Od těstovin po koláč – jídla z trouby, co mají šmrnc
Ne vždy je potřeba složitých surovin nebo náročných postupů, abyste vytvořili jídlo, které potěší chuťové buňky i oči. Naše voňavé zapečené těstoviny se slaninou, svěží špagety s domácím pestem nebo sladký koláč s rozteklými kousky čokolády spojuje jednoduchý recept a zapékací mísy Lurch Terra Nova.
V každém receptu najdete kombinaci známých surovin, které dohromady vytvoří harmonii chutí. Zapečení v troubě dodává těstovinám i dezertu krásnou strukturu a intenzivnější vůni, zatímco čerstvé bylinky, ořechy nebo zmrzlina vše povýší na gurmánský zážitek. Ať už připravujete rychlý oběd, večeři pro přátele nebo sladký dezert ke kávě, s těmito recepty nešlápnete vedle.
Navíc všechny pokrmy jsou snadno přizpůsobitelné – můžete vyměnit bylinky, sýry, nebo doladit podle toho, co máte právě doma. Jsou skvělou inspirací, jak ze základních surovin vytvořit něco výjimečného. Ať už si vyberete kterýkoliv z těchto tří, jedno je jisté - zmizí z talíře rychleji, než byste čekali.
Zapečené těstoviny s rajčaty, slaninou, sýrem a bylinkami
Na recept pro 4 osoby budeme potřebovat:
- 300 g těstovin (penne, rigatoni nebo fusilli)
- 200 g cherry rajčat nebo 3 větší rajčata
- 150 g slaniny (plátky nebo kostky)
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 ml smetany ke šlehání (nebo zakysané smetany)
- 2 vejce
- 80 g tvrdého sýra (např. parmezán nebo čedar – nastrouhaný)
- 50 g kozího nebo balkánského sýra (na dozdobení)
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř, sušené oregano, bazalka nebo tymián
- čerstvá petržel, rukola nebo baby špenát na ozdobu

Postup přípravy:
Předehřejeme troubu na 180 °C (horní a dolní ohřev). Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu, slijeme a dáme stranou.
Na pánvi orestujeme slaninu dozlatova. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, krátce osmahneme do sklovata. Rajčata rozkrojíme na půlky (větší na kostičky) a přidáme do pánve. Restujeme 2–3 minuty.
Zapékací mísu Lurch Terra Nova lehce vymažeme máslem či olejem.
Smícháme těstoviny se směsí z pánve. Přidáme smetanu, vejce, nastrouhaný tvrdý sýr a dochutíme solí, pepřem a bylinkami. Vše vložíme do zapékací mísy a pečeme v troubě asi 25 minut, dokud povrch nezezlátne.
Po vytažení z trouby dozdobíme kozím či balkánským sýrem a čerstvými zelenými lístky (petržel, rukola nebo baby špenát).
Náš tip: Pokud máte rádi jemnější chuť, můžete do směsi přidat i trochu ricotty. Naopak pro výraznější chuť skvěle funguje kapka citronové šťávy nebo pár oliv navrch.

Zapečené špagety s rajčatovo-česnekovým pestem
Na recept pro 2-3 osoby budeme potřebovat
Na zapékání:
- 250 g špaget
- 4–5 lžic domácího rajčatovo-česnekového pesta (recept viz níže)
Na ozdobení:
- hrst rukoly
- cca 40 g měkkého sýra (např. kozí, feta, Lučina)
- cca 30 g tvrdého sýra (např. parmezán, Gran Moravia – nastrouhaný)
- hrst vlašských ořechů
Postup přípravy:
Špagety uvaříme v osolené vodě podle návodu na skus (al dente), scedíme a promícháme s připraveným pestem. Směs přesuneme do kulaté zapékací mísy, lehce přitlačíme a zapečem v troubě při 180 °C cca 15 minut – dokud se na povrchu nezačne tvořit křupavý povlak.
Po vytažení z trouby necháme krátce vychladnout, poté ozdobíme rukolou, natrhaným měkkým sýrem, nastrouhaným tvrdým sýrem a vlašskými ořechy.
Recept na domácí rajčatovo-česnekové pesto
Na pesto budeme potřebovat:
- 100 g sušených rajčat v oleji
- 2–3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje (z rajčat nebo extra panenského)
- špetka soli, případně pár lístků bazalky (volitelné)
Postup přípravy:
V mixéru rozmixujeme sušená rajčata s česnekem a olivovým olejem do hladké pasty. Dochutíme špetkou soli. V průběhu mixování můžeme přidat i bazalku, která nám podtrhne chuť pesta.
Pesto lze připravit předem a uchovat pár dní v lednici.

Pečený koláč s kousky čokolády
Na koláč budeme potřebovat:
- 200 g hladké mouky
- 100 g třtinového cukru (nebo klasického)
- 2 vejce
- 120 g másla (rozpuštěného)
- 150 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 100 g kvalitní hořké nebo mléčné čokolády (nasekané na kousky)
- (volitelně) 50 g rozinek
- 1 lžička vanilkového extraktu
- vanilková nebo čokoládová zmrzlina, případně čerstvé ovoce s lístky máty na ozdobu
Postup přípravy:
Předehřejeme troubu na 180 °C a zapékací mísu vymažeme máslem.
Ve větší míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr.
V jiné míse prošleháme vejce, přidáme rozpuštěné máslo, mléko a vanilkový extrakt.
Spojíme obě směsi dohromady a promícháme do hladkého těsta. Nakonec vmícháme kousky čokolády a případně rozinky.
Těsto rovnoměrně rozetřeme do zapékací mísy a pečeme 30–35 minut, dokud není povrch zlatavý a špejle po píchnutí suchá.
Po upečení necháme koláč lehce vychladnout a poté jej podáváme s kopečkem zmrzliny případně čerstvým ovocem s mátou.
Náš tip: Koláč chutná skvěle i druhý den – čokoláda uvnitř zůstává vláčná a v kombinaci se zmrzlinou je to dezert, který nikdy nezklame.