Detoxikace, půst a očistná kúra: jaký je mezi nimi rozdíl a co je pro vás vhodné?
Oslavy příchodu nového roku na nás působí přímo magicky. Věříme, že naše předsevzetí se mohou snadno splnit. Doufáme také, že nadcházející rok bude lepší než ten předchozí. Abychom si splnili vše, co jsme si předsevzali a nenechali zhasnout náš vnitřní oheň, budeme potřebovat pořádnou dávku energie, jasnou mysl a skvělou kondici. Že je to přesný opak toho, co po přejídání, lenošení a oslavách cítíte? Tak nyní zbystřete.
Ať už jste se rozhodli zhubnout, začít žít zdravě nebo cokoliv jiného, budete potřebovat pevnou vůli, disciplínu a správné vykročení. K tomu vám může pomoci očista těla a mysli.
Detoxikace je záhadné slovíčko, které se v posledních letech vynořuje stále častěji. Je to jen reklamní tah na podporu prodeje potravinových doplňků nebo je pro nás opravdu tak důležitá? A je rozdíl mezi detoxikací, očistnou kúrou a půsty?
(Poznámka: V řadě článků na téma “odstranění toxických látek z těla” dochází k záměně pojmů detoxikace = odstranění jedovatosti, jedovatých látek, detoxifikace = léčba závislostí na alkoholu nebo drogách.)
Detoxikace jako každodenní součást našeho života
Detoxikace je přirozený proces očisty, který probíhá v našem těle automaticky. Jedná se o odstranění toxických, zatěžujících a nadbytečných látek. Detoxikaci, tedy odvod odpadních látek z těla, mají na starosti především játra, ledviny a střeva. Snížená funkčnost nebo nemoc těchto orgánů může vést nejen k hromadění toxinů v těle, ale také k závažným onemocněním. Činnost těchto orgánů navíc přímo souvisí s dalšími chody v našem těle a dokonce i s naším psychickým rozpoložením. Není také náhodou, že tyto orgány jsou nejnáchylnější právě v zimních měsících (prosinec - tlusté střevo, leden - močový měchýř, únor - ledviny).
Zjednodušeně lze tedy říci, že pokud bychom chtěli podpořit očistný proces našeho organismu, měli bychom se zaměřit právě na tyto tři orgány. Skutečnou detoxikaci bychom ale měli provádět jen v případě, že některý z těchto orgánů nefunguje správně, a vždy jen pod dohledem odborníka. Co však můžeme udělat všichni hned teď je podpořit správnou funkci detoxikačních orgánů zdravým životním stylem.
Ze svého života bychom měli vyloučit vše, co nám neslouží. Ať už na poli psychickém nebo fyzickém. Vyhnout bychom se měli kouření, nadměrné a časté konzumaci alkoholu. Výrazně nám také škodí konzumace přesolených, příliš sladkých a chemikáliemi nadopovaných potravin a slazených nápojů, smažených jídel, polotovarů a fast foodu. Také bychom měli dbát na to, abychom příliš neprochladli (k tomu slouží i konzumace tzv. teplých potravin).
Naordinovat bychom si naopak měli:
- pravidelný pobyt v přírodě, který pomůže nejen uklidnit naši mysl, ale i rozproudit celý organismus
- ukončení všech toxických a nefunkčních vztahů
- zbavení se starých a nepotřebných věcí
- čas na odpočinek a příjemné činnosti
- saunování, otužování a masáže
- pití čisté a zdravotně nezávadné vody
- konzumaci plnohodnotných a čerstvých potravin, především pak zeleniny, ovoce a klíčků s doplněním luštěnin, ořechů a semínek
- pití čerstvých šťáv, smoothies a rostlinného mléka
- používání čerstvých nebo správně usušených bylinek na dochucování pokrmů
- konzumaci fermentovaných potravin
Doporučené produkty
Přirozenou detoxikaci organismu můžete podpořit také bylinnými a přírodními přípravky. V takovém případě je však vhodnější vytvořit očistnou kúru přímo na míru.
Očistné a jiné přírodní kúry se používají vždy s jasným cílem a pouze po určitý časový úsek. Není vhodné brát kúru jako každodenní součást života, protože jednotlivé byliny a jiné léčivé složky fungují jen po určitou dobu. Navíc je nezbytné přesně stanovit nejen cíl (tedy místo v těle, které by se mělo léčit/čistit), ale také přesnou dobu užívání, dávkování, apod. Všechny tyto specifikace by měl opět nastavit odborník po obsáhlé konzultaci.
Pokud si chcete tělo pročistit jen tak proto, abyste se prostě cítili lépe a měli více energie, jednoznačně doporučujeme pití čerstvých zeleninových a ovocných šťáv. Pro přípravu šťáv vždy používejte ideálně co nejčerstvější sezónní plody (nyní tedy např. řepu, mrkev, celer, jablka, hrušky, apod.).
Můžete začít s jednou dávkou šťávy denně (např. místo snídaně) spolu s odlehčeným jídelníčkem (vždy však s důrazem na plnou výživovou hodnotu konzumovaných potravin). Už po 15 minutách po vypití šťávy pocítíte příliv energie, kterou vaše tělo bude zužitkovávat po celý den (tím se liší od cukru, kávy nebo energetických nápojů).
Cítíte-li se na to, můžete zkusit 3 denní očistnou kúru pomocí zeleninových šťáv. O přínosech odšťavňování si můžete přečíst zde.
Neméně důležitým pomocníkem očisty a detoxikace je půst. Půst je ohraničené období, kdy do těla nepřijímáme žádné potraviny, tedy ani čerstvé šťávy. Při půstu se smí pít pouze čistá voda, která je pro očistu přímo esenciální. Představte si proud vody, který má sílu omlít tvrdé nerosty, jak čistí každý kout vašeho těla. Pití výhradně čisté vody je důležité zejména proto, že i kdybychom snědli jen malý kousek potravy, nastartovali bychom znovu trávicí procesy a tím by naše konání postrádalo náležitou efektivitu.
Zmínky o půstu nalezneme ve všech náboženstvích a u mnoha duchovních směrů. Řečtí filosofové používali půsty k získání vyššího duchovního poznání. Půsty však nemají jen duchovní a spirituální charakter, mohou také odlehčit naše tělo a upevnit zdraví na mnoha úrovních.
K půstu je třeba vždy přistupovat zodpovědně s ohledem na zdravotní stav. Před zahájením půstu je třeba tělo vždy vyčistit, doporučuje se přejít na odlehčenou ovocno-zeleninovou stravu. To samé platí i pro režim po skončení půstu. Není možné se jeden den přecpat smaženými jídly a pivem a další den „držet půst”. V takovém případě by půst neměl žádný efekt, naopak byste se cítili velice mizerně.
Místo očisty byste tělu připravili nepříjemný šok, který byl provázen pocity hladu, malátností, podrážděností a silnou nutkavostí jíst. Během půstu se také doporučuje věnovat se dalším očistným technikám jako je např. klystýr a jogínské čištění zažívacího systému pomocí teplé slané vody. Dále pak saunování, meditace, tvořivá činnost a celkové zklidnění těla a mysli. Zkušení „půstaři” během půstu vykonávají normální denní činnosti, pokud jste ale začátečník, vyhraďte si na půst třeba jeden relaxační víkend.
Doba délky trvání půstu se liší od každého jedince. Není třeba dodržovat předepsaná pravidla, vždy je nejdůležitější řídit se vlastním tělem a svými pocity. Je však dobré mít na paměti, že během čištění organismu může dojít k přechodným nepříjemným projevům detoxikace. Ty se mohou projevovat jako nevolnost, malátnost a další. Následně však odezní a dostaví se pozitivní účinky pročištění.
Obecně se doporučuje začít jednodenním nebo přerušovaným půstem, aby si naše tělo zvyklo na nepřítomnost potravin. Jednodenní půst můžeme zkusit třeba jednou týdně, nebo během úplňku.
Přerušovaný půst je možné dodržovat dlouhodobě nebo třeba jen dva dny v týdnu. I během takto krátké doby dopřejeme našemu tělu zasloužený odpočinek. Při přerušovaném půstu, který trvá jen několik hodin, a jednodenním půstu však dbejte na to, abyste konzumovali výživově hodnotná jídla. V opačném případě byste mohli sklouznout do redukční diety, kterou nelze udržet dlouhodobě.
Doporučené produkty
Pozitivní účinek přerušovaného půstu (nazývaného také přerušované hladovění či anglickým pojmem intermittent fasting) spočívá v tom, že po dobu nejméně 16 hodin nepřijímáme žádné potraviny a tím pádem má naše tělo dostatek času, aby mohlo potravu zcela strávit a následně se mohlo zabývat jinou činností, než je neustálé trávení potravy.
V tomto půstním čase dochází k obnově buněk, uzdravování poničených tkání, odstraňování přebytečného tuku, upravování hormonálního systému, čištění střev, cév a dýchacích cest, rozbíjení cyst, odvádění toxinů z těla a mnoho dalšího. V současné době se také mluví o tom, že přerušovaný půst spolu se správným stravováním může předcházet civilizačním onemocněním jako je cukrovka, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a dokonce i rakovina. Přínosy tohoto způsobu stravování potvrzuje také stále rostoucí počet lékařských a vědeckých studií a analýz.
Podle obecného vzorce můžeme pochopit fungování tohoto půstu. První jídlo sníme ve 12 hodin a poslední v 20.00 hodin. Jak jsme již zmínili výše, potraviny přijímané v tomto období (tedy mezi polednem a osmou večerní hodinou) musí být výživově hodnotné. Poslední jídlo by mělo být ideálně na zeleninové bázi, aby naše tělo v noci nemuselo usilovně trávit těžká jídla namísto toho, aby se věnovalo své očistě a obnově (zelenina se v průměru tráví přibližně 8 hodin, třeba obiloviny ale už 18 hodin a maso dokonce až 48 hodin.)
„Jestliže jíte nesprávné jídlo, léky vám nepomohou. Jestliže jíte správné jídlo, léky nepotřebujete.” Velice důležité je nepřijímat přehnanené množství potravy, i když bude zdravá. Ne nadarmo se říká „Jez do polosyta, pij do polopita.” Je také důležité mít na paměti, že ke změnám nedojde přes noc, pozitivní změny můžeme zřetelně pozorovat po 2 - 3 měsících.
Jak si dlouhodobou očistu a zdravý životní styl usnadnit a trvale udržet? Podívejte se na naše tipy!
Odšťavňovače Kuvings - odšťavní během chvilky jakoukoliv zeleninu, ovoce a bylinky. Každý den si můžete připravit čerstvou a lahodnou šťávu, která zaplaví vaše tělo energií a zdraví prospěšnými látkami.
Vodní filtry Berkey - pomocí gravitační síly dokáží z vody odstranit všechny zdraví škodlivé látky, zanechají v ní však důležité minerální látky. Pijte čistou vodu, která neobsahuje chemikálie.
Karafy ViaHuman - harmonizují a vitalizují vodu, která vám ve své nejčistší podobě může předat svoji pozitivní energii.
Vysoce výkonné mixéry Vitamix - představují naprostou špičku mezi mixéry. Dokáží během chvilky rozmixovat i ty nejtvrdší suroviny. Připravte si lahodné krémové polévky (i z nevařené zeleniny), jemná smoothies, ořechová másla, výborné zeleninové a luštěninové pomazánky a mnoho dalšího.
Fermentor Kuvings - kvašená zelenina, domácí sýry, jogurty, sirupy, ocet a víno. Ve fermentoru připravíte tyto super zdravé delikatesy velice jednoduše.
Sušička potravin Yden - nastavte si vlastní čas a teplotu, nebo nechte vlhkostní čidlo, aby vyhodnotilo nejlepší podmínky sušení. V režimech “ve stínu” pomocí teplého vzduchu nebo “na slunci”, pomocí jemného tepelného infračerveného záření. Rovnoměrné sušení bez obracení se zachováním všech výživových hodnot a chuti.
Minizahrádky Tregren - vypěstujte si doma vlastní bylinky, salát, keříková rajčata, papriky, jahody a další. V Tregren vám budou růst zdravé a silné rostliny. Bez ohledu na to, jestli máte dostatek světla v interiéru nebo času na domácí pěstování.
Očistou organismu si dopřejeme vnitřní restart, který je potřebný k čemukoli dalšímu, co si přejeme začínat.