Proč začít odšťavňovat?

Odšťavňování je jeden ze způsobů, jak získat šťávu z ovoce, zeleniny a bylin. Tento proces lze provádět dvěma základními postupy, a to odstředivou silou nebo pomocí šnekového odšťavňovače. Každý má své výhody a nevýhody. Jedno mají ale společné, čerstvá šťáva je zdraví prospěšná a má velmi příznivý vliv na lidský organismus. A jaké jsou další důvody, proč odšťavňovat?

Odšťavňování dnes neodmyslitelně patří ke zdravému životnímu stylu. Přestože čerstvé šťávy byly pro nás ještě před pár lety něčím neobvyklým, řada studií dnes hovoří v jejich prospěch. Není proto divu, že se tak rychle staly oblíbenými a vyhledávanými. Čerstvé šťávy si navíc dnes můžete bez problémů připravit doma a mít tak pod kontrolou i jejich složení.

Vitamínová bomba

Čerstvá šťáva obsahuje mnohonásobně více vitamínů, minerálních látek, enzymů a dalších pro tělo významných látek než ovoce konzumované v celku. Je to dáno tím, že šťáva vzniká odšťavňováním většího množství ovoce nebo zeleniny, případně i několika druhů. Taková šťáva je tak pestrým doplňkem každého jídelníčku.

Lepší vstřebatelnost

Zajímavé jistě je, že šťáva je pro lidský organismus mnohem lépe stravitelná a vitamíny se vstřebávají až čtyřikrát rychleji. A čím to je? Je to dáno tím, že při odšťavňování se odděluje nerozpustná vláknina, která zpomaluje či dokonce zamezuje vstřebatelnost některých živin. Nemusíte se však bát, že byste přišli o důležitou vlákninu - rozpustná vláknina ve šťávě zůstává.

Čerstvé ovocné šťávy pro zdraví i hubnutí

Přísun ovoce a zeleniny

Ne každý den má člověk chuť sníst doporučené množství ovoce a zeleniny. Pokud je však máte ve formě šťávy, můžete si ji dopřát třeba jako zdravou a výživnou svačinku. Díky nejrůznějším kombinacím navíc můžete tělu dodat i druhy ovoce, zeleniny nebo bylinek, které byste jen tak nikdy nesnědli. Takový řapíkatý celer nebo špenát jednoduše oživíte chutí jablka, pomeranče nebo sladké mrkve.

Žádné překyselení

Přehnali jste to se sladkým jídlem, kávou nebo masem? Máte pocit překyseleného žaludku? V tom případě je nejvyšší čas doplnit zásadotvorné potraviny, mezi které patří například maliny, banán, jablka, řepa, avokádo, brokolice, špenát, citron nebo mrkev. Všechny tyto potraviny můžete samozřejmě i odšťavňovat a připravit si výtečný zásadotvorný drink v podobě čerstvé šťávy a snadno a rychle srovnat pH v těle.

Víte, co pijete

Jsou vaše děti závislé na džusech a ovocných nápojích z obchodu? Udělejte si někdy čas a projděte si jejich složení. Možná budete překvapeni, co všechno najdete i ve 100% džusech. O těch méně procentních není třeba ani mluvit. Vysoký obsah cukru, konzervantů, barviv nebo různých ochucovadel do zdravého jídelníčku rozhodně nepatří. Odšťavňováním přitom získáte 100% šťávu. A pokud zvolíte kvalitní suroviny bez chemického ošetření, dopřejete sobě i dětem to nejlepší. A navíc ještě ušetříte.

Video, jak odšťavnit řapíkatý celer v odšťavňovači Kuvings EVO820:

YYHTALhgHL4

Výroba domácích melounových nanuků v odšťavňovači Kuvings EVO820:

-0T4oF4rim8

Video, jak si vyrobit mandlové mléko v odšťavňovači Kuvings EVO820:

NNYXCWxqXFk
Kategorie blogu
Nahoru

Používáme Cookies

Kliknutím na Přijmout vše udělujete souhlas s používáním cookies k zajištění správného zobrazování a chování webových stránek, k analýze návštěvnosti a k cílení reklam. Své předvolby lze změnit v nastavení cookies.

Přijmout vše