Jak nejlépe odšťavnit bobuloviny, odšťavňování rybízu
Máte doma velkou úrodu rybízu a nevíte co s ním? Používáte jej na pečení, na zavařování, na výrobu marmelády či sirupu? Co zkusit rybíz odšťavnit?
Pokud jste například nachlazení, vyhněte se lékům a udělejte si šťávu z rybízů. Už během 15 minut váš imunitní systém zabojuje proti bacilům. Nebojte se, o všechnu tělu prospěšnou vlákninu nepřijdete. Zůstane rozpustná forma, která má také pozitivní vliv na naše zdraví a hlavně neomezuje vstřebávání vitamínů.
Víte, že lidé, kteří popíjejí denně čerstvé šťávy, si brzy povšimnou jejich účinku? Nejsou tak unavení a ustupují jim zdravotní obtíže.
Vliv rybízu na naše zdraví
Čerstvý rybíz působí příznivě na imunitní systém, na cévy i zrak a umí si poradit dokonce i s únavou.
Rybíz obsahuje:
- Velké množství vitamínu C – jedna kulička rybízu obsahuje až 2 mg. Pokud sníte čtyřicet kuliček, pokryjete tím denní doporučenou dávku vitamínu C.
- Vitamín B – posiluje nervy, má blahodárný vliv na vlasy a kůži.
- Vitamín P (rutin) – podporuje cévní systém.
- Betakaroten a antioxidanty – v těle se mění na vitamín A a tím posilují zrak a imunitu.
Rybízový fresh, čestvá šťáva z rybízu
Rybízová šťáva je přímo vitamínová bomba. Rybíz nemá spousta lidí ráda vzhledem k jeho kyselé chuti a nepříjemným zrníčkům. Při odšťavnění se však zbavíte nejen kyselosti, ale i zrníček. Zrníčka končí v odšťavňované drti. A když například přidáte k rybízu jablko nebo mrkev, ani si nepovšimnete, že pijete rybíz.
Velkou výhodou při odšťavňování rybízu a bobulovin obecně je to, že nemusíte bobuloviny čistit od stopek. Při odšťavňování se zbavíte i jich.
Doporučené produkty
Nejlepší odšťavňovač na rybíz
Většina odšťavňovačů na trhu bohužel nezvládne rybíz odšťavnit. Často se odšťavní jen několik rybízových bobulí a poté se zanese síto. U některých typů odšťavňovačů to nelze vůbec.
Odšťavňovače Kuvings jsou ale jiné. Bez ucpání síta vylisují i velké množství rybízu, který není potřeba ani otrhávat ze stopek. Krom rybízu zvládne i jiné bobuloviny - například maliny, ostružiny, angrešt, borůvky, rakytník. A to i ve větším množství. Toho lze využít zejména při přípravě marmelády.
Recept na domácí rybízovou marmeládu, kterou zvládne každý
Nasbírejte si požadované množství rybízu i se stopkami a odšťavňěte jej. Poté přidejte nejlépe třtinový cukr v poměru 1:1. To znamená, že na jeden litr šťávy potřebujete 1 kg cukru. Vzniklou směs vařte půl hodiny na mírném plameni. Výhodou je, že není potřeba žádný želírovací prostředek, jelikož marmeláda ztuhne sama díky vysokému obsahu pektinu v bobulích.
Jak je směs svařená, vlijte ji do umytých zavařovacích sklenic, dobře zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nyní už jen musí marmeláda vychladnout a máte hotovo.