Proč jsou všichni tak nadšení z řeckého jogurtu?

Proč jsou všichni tak nadšení z řeckého jogurtu?

Pam Helmlingerová, RD, LDN (volný překlad)

Možná si říkáte, proč se kolem řeckého jogurtu dělá takový povyk, jestli je vůbec o tolik zdravější než obyčejný jogurt a jestli má skutečně smysl platit za něj vyšší cenu? Řecký jogurt získává na oblibě. V tomto článku se budeme zabývat jeho zdravotními přínosy i jeho univerzálním použitím v kuchyni. Jako dietoložka radím pacientům s nadváhou a doporučuji jim denně jíst řecký jogurt. Mám pro to mnoho důvodů.

Složení jogurtu

Obecně lze říci, že jogurt se připravuje přidáním zdravých bakterií do mléka. Bakterie vyvolají proces fermentace, při němž se laktóza neboli mléčný cukr mění na kyselinu mléčnou. Díky tomu získává jogurt svou nakyslou chuť a krémovitou konzistenci. Rozdíl mezi běžným a řeckým jogurtem spočívá v tom, že běžný jogurt se cedí dvakrát, kdežto řecký jogurt třikrát, a díky tomu se odstraní více syrovátky. V důsledku toho je řecký jogurt hustější. Někteří výrobci jogurtu své produkty pasterizují a jiní ne. Chcete-li si opatřit co nejzdravější jogurt, připravte si ho doma ve vlastním jogurtovači. Jogurt by se měl skladovat v původním obalu a vydrží čerstvý přibližně týden po doporučeném datu spotřeby.

Řecký jogurt vs. běžný jogurt

Řecký jogurt je ve srovnání s běžným jogurtem lepší v tom ohledu, že při podobném počtu kalorií obsahuje více bílkovin. 225 gramů řeckého jogurtu obsahuje asi 20 gramů bílkovin – dvakrát více než běžný jogurt. Vysoký obsah bílkovin pomáhá potlačit pocit hladu lidem, kteří se snaží snižovat svou hmotnost a omezit energetickou hodnotu své stravy. Řecký jogurt obsahuje také mnohem méně glycidů, což je vhodné pro ty, kteří omezují příjem glycidů kvůli cukrovce nebo obezitě.

Neochucený, netučný nebo nízkotučný řecký jogurt je nejzdravější volbou pro ty, kteří dodržují nízkokalorickou dietu nebo chtějí zvýšit množství bílkovin ve své stravě. Tito lidé by se ale měli vyhýbat jogurtům s obsahem přidaných cukrů – tyto jogurty mají výrazně vyšší obsah glycidů a kalorií. Řecký jogurt sice obsahuje méně vápníku než běžný jogurt (část vápníku se ztrácí v procesu cezení), ale i tak je považován za dobrý zdroj vápníku. Výhodou je, že v průběhu cezení se snižuje obsah laktózy a sodíku, takže řecký jogurt je vhodný i pro spotřebitele, kteří nesnášejí laktózu.

Probiotika

Jedním z největších zdravotních přínosů jogurtů je přítomnost probiotik a v řeckém jogurtu jsou probiotika koncentrovanější. Jogurt je nejběžnějším zdrojem přirozených probiotik. Tyto živé mikroorganismy se přirozeně vyskytují také v kefíru, kyselé smetaně a podmáslí. Jogurt čerstvě připravený v domácím jogurtovači / fermentoru obsahuje výrazně vyšší množství živých kultur než stabilizované jogurty z obchodu.

Doporučené produkty

Kategorie blogu
Nahoru

Používáme Cookies

Kliknutím na Přijmout vše udělujete souhlas s používáním cookies k zajištění správného zobrazování a chování webových stránek, k analýze návštěvnosti a k cílení reklam. Své předvolby lze změnit v nastavení cookies.

Přijmout vše