Jak na broušení nožů snadno a rychle
Broušení nožů je komplexní problematika, které se u profesionálů věnují i několikadenní semináře. Pro každodenní život a praxi však existují i "domácí" postupy, které vám pomohou s ostřením nožů snadněji.
Možnosti broušení:
1) Brusná tyč
Brusná tyč neslouží primárně k "broušení", ale průběžnému udržování ("přetahování") ostří. Techniku práce s tyčí je nutné dobře ovládat, jinak může být výsledek opačný - otupení či poškození nože.
2) Brusné kameny pro ruční broušení
Brusné kameny pro ruční broušení představují vrcholnou možnost ostření a údržby nožů. Lze se ji naučit a zvládnout i v domácích podmínkách. Je však nutné počítat s vyšší časovou náročností.
Brusné kameny je nezbytné předem namáčet (min 10-15 min) a u broušení postupovat rozvážně, plynule a přesnými tahy pod specifickým úhlem.
Celý proces je tak pro řadu uživatelů spíše občasným rituálem, na který si buď vyhradí dostatek prostoru... nebo ho prostě v řadě případů nedělají. Navíc je třeba rozlišit, zda chcete nůž nejprve "opravit" na kamenech s "hrubým zrnem" či brousit a leštit na "jemné zrnitosti" (čím vyšší číslo označení kamene, tím jemnější zrnitost). Často je nutné mít kamenů více nebo s výhodou využít kameny Samura s kombinovanou zrnitostí.
3) Broušení elektrickým diamantovým brouskem
Broušení elektrickým diamantovým brouskem je variantou, která v domácích podmínkách často vítězí v poměru "čas / úsilí / výsledek"... Tj. jak rychle a snadno bez širokých znalostí dosáhnout ostrého nože. Výsledek nemusí být tak nekompromisně dokonalý jako v případě "rituálu" s brusnými kameny, ale v případech, kdy "potřebujete brilantně ostrý nůž "tady a teď" můžete dosáhnout výsledku v podstatě v řádu pouhých desítek vteřin.
Výhodou je, že elektrický diamantový brousek je vhodný pro jednostranné i oboustranné broušení a má díky své konstrukci automaticky nastavený vhodný úhel. Laicky řečeno - stačí ponechat ho dělat svou práci a pouze lehce nůž přidržovat - díky rotaci diamantových brusných kotoučů si totiž brousek dokonce sám posunuje nůž od rukojeti až ke špičce. Umí jak opravit starší tupé a nebroušené nože, tak pečlivě brousit / leštit udržované kvalitní nože.