Od těstovin po koláč – jídla z trouby, co mají šmrnc

Ne vždy je potřeba složitých surovin nebo náročných postupů, abyste vytvořili jídlo, které potěší chuťové buňky i oči. Naše voňavé zapečené těstoviny se slaninou, svěží špagety s domácím pestem nebo sladký koláč s rozteklými kousky čokolády spojuje jednoduchý recept a zapékací mísy Lurch Terra Nova.

V každém receptu najdete kombinaci známých surovin, které dohromady vytvoří harmonii chutí. Zapečení v troubě dodává těstovinám i dezertu krásnou strukturu a intenzivnější vůni, zatímco čerstvé bylinky, ořechy nebo zmrzlina vše povýší na gurmánský zážitek. Ať už připravujete rychlý oběd, večeři pro přátele nebo sladký dezert ke kávě, s těmito recepty nešlápnete vedle.

Navíc všechny pokrmy jsou snadno přizpůsobitelné – můžete vyměnit bylinky, sýry, nebo doladit podle toho, co máte právě doma. Jsou skvělou inspirací, jak ze základních surovin vytvořit něco výjimečného. Ať už si vyberete kterýkoliv z těchto tří, jedno je jisté - zmizí z talíře rychleji, než byste čekali.

Zapečené těstoviny s rajčaty, slaninou, sýrem a bylinkami

Na recept pro 4 osoby budeme potřebovat: 

  • 300 g těstovin (penne, rigatoni nebo fusilli)
  • 200 g cherry rajčat nebo 3 větší rajčata
  • 150 g slaniny (plátky nebo kostky)
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml smetany ke šlehání (nebo zakysané smetany)
  • 2 vejce
  • 80 g tvrdého sýra (např. parmezán nebo čedar – nastrouhaný)
  • 50 g kozího nebo balkánského sýra (na dozdobení)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř, sušené oregano, bazalka nebo tymián
  • čerstvá petržel, rukola nebo baby špenát na ozdobu
Jednoduchý a chutný recept na zapékané těstoviny, které si zamilujete

Postup přípravy:

Předehřejeme troubu na 180 °C (horní a dolní ohřev). Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu, slijeme a dáme stranou.

Na pánvi orestujeme slaninu dozlatova. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, krátce osmahneme do sklovata. Rajčata rozkrojíme na půlky (větší na kostičky) a přidáme do pánve. Restujeme 2–3 minuty.

Zapékací mísu Lurch Terra Nova lehce vymažeme máslem či olejem.

Smícháme těstoviny se směsí z pánve. Přidáme smetanu, vejce, nastrouhaný tvrdý sýr a dochutíme solí, pepřem a bylinkami. Vše vložíme do zapékací mísy a pečeme v troubě asi 25 minut, dokud povrch nezezlátne.

Po vytažení z trouby dozdobíme kozím či balkánským sýrem a čerstvými zelenými lístky (petržel, rukola nebo baby špenát).

Náš tip: Pokud máte rádi jemnější chuť, můžete do směsi přidat i trochu ricotty. Naopak pro výraznější chuť skvěle funguje kapka citronové šťávy nebo pár oliv navrch.

Doporučené produkty

Špagety s pestem, které si zamilujete už po prvním soustu

Zapečené špagety s rajčatovo-česnekovým pestem

Na recept pro 2-3 osoby budeme potřebovat

Na zapékání:

  • 250 g špaget
  • 4–5 lžic domácího rajčatovo-česnekového pesta (recept viz níže)

Na ozdobení:

  • hrst rukoly
  • cca 40 g měkkého sýra (např. kozí, feta, Lučina)
  • cca 30 g tvrdého sýra (např. parmezán, Gran Moravia – nastrouhaný)
  • hrst vlašských ořechů

Postup přípravy:

Špagety uvaříme v osolené vodě podle návodu na skus (al dente), scedíme a promícháme s připraveným pestem. Směs přesuneme do kulaté zapékací mísy, lehce přitlačíme a zapečem v troubě při 180 °C cca 15 minut – dokud se na povrchu nezačne tvořit křupavý povlak.

Po vytažení z trouby necháme krátce vychladnout, poté ozdobíme rukolou, natrhaným měkkým sýrem, nastrouhaným tvrdým sýrem a vlašskými ořechy.

Recept na domácí rajčatovo-česnekové pesto

Na pesto budeme potřebovat:

  • 100 g sušených rajčat v oleji
  • 2–3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje (z rajčat nebo extra panenského)
  • špetka soli, případně pár lístků bazalky (volitelné)

Postup přípravy:

V mixéru rozmixujeme sušená rajčata s česnekem a olivovým olejem do hladké pasty. Dochutíme špetkou soli. V průběhu mixování můžeme přidat i bazalku, která nám podtrhne chuť pesta.

Pesto lze připravit předem a uchovat pár dní v lednici.

Jednoduchý koláč z trouby se zmrzlinou navrch

Pečený koláč s kousky čokolády

Na koláč budeme potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g třtinového cukru (nebo klasického)
  • 2 vejce
  • 120 g másla (rozpuštěného)
  • 150 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 100 g kvalitní hořké nebo mléčné čokolády (nasekané na kousky)
  • (volitelně) 50 g rozinek
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • vanilková nebo čokoládová zmrzlina, případně čerstvé ovoce s lístky máty na ozdobu

Postup přípravy:

Předehřejeme troubu na 180 °C a zapékací mísu vymažeme máslem.

Ve větší míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr.

V jiné míse prošleháme vejce, přidáme rozpuštěné máslo, mléko a vanilkový extrakt.

Spojíme obě směsi dohromady a promícháme do hladkého těsta. Nakonec vmícháme kousky čokolády a případně rozinky.

Těsto rovnoměrně rozetřeme do zapékací mísy a pečeme 30–35 minut, dokud není povrch zlatavý a špejle po píchnutí suchá.

Po upečení necháme koláč lehce vychladnout a poté jej podáváme s kopečkem zmrzliny případně čerstvým ovocem s mátou.

Náš tip: Koláč chutná skvěle i druhý den – čokoláda uvnitř zůstává vláčná a v kombinaci se zmrzlinou je to dezert, který nikdy nezklame.

Doporučené produkty

Kategorie blogu
Nahoru