Jak nejlépe odšťavnit bobuloviny
Máte doma velkou úrodu rybízu a nevíte co s ním? Používáte jej na pečení, na zavařování, na výrobu marmelády či sirupu? Co zkusit rybíz odšťavnit? Pitím „fresh“ šťáv si zajistíte každodenní přísun vitamínů. Ze šťáv si tělo dokáže vzít až 4x více vitamínů. Zároveň jejich vstřebávání probíhá velmi rychle.
Pokud jste například nachlazení, vyhněte se lékům a udělejte si šťávu z rybízů. Už během 15 minut váš imunitní systém zabojuje proti bacilům. Nebojte se, o všechnu tělu prospěšnou vlákninu nepřijdete. Zůstane rozpustná forma, která má také pozitivní vliv na naše zdraví a hlavně neomezuje vstřebávání vitamínů. Lidé, kteří popíjejí denně čerstvé šťávy, si brzy povšimnou jejich účinku. Nejsou tak unavení a ustupují jim zdravotní obtíže.
Doporučené produkty
Kuvings Whole Slow Juicer REVO830 stříbrná matná Exclusive
Čerstvý rybíz působí příznivě na imunitní systém, na cévy nebo zrak a umí si poradit dokonce i s únavou.
Rybíz obsahuje:
- velké množství vitamínu C – jedna kulička rybízu obsahuje až 2 mg. Pokud sníte čtyřicet kuliček, pokryjete tím denní doporučenou dávku vitamínu C
- vitamín B – posiluje nervy, má blahodárný vliv na vlasy a kůži
- vitamín P (rutin) – podporuje cévní systém
- betakaroten a antioxidanty – v těle se mění na vitamín A a tím posilují zrak a imunitu
Rybíz nemá spousta z nás ráda, vzhledem k jeho kyselé chuti a nepříjemným zrníčkům. Ale to je škoda. Speciálně v rybízu je vysoký obsah vitamínu C.
Jak na rybíz bez peciček
Při odšťavnění se zbavíte nejen kyselosti, ale i zrníček. Když například přidáte k rybízu jablíčko nebo mrkvičku, ani si nepovšimnete, že pijete rybíz, kyselost vymizí a pecičky? Nechte se překvapit, jak výborně chutná kombinace s jiným ovocem nebo zeleninou. Ty končí v odšťavňované drti. Určitě velkou výhodou při odšťavňování například již zmiňovaného rybízu je, že nemusíte otrhat bobule od stopek. Tak jako zrníček, stejně i stopek se při odšťavňování zbavíte.
Nejlepší odšťavňovač na rybíz
Většina odšťavňovačů nezvládne odšťavnit rybíz. Často se odšťavní jen několik rybízových hroznů a poté se zanese síto. U některých typů odšťavňovačů to nelze vůbec.
Odšťavňovač Kuvings EVO820GM_M Exclusive vylisuje bez ucpání síta i velké množství rybízu, který není potřeba ani otrhávat ze stopek. Krom rybízu zvládne i jiné bobuloviny například: maliny, ostružiny, angrešt, borůvky, rakytník. Bez sebemenšího problému odšťavní i velké množství rybízu. To je výhodné zejména při přípravě marmelády. Rybízová šťáva je přímo vitamínová bomba.
Doporučené produkty
Recept na domácí rybízovou marmeládu, kterou zvládne každý
Nasbírejte si potřebné množství rybízu – i se stopkami a odšťavňěte jej. Poté přidejte nejlépe třtinový cukr v poměru 1:1. To znamená, že na jeden litr šťávy potřebujete 1 kg cukru. Výhodou je, že není potřeba žádný želírovací prostředek, jelikož marmeláda ztuhne sama díky vysokému obsahu pektinu v bobulích. Vzniklou směs vařte půl hodiny na mírném plameni. Jak je směs svařená, vlijte ji do umytých zavařovacích sklenic, dobře zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nyní už jen musí marmeláda vychladnout a máte hotovo.