Příznivé zdravotní účinky řeckého jogurtu

Řecký jogurt není pouze dalším trendem dnešní doby, tento mléčný výrobek je znám již po staletí.

Nejčastěji je využíván ve středomořské kuchyni, kuchyni blízkého východu nebo dokonce i v mnoha receptech jižní Asie. Během posledních letech se jeho výroba zvýšila více než čtyřikrát.

Řecký jogurt byl tradičně cezen přes tkaninu, čímž došlo k odstranění syrovátky. Díky tomu je řecký jogurt ve srovnání s tím běžným více tuhý, zároveň obsahuje více zdraví prospěšných látek a méně cukru. Jeho kyselost také přispívá ke snadnějšímu vstřebávání živin.

Fermentor Kuvings

Doporučené produkty

Porce řeckého jogurtu plná živin

V nutričním tabulce níže můžete vidět, jaké množství vitamínů a živin obsahuje jedna porce tohoto nízkotučného jogurtu. 
Nutriční hodnoty obyčejného řeckého jogurtu:

Vitamíny

 Živiny  Množství  DDD*
 Vitamin A  6,80 IU  0,1 %
 Vitamin B1  0,04 mg  2,6 %
 Vitamin B2  0,47 mg  27,8 %
 Vitamin B3  0,47 mg  1,77 %
 Vitamin B5  0,56 mg  5,6 %
 Vitamin B6  0,11 mg  1,8 %
 Vitamin B12  1,28 µg  21,3 %
 Kyselina listová  11,90 µg  3,0 %
 Vitamin C  0,00 mg  0,0 %
 Vitamin D  0,00 IU  0,0 %
 Vitamin E  0,03 IU  0,1 %


Minerály

 Živiny  Množství  DDD*
 Vápník  187,00 mg  18,70 %
 Měď  0,03 mg  1,40 %
 Železo  0,12 mg  0,70 %
 Hořčík  18,70 mg  4,68 %
 Fosfor  229,50 mg  22,95 %
 Draslík  239,70 mg  6,80 %
 Selen  16,49 mg  23,56 % 
 Sodík  61 mg  2,55 %
 Zinek  0,88 mg  5,9 %


Tuky

 Živiny  Množství  DDD*
 Celkový obsah tuku  0,7 g  1,0 %
 Nasycené tuky  0,2 g  1,0 %
 Cholesterol  8,5 mg  2,8 %
 Nenasycené tuky  0,1105 g  
 Polynenasycené tuky  0,0204 g  
 Omega 3  0,0017 g  
 Omega 6  0,017 g  
 Trans-tuky  0,0102 g  



Sacharidy

     
 Sacharidy  6,1 g  2,0 %
 Vláknina  0,00 g  0,00 %
 Cukr  5,5 g  
 Ostatní sacharidy  0,612 g  

 

Průměrná dávka, v závislosti na značce produktu, může obsahovat 12 - 13 g bílkovin. 

Jedna porce obyčejného řeckého jogurtu vám může pomoci splnit doporučenou dávku tří nízkotučných mléčných produktů v rámci dietního režimu. 

Mocná síla bílkovin

Jogurt má mnohem vyšší obsah bílkovin než mléko. Vaše tělo potřebuje bílkoviny pro tyto části a orgány:

  • Kosti
  • Svaly
  • Chrupavky
  • Kůže
  • Vlasy 
  • Krev

Bílkoviny také patří mezi jedny ze tří živin, které nám dodávají energii. Bílkoviny zároveň slouží k přenosu kyslíku přes buněčné membrány. Dostatečné množství bílkovin je důležité pro udržení imunitního systému, posílení nervové soustavy a rovnováhu tekutin v těle. 

S přibývajícím věkem tělo potřebuje také větší množství bílkovin. Dle nedávné vědecké studie bylo zjištěno, že osoby starší 65 let potřebují denně množství bílkovin, které se pohybuje okolo 1 - 1,2 gramů. 

Řecký jogurt je skvělým zdrojem bílkovin, a to nejen pokud si přejete omezit nebo zcela vynechat maso ze svého jídelníčku. 

Probiotika pro zdraví a pohodu

Řecký jogurt je skvělý zdroj zdraví prospěšných bakterií, které se usidlují v našich střevech. Probiotika pomáhají udržovat zdravý imunitní systém, snižují problémy žaludku a pomáhají předcházet zdravotním potížím souvisejícím se špatným zažíváním. 

Velké množství špatných bakterií, které žijí v našich střevech mohou způsobit závažné zdravotní problémy. Probiotika pomáhají těmto komplikacím předcházet. 

Stres a negativní emoce mohou způsobit bolesti žaludku a zažívací potíže. Tělo ale vysílá i opačné signály. Pokud je trávicí soustava v nepořádku, mohou se dostavit psychické problémy. Během jedné vědecké studie vědci zjistili, že zdraví střevní mikroflóry má účinky na mozek. Během jiné vědecké studie bylo zároveň zjištěno, že probiotika snižují tendence k úzkosti, úvahy o smutku a destruktivní myšlenky, kdy mají lidé tendenci zraňovat sebe i ostatní. 

Vápník je klíčem k udržení zdraví

Další velice důležitou výhodou řeckého jogurtu je vysoký obsah vápníku. Vápník je nezbytný pro budování silné svalové hmoty a pomáhá udržovat funkci životně důležitých orgánů. Tělo není schopné si vápník vytvářet samo, proto je důležité, aby jej obdrželo ve formě stravy. Jeho nedostatečné množství způsobuje nedostatečný vzrůst dětí a u dospělých následně vznik osteoporózy. 

Jedna porce běžného řeckého jogurtu obsahuje 18,7 % doporučené denní dávky vápníku. 
Řecký jogurt je skvělou volbou pro starší osoby, které si přejí udržet zdraví svých kostí. Jeho konzumace je pohodlná i pro osoby, které mají potíže se žvýkáním nebo příjmem příliš tvrdé nebo tuhé stravy. 


Vápník je spojen s regulací hormonu kortizolu. Vysoká hladina kortizolu v těle může způsobit zvýšenou potřebu těla ukládání tukových zásob. Jeho regulace naopak podporuje hubnutí a zdraví těla. 


Začleněním vápníku do vašeho jídelníčku můžete částečně omezit ukládání tuku. 

Vitamín B12

Vaše tělo potřebuje vitamín B12 pro tvorbu červených krvinek, pro udržení mozkových funkcí a syntézu DNA. Vitamín B12 můžete přijímat ve formě doplňků stravy, daleko přirozenější je však konzumovat řecký jogurt, který nabízí výkonnou přírodní alternativu. Jedna porce řeckého jogurtu může obsahovat až 21,3 % doporučené denní dávky vitamínu B12.


Vegetariáni mohou mít problém s příjmem vitamínu B12, protože se nejčastěji vyskytuje v mase nebo jiných živočišných produktech. Řecký jogurt je vynikající zdroj vitamínu B12, proto by měl být součástí jídelníčku lidí, kteří nekonzumují maso. 

Draslík je nezbytný pro kardiovaskulární systém

Jedna porce řeckého jogurtu může obsahovat až 6,8 % doporučené denní dávky draslíku. Nedostatek draslíku způsobuje zvýšení krevního tlaku a onemocnění srdce. Draslík v těle snižuje množství sodíku. To může být velice přínosné, pokud konzumujete vysoké množství sodíku (obsažen nejčastěji v soli). Jeho nadměrné množství v těle způsobuje zadržování vody. 

Znovunabytí sil po fyzickém výkonu

Řecký jogurt je skvělá zdravá svačina, kterou si můžete dopřát po těžkém fyzickém výkonu. Účinně vás zasytí a zároveň vám dodá potřebné bílkoviny, které jsou nezbytné pro zotavení těla. Řecký jogurt je bohatý na aminokyseliny, které tvoří bílkoviny. Bílkoviny jsou základními kameny pro tvorbu a znovuobnovení svalové tkáně. Přidejte k řeckému jogurtu banán nebo nějaké bobulovité ovoce a vytvořte si dokonalou svačinku. 

Jód pro štíhlou linii

Řecký jogurt je přímo přeplněný jódem. Jód je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy. Ta má zásadní význam pro zdravý a funkční metabolismus. V dnešní době lidé často trpí nedostatkem jódu v potravě. Přitom jeho nedostatek může způsobit značné váhové výkyvy. Lidem s nadváhou se doporučuje zvýšit příjem jódu, protože se tak aktivuje štítná žláza. Metabolismus tak může správně fungovat a tělo může přirozeně hubnout. 

Skvělá chuť a zdraví

Řecký jogurt nabízí možnost využití v mnoha receptech a tím je snadnější jej začlenit do vašeho jídelníčku. Můžete jej použít na přípravu krémových smoothies a lahodných dezertů, jako dresing na salát, nebo místo zakysané smetany k ochucení zapečených brambor. Výborný je také jako snídaně s cereáliemi nebo svačina s ovocem.

Jak si vybrat ten správný řecký jogurt? 

Řecký jogurt nabízí možnost využití v mnoha receptech a tím je snadnější jej začlenit do vašeho jídelníčku. Můžete jej použít na přípravu krémových smoothies a lahodných dezertů, jako dresing na salát, nebo místo zakysané smetany k ochucení zapečených brambor. Výborný je také jako snídaně s cereáliemi nebo svačina s ovocem.


Společnosti, které vyrábějí jogurty, mohou označovat za „řecké“ jogurty, které jsou tomu originálnímu podobné konzistencí nebo chutí.


Řecký jogurt poznáte mimo jiné tak, že nikdy neobsahuje:

  • zahušťovadla – např. škroby nebo želatinu
  • bílkovinový koncentrát se  syrovátkou
  • koncentrát mléčné bílkoviny
  • modifikovaný potravinový škrob
  • pektin

 

Podle původní receptury se řecký jogurt vyráběl z kozího mléka. V dnešní době je více oblíbená výroba z kravského mléka. Bez ohledu na to, jaký typ mléka výrobci využijí, důležité jsou vždy ingredience a způsob zpracování. Štítky na některých potravinách mohou avizovat přítomnost řeckého jogurtu. Přidané cukry a další složky však mohou snížit zdraví prospěšné účinky řeckého jogurtu.

Nejlepší jogurt je obyčejný, neslazený, s nízkým obsahem tuku a co nejnižším obsahem dalších přidaných látek.

V současné době je stále více populární vyrábět si své vlastní zdravé potraviny. Máte tak vždy jistotu použitých surovin a dodržení hygienických postupů.


Řecký jogurt si můžete v pohodlí domova vyrobit v relativně krátkém čase. S domácím fermentorem Kuvings vám jeho výroba zabere pouhých 8 hodin. Jeho přípravu můžete ponechat na tomto chytrém přístroji a jít mezitím spát. Ráno si už jen vychutnáte skvělý čerstvý řecký jogurt!

Doporučené produkty

Kategorie blogu
Nahoru

Používáme Cookies

Kliknutím na Přijmout vše udělujete souhlas s používáním cookies k zajištění správného zobrazování a chování webových stránek, k analýze návštěvnosti a k cílení reklam. Své předvolby lze změnit v nastavení cookies.

Přijmout vše