukovat množství cukru třeba na polovinu (viz TIP 1), není ani povoleno samovolně měnit a vynechávat ingredience a myslet si, že výsledek bude stejně dobrý, jen zdravější.
Konkrétně cukr totiž neslouží jen k oslazení, ale udržuje také pečené sladkosti vláčné, zabraňuje jejich vysoušení, prohlubuje barvu, chuť a dodává křehkost. Stejně tak každá jiná surovina má své jedinečné vlastnosti, které se skvěle doplňují s jinými anebo spolu naopak vůbec nefungují.
Chcete-li místo cukru použít na oslazení sušené ovoce, najděte si přímo recept se sušeným ovocem. Nemáte-li doma jedlou sodu, vyhledejte recept, ve kterém není.
TIP 4: Jedno těsto, více náplní
Chtěli byste udělat víc druhů cukroví, ale nemáte moc času? Jděte na to chytře! Vytvořte jedno univerzální těsto, které doplníte o různé druhy náplní a polev. Nadýchané a pudingové náplně vytvoříte v kuchyňském robotu Ankarsrum, delikátní ořechové zase v NutraMilku. Většina polev má jako základ moučkový cukr, který se následně smíchá s dalšími surovinami.
Během pár minut jednoduše vytvoříte citronovou, čokoládovou, kávovou, karamelovou, kokosovou, vanilkovou, jahodovou nebo třeba pistáciovou polevu, která bude skvěle chutnat s krémem uvnitř a z cukroví udělá originální kousek. Pokud navíc recept na vaše oblíbené těsto znáte dobře, můžete těsto rozdělit na více částí a každou z nich ještě dochutit dalšími surovinami jako je vanilka, kakao, skořice, apod.
Tip 5: Sůl nad zlato
Zajímalo vás někdy, proč je ve sladkých receptech často uvedena “špetka soli”? Sůl má ve sladkých receptech (i ostatním pečení) nepostradatelné místo. Pomáhá udržet tvar vytvarovaného těsta, vytváří dokonalou kůrku, koriguje rychlost fermentace kvasnic a propracování lepku a co je nejdůležitější - umocňuje a zvýrazňuje chuť použitých surovin. Z tohoto důvodu se solí můžete setkat v receptech na dorty, cukroví nebo třeba i rostlinné koktejly z ořechů a ovoce.
Všechny tyto tipy navíc spojuje jeden důležitý aspekt, který ani jeden z profesionálů nezapomene nikdy připomenout - a to je kvalita surovin. Těch nejlepších výsledků dosáhnete pouze tehdy, když budete používat ty nejkvalitnější a nejzákladnější potraviny. Zapomeňte na předpřipravené polotovary plné chemikálií, z kterých vaši rodinu bude jen bolet břicho. Řiďte se heslem “méně je více” a připravte radši méně kusů poctivého cukroví, zato plných chuti a surovin, které znáte. Vaši blízcí to s láskou ocení.