Velikonoční dort
Lahodný velikonoční dort s bezlepkovým bezé z ořechů. Vyberte si své oblíbené ořechy nebo semínka a rozmixujte je v našem mixéru! Chtěli byste si na Velikonoce upéct tento skvělý dort?
- Na korpus budete potřebovat:
- 50 g lískových ořechů
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g pekanových ořechů
- 50 g sladkých mandlí
- 6 vaječných bílků
- 1 g jablečného octa
- 200 g cukru
- 100g hořké čokolády
- Máslo pro zahřátí na pánvi
- Na malinovou pěnu budete potřebovat:
- 250 g mražených malin
- 100 g želírovacího cukru
- 1⁄2 lžičky vanilkového cukru
- 300 ml smetany
- Na citronový krém budete potřebovat:
- 4 žloutky
- 100 g cukru
- 100 ml smetany
- 75 ml citronové šťávy
- 100 g másla
- Na polevu budete potřebovat:
- 200 ml smetany
- 1 polévkovou lžíci malinového pyré Bonbóny, ovoce, maliny, borůvky..

Postup
Dort:
1. Troubu předehřejte na 100°C (horký vzduch).
2. Na pečící papír nakreslete tři kruhy o průměru asi 20 cm a namažte je máslem.
3. Vložte mixovací nádobu na motorovou základnu kuchyňského robotu Ankarsrum.
4. Přidejte ořechy a rozmixujte do hladka.
5. Sestavte plastovou šlehací nádobu s balónovými metlami a umístěte na motorovou základnu.
6. Z vaječných bílků vyšlehejte sníh. Přidejte ocet a trochu cukru, šlehejte dokud směs nebude bílá.
7. Pomalu přidávejte další cukr, dokud nebudete mít lesklou hmotu.
8. Přidejte ořechy a šlehejte vysokou rychlostí, dokud se vše nesmíchá.
9. Bezé rovnoměrně rozprostřete do připravených kruhů. Pečte 1 ½ hodiny bez otevření trouby. Pak otevřete troubu a zkontrolujte, zda je bezé upečené, pokud ne, ještě ho chvíli ponechejte v troubě. Vypněte žár a nechte bezé korpus vychladnout spolu s troubou.
10. Vystydlé bezé opatrně sejměte z pečícího papíru.
11. Roztavte čokoládu a potřete jednu stranu všech bezé korpusů, následně vložte do lednice.
12. Pro zajištění stability použijte kulatou formu, do které vložíte vždy jeden korpus. Hrany obalte pečícím papírem.
Malinová pěna:
1. Vložte mixovací nádobu na motorovou základnu kuchyňského robotu Ankarsrum.
2. Přidejte maliny a rozmixujte je, následně směs přefiltrujte přes sítko.
3. Jednu polévkovou lžíci malinového pyré uchovejte na vrchní polevu.
4. Vložte malinovou směs a vanilkový cukr do hrnce a smíchejte s želírovacím cukrem. Za stálého míchání povařte, poté stáhněte z plotny a nechte vychladnout.
5. Sestavte plastovou šlehací nádobu s balónovými metlami a umístěte na motorovou základnu.
6. Ušlehejte smetanu a přidejte studené pyré.
7. Malinovou pěnu natřete na první korpus, vložte do lednice a nechte několik hodin odležet.
Citronový krém:
1. Všechny ingredienci kromě másla smíchejte na pánvi
2. Zahřívejte dokud krém nezhoustne, nemusí vařit.
3. Položte pánev stranou a přidejte máslo. Nechte vychladnout.
4. Na malinovou pěnu položte další korpus a z vrchu jej potřete citronovým krémem.
Nechte v lednici několik hodin.
Poleva:
1. Sestavte plastovou šlehací nádobu s balónovými metlami a umístěte na motorovou základnu.
2. Ušlehejte smetanu a malinové pyré a šlehejte dokud směs neztuhne.
3. Hotový krém rovnoměrně rozetřete na dort.
4. Ozdobte ovocem, bonbóny nebo čím máte rádi.
