Nejlepší tipy na odšťavňování a čerstvé šťávy z odšťavňovače
Přejete si kdykoli během dne sklenici čerstvé šťávy, která vám dodá potřebnou energii? Máte pocit, že na vás leze rýma a musíte posílit imunitu? Ať už máte jakýkoli problém nebo vás jen “honí mlsná”, šťávy z čerstvého ovoce a zeleniny jsou skvělou volbou!
Jak odšťavňovat ovoce a zeleninu?
Ještě než se pustíte do přípravy samotných šťáv, máme pro vás několik rad, jak nejlépe odšťavňovat různé ovoce a zeleninu. Na každý druh se totiž musí trochu jinak.
Jablka, hrušky a kořenová, řapíkatá a listová zelenina
V případě čerstvých jablek a hrušek, které mají pevnou strukturu, je odšťavňování poměrně hračka. Zejména pokud použijete šnekové odšťavňovače. Pokud ale máte přezrálé, moučnaté nebo starší sesychající plody, je dobré je průběžně prokládat s tvrdou kořenovou či listovou zeleninou, jako je například mrkev, řapíkatý celer, špenát nebo petržel.
Vláknina této tvrdší zeleniny se postará o pročištění odšťavňovače. Díky jejich kombinaci tak zajistíte hladší průběh odšťavňování.
V závislosti na typu odšťavňovače se nemusíte bát použít i jablka včetně jádřinců.
Kořenová zelenina, jako jsou mrkve, petržel nebo celer patří ke skvělým surovinám, pokud jde o odšťavňování. Pokud není zelenina již stará a “gumová”, neměl by být žádný problém. Zajímavá je rovněž výtěžnost, která je podobně jako u jablek a hrušek poměrně vysoká.
Citrusy a granátové jablko
Citrusy patří k oblíbeným surovinám. Jsou svěží, bohaté na vitamíny a minerály a ještě mají skvělou chuť. Při přípravě citrusů - pomeranče, citrony, mandarinky, pomelo nebo grepy - nejprve odstraňte kůru až na albedo - bílou část. Není to tím, že by si odšťavňovač s kůrou neporadil, ale proto, že šťáva z kůry by byla nepříjemně hořká a navíc je kůra mnohdy chemicky ošetřená.
Mezi nejoblíbenější džusy jednoznačně patří pomerančový fresh. Pamatujte si však, že tato šťáva po nějaké době hořkne, a proto je dobré pomerančovou šťávu vypít co nejdříve. Zatímco citrony nebo pomeranče bez problémů vymačkáte i na citrusovači, pro grapefruity je většinou zapotřebí větší kužel, kterým levné přístroje nedisponují.
Problém s citrusovačem mohou mít i měkké mandarinky. Skutečně kvalitní lis na citrusy ale zvládne všechny druhy a dokonce umí vylisovat šťávu i z granátového jablka, které žádným jiným typem prakticky neodšťavníte.
Zelené šťávy z listů, stonků i natí a bylinky
Zdravý životní styl se v posledních letech dostává stále více do našeho povědomí. Milovníci takzvaných zelených šťáv zkouší méně obvyklé kombinace a výsledné šťávy často překvapí svou rozmanitou chutí. K tomu se často využívají bylinky i listová zelenina. S těmi si ovšem prakticky vůbec neporadí odstředivé odšťavňovače.
U šnekových odšťavňovačů ale nemusíte mít strach. Skvěle zvládnou listovou zeleninou - saláty, špenát, řapíkatý celer i sezónní bylinky, kopřivy nebo obilnou trávu.
Tři praktické rady pro tyto suroviny:
- Zelené šťávy jsou velmi intenzivní v chuti a silné v účincích. Konzumujte je proto s mírou a pravidelně suroviny obměňujte.
- Při zpracování pak delší stonky a listy krájejte na menší kousky, aby se jejich vláknina nenamotávala na hřídele a šnek.
- A do třetice - výrazně “zelenou” chuť zpravidla dokonale vylepšíte přidáním kousku citronu a jablka či pár kuliček hroznů.
Měkké ovoce
Meruňky, broskve, švestky nebo blumy jsou rovněž skvělou možností, jak vylepšit šťávy. Z tohoto ovoce se může někdy tvořit spíše pyré, ale pokud je opět proložíte nějakým tvrdším druhem ovoce (jablka) nebo zeleniny (celer, mrkev), tak odšťavňování určitě pomůžete. Díky tomu, že jejich vláknina je velmi měkká a chutná je často vhodnější tento typ surovin mixovat v kvalitním mixéru jako smoothies s vodou nebo šťávami z tvrdších druhů ovoce a zeleniny.
Bobuloviny a jahody
Maliny, jahody, borůvky, ostružiny, angrešt, hrozny nebo rybíz jsou perfektní samostatně i ke kombinování. Výtěžnost je sice dobrá, ale šťávy bývají hustší. (Proto se z nich často připravují marmelády, džemy nebo pyré.) Ideální je proto tyto plody používat pro odšťavňování jako doplňkové, které ozvláštní připravovaný nápoj a dodají mu důležité živiny, chuť i vůni. Podobně jsou na tom například třešně nebo višně, které nikdy nesmíte zapomenout vypeckovat.
Problémové ovoce
V případě banánů můžete rovnou zapomenout na to, že byste je odšťavňovali nebo lisovali. Banán můžete buď dokonale rozmačkat nebo vhodit do mixéru. Vzniklé pyré poté smíchejte s připravenou šťávou. Problém může nastat i u některých ananasů.
Pokud je to možné a máte kvalitní suroviny, dávejte je do odšťavňovače i s jejich tvrdší slupkou. Zelené části šťávu obohatí o vitamíny a další nutričně prospěšné látky. Ideální je opět ananasy kombinovat s tvrdými surovinami, aby odšťavňovačem procházely snáze a rychleji.
Co dalšího jde odšťavňovat?
Pro posílení imunity v sychravých dnech určitě pomůže přidat šťávu z čerstvého zázvoru nebo červené řepy. Mezi méně obvyklé ale stále oblíbenější suroviny i pro odšťavňování patří například goji, řapíkatý celer, lilek, cuketa, meloun, okurka, rakytník nebo brusinky. A populární jsou jako přídavek v malém množství také “jedlé byliny”. Listy pampelišky, květy sedmikrásek, jetel, kopřiva, lichořeřišnice, jitrocel, čekanka, andělika, bršlice kozí noha, hluchavka, kokoška pastuší tobolka a řada dalších.
Při jejich sběru a přidávání do šťáv buďte opatrní a používejte jen druhy, které bezpečně znáte. Případně koupené suroviny od spolehlivých obchodníků, kteří mohou nabídku zpestřit i o exotické a u nás málo pěstované druhy jako jsou kurkuma, ženšen, citronová tráva a mnoho dalších.
Odměnou vám pak budou šťávy velmi nevšední chuti a plné fantastických výživných a zdraví prospěšných látek jakými jsou alkaloidy, flavonoidy, glykosidy, horčiny, třísloviny, lipidy, minerální látky, pryskyřice, silice a pochopitelně vitamíny a stopové prvky.
Často s velmi významnými účinky pro zvýšení imunity a prevenci jako přírodní antibiotika apod. Ti odvážnější mohou dokonce pro “okořenění chuti” zkusit přidat takové “siláky” jako jsou česnek (i medvědí), cibule, křen nebo chilli papričky.
Doporučené produkty
Slupka: Ano či ne?
Kromě kůry či slupky u citrusů je nezbytné pamatovat, že i některé další potraviny mohou být chemicky ošetřené. Pesticidy či jinými postřiky, jak proti škůdcům, tak chorobám. A týká se to například zeleniny či ovoce, které se voskují: cukety, lilek, rajčata, okurky, dýně nebo jablka. Přestože tyto potraviny můžete dávat do odšťavňovače i s jejich slupkou, ujistěte se, že nekonzumujete škodlivé látky. Důkladně je omyjte, a pokud máte možnost, používejte neošetřené bio produkty a suroviny z organického zemědělství.
Jaké šťávy kombinovat?
Mezi univerzální potraviny, které dodávají šťávám sladkou chuť i objem a hodí se především ke kombinování s dalšími druhy ovoce a zeleniny, patří mrkev a jablko. Navíc je zvládne každý typ odšťavňovače! Je ale dobré je přidávat v menším množství, a to především díky většímu obsahu cukrů. Kombinací šťáv je nespočet, a tak záleží vždy na vaší chuti.
Velmi oblíbené jsou šťávy s citrusy, které dodají sladkou i kyselou chuť. Dále jsou populární zeleninové šťávy. Pokud však nepatříte k těm, kdo by si pochutnali na šťávě z řapíkatého celeru nebo špenátu, zkuste je alespoň kombinovat. Pokud si hlídáte hmotnost a štíhlou linii, snaže se připravovat šťávy tak, aby podíl zeleniny převyšoval ovocnou část. Významně tím snížíte výsledný obsah cukrů a glykemický index. Chuť je návyková a vyplatí se vycvičit si ji na ty nejvíce prospěšné suroviny.
Odšťavňujete do zásoby?
Nechce se vám každý den odšťavňovat? Připravte si šťávu do zásoby. Šťáva připravená z kvalitních šnekových odšťavňovačů vydrží v lednici 24 až 48 hodin. Pokud ji však dokonce zamrazíte, můžete ji vytáhnout, kdykoli budete mít chuť. Pro uchování čerstvých šťáv v mrazáku použijte ideálně plastové nebo skleněné láhve. Nezapomeňte ale, že je zásadní nechat přibližně jednu pětinu láhve prázdnou. Zamezíte tak tomu, aby láhev v důsledku rozpínání objemu “ledu” praskla. Ani mražené šťávy však neskladujte déle než několik měsíců.