Jaké živiny nejvíce prospívají našemu mozku?

Zdravá a vyvážená strava prospívá nejen našemu mozku, ale celkovému zdraví. Některé živiny jsou ale velice důležité, pokud se zaměříme na náš mozek. Jejich pozitivní účinky jsou spojovány se zlepšením kognitivních funkcí a zpožděním nástupu degenerativních onemocněních mysli, např. Alzheimerovy choroby a demence. 

Spolu se stárnutím lidské populace, přichází také růst prevalence kognitivního úbytku a demence. Světová zdravotnická organizace (WHO) předpovídá, že do roku 2050 budou existovat dvě miliardy lidí ve věku 60 let a více, z nichž bude podle odhadů 131 milionů lidí postiženo demencí, zatímco deprese se očekává jako druhá vedoucí příčina zdravotního postižení na celém světě do roku 2020. I z tohoto důvodu neustále probíhají četné výzkumy, které by pomohly odhalit různé způsoby, jak tomuto předejít nebo onemocnění alespoň co nejvíce oddálit. 

Naše strava může výrazně ovlivnit pokles kognitivních funkcí a naopak, stejně tak hraje významnou roli při podpoře zdravých kognitivních funkcí. Nemusíte ale čekat na to, až budete starší, abyste podpořili svůj mozek a jeho funkce vhodně zvolenými potravinami. V každém věku můžete čerpat z výhod, jež tyto potraviny nabízejí. Můžete si zlepšit paměť,  soustředěnost, schopnost rozhodovat se a řešit krizové situace. 

Ořechy pro náš mozek

Doporučené produkty

Pokud si chcete udržet bystrou mysl, ujistěte se, že následující živiny nechybí ve vašem každodenním jídelníčku

Omega-3 mastné kyseliny a DHA

DHA představuje nejvíce zastoupenou omega-3 mastnou kyselinu v našem mozku. Je velice důležitá pro vývoj a zdravou funkci mozku a zpomalování jeho stárnutí. Omega-3 nalezneme v tučných rybách jako je losos, makrela a tuňák, nebo ve vaječných žloutcích, vlašských ořeších a chia semínkách. 

Ořechy

Kyselina listová a vitamíny skupiny B

Kyselina listová (vitamín B9) je velice důležitá pro mnoho funkcí, včetně opravy a údržby buněk, funkci mozku a vývoje DNA. Další vitamíny důležité pro kognitivní funkce jsou B6 a B12. Tyto vitamíny hrají důležitou roli při produkci neurotransmiterů, regulaci myelinových pochev a zdraví hippocampu a dalších mozkových struktur. Tyto vitamíny mají tendenci spolupracovat, proto je důležité, aby byly v potravě zastoupeny v dostatečném množství. Mnoho pestrobarevných potravin jako je papája, avokádo, listová zelenina a řepa, jsou zdrojem kyseliny listové. Vitamín B6 můžeme nalézt v některých druzích masa, v obohaceném tofu, sladkých bramborách a běžných bramborách, banánech, avokádu a pistáciových oříšcích. B12 je obsažen v živočišných výrobcích, obohacených cereáliích a obohaceném tofu. 

Přírodní vitamín E

Vitamin E je silný antioxidant, který nás chrání před poškozením volnými radikály a vzniku zánětu. Je také spojen s místy v mozku, která se zabývají pamětí, zrakem a vývojem jazyka. Nedávná studie ukázala, že naše tělo upřednostňuje přírodní formu vitamínu E před umělou, proto je vždy lepší snažit se získat co nejvíce živin z potravin a nespoléhat se na potravinové doplňky. Ořechy a semínka jsou skvělým zdrojem vitamínu E, stejně tak je to zelenina včetně špenátu, dýně a panenský olivový olej

Quercetin

Quercetin je antioxidant, který patří do skupiny rostlinných sloučenin zvaných flavonoidy.

Ty dodávají plodům jejich barvu a nám pomáhají předcházet vzniku zánětu v těle, jež je spojen s kognitivním poklesem. Quercetin můžeme nalézt např. v jablečné slupce, bobulovitém ovoci, paprikách a třešních. 

Čokoláda

Lutein a zeaxanthin

Lutein a zeaxanthin jsou dva karotenoidy s různými účinky na zdraví. Lutein je znám pro své účinky na zdraví očí, kůže a kardiovaskulární soustavy. Provedené výzkumy naznačují, že lutein v kombinaci s zeaxanthinem může pomoci zlepšit rychlost zpracování informací a paměť, a to v každém věku. Tyto dvě živiny se nacházejí ve vaječném žloutku, zelené listové zelenině (kale a špenát jsou nejlepšími zdroji) a žlutém ovoci.

Cholin

Cholin je mikroživina, která není až tak známá a přesto má značné účinky na lidské zdraví. Spojuje se převážně s dobrou funkcí mozku. Cholin nalezneme např. ve vejcích, růžičkové kapustě a salátu. 

Vhodné pokrmy

Pro výživu mozku jsou důležité i jiné živiny, můžeme jmenovat třeba polyfenoly nebo vitamín D. Kognitivní funkce ovlivňují také další faktory, jako je např. míra stresu a délka spánku. Zdravá strava by tedy vždy měla jít ruku v ruce se zdravým životním stylem.

Podle probíhajících studií se zdá, že nejlepší strava je tzv. středomořská strava. Ta se vyznačuje zvýšeným příjmem ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, nenasycených mastných kyselin a pravidelnou, ale mírnou, konzumací alkoholu (zejména červeného vína) během jídla. Tato strava hraje velkou roli při udržení pevného fyzického i psychického zdraví

Na našem webu naleznete vše, co potřebujete k přípravě těch nejzdravějších jídel - od výrobníků ořechových másel a mlék NutraMilk, přes výkonné mixéry Vitamixnepřilnavé nádobí Eaziglide, po šnekové odšťavňovače Kuvings. Pohodlně, rychle a kvalitně. 

Doporučené produkty

Kategorie blogu
Nahoru

Používáme Cookies

Kliknutím na Přijmout vše udělujete souhlas s používáním cookies k zajištění správného zobrazování a chování webových stránek, k analýze návštěvnosti a k cílení reklam. Své předvolby lze změnit v nastavení cookies.

Přijmout vše