Jaké účinky pro zdraví mají zeleninové šťávy?
Umíte si představit, že sníte na posezení okurku, řapíkatý celer a vše zajíte snítkou máty? V klasické formě určitě ne. Nebo se rozhodně bude jednat o výjimky. Pokud si ale tuto kombinaci dopřejete ve formě šťávy, věřte, že si velmi pochutnáte. Zeleninové šťávy představují skvělý zdroj vitamínů, minerálních látek, enzymů a dalších důležitých živin pro správné fungování organismu.
Ptáte se, proč je dobré pít čerstvé zeleninové šťávy? Má to hned několik výhod.

Vysoký obsah živin
Zelenina je bohatá na důležité živiny. Doplňuje tělu vitamíny, minerály, enzymy i nepostradatelnou vlákninu. Tyto živiny jsou navíc ve formě čerstvé šťávy lépe vstřebatelné a organismus z nich tak může vytěžit maximum. Čerstvé zeleninové šťávy navíc ve většině případů působí zásadotvorně, a proto pomáhají vyrovnat pH v těle.
Podpora trávení
Zeleninové šťávy podporují správnou činnost trávicího systému. Snadno s nimi upravíte problémy se zácpou či průjmem. Odšťavňováním dochází k oddělení nerozpustné vlákniny, která ovšem zpomaluje vstřebávání některých látek. Proto se vitamíny do organismu dostanou až čtyřikrát rychleji. Co je ale důležité, rozpustná vláknina v čerstvých zeleninových šťávách vždy zůstane. S čištěním zažívacího systému nebo potížemi se zácpou pomůže například čerstvá zelná šťáva.
Detoxikace organismu
Každý potřebuje čas od času pauzu. Podobné je to i s naším organismem, respektive orgány. Jak trávicí systém, tak některé orgány je proto dobré zbavit škodlivin a dalších usazených látek. K tomu slouží proces detoxikace, se kterým jdou ruku v ruce právě zeleninové šťávy. Výborné je především použití celeru, salátové okurky, řapíkatého celeru nebo červené řepy, která má silně čistící účinek.

Jak nejlépe pít zeleninové šťávy?
Pokud chcete ze zeleninových šťáv získat co nejvíce pozitivních účinků, pijte je na lačný žaludek. Stejně tak je dobré dopřávat si je po malých doušcích a řádně si je vychutnat. Pro ještě lepší vstřebatelnost vitamínů, které jsou rozpustné v tucích, se nebojte přidat pár kapek kvalitního oleje nebo avokádo. Ne každý odšťavňovač je šetrný ke zpracování ovoce a zeleniny. Zatímco u odstředivých je nezbytné vypít šťávu ihned, u šnekových ji můžete mít v lednici po dobu 24 hodin. Pak bohužel dochází k oxidačním procesům a šťáva ztrácí na kvalitě i nutričních hodnotách.
Jak připravovat zeleninové šťávy?
Abyste měli co nejkvalitnější šťávu, dávejte přednost zelenině bez chemického ošetření. V případě voskovaných potravin (cukety, okurky, lilek apod.) se nejprve zbavte slupky. K zelenině můžete pro dochucení a krásnou vůni přidat i snítky bylin. Mezi oblíbené patří především máta, meduňka nebo bazalka.