Vaření bez vajec: 6 surovin, které vejce lehce nahradí

Většina z nás je na vaření s pomocí vajec zvyklá. Vajíčka se přidávají do moučníků, dezertů, slaných pokrmů nebo pomazánek. Věděli jste ale, že si své oblíbené recepty připravíte snadno i bez nich? Následujících 6 surovin lehce nahradí vajíčka v každém receptu. 

 1. Banány

Při pečení banán lehce nahradí vajíčko. Díky jeho skvělé konzistenci skvěle funguje jako pojivo. Jedinou nevýhodou (nebo také velkou výhodou) je, že zanechá lehce banánovou příchuť. Připravíte s ním jakékoliv moučníky, palačinky nebo jiné dezerty.  

  • 1 vejce = 1/2 banánu
  • hodí se do každého sladkého receptu

2. Jablečná šťáva

Jablečná šťáva je ideální místo vajíčka, a zároveň také může fungovat jako náhrada oleje. Pro přípravu jakéhokoliv receptu použijte neslazený jablečný džus. Pokud jej nemáte, můžete použít i slazený, následně použijte méně cukru. 

  • 1 vejce = 1/4 šálku jablečné šťávy
  • neoslazená šťáva se hodí všude

3. Rostlinný olej

Kvalitní rostlinný olej může také nahradit vejce při vaření. Pokud musíte v receptu použít více jak jedno vajíčko, není však tato náhrada příliš vhodná. Výsledný pokrm by byl příliš mastný. 

  • 1 vejce = 1/4 šálku rostlinného oleje
  • hodí se tam, kde je žádoucí mastnější konzistence
Jablka

Doporučené produkty

4. Semínka

Semínka jsou jednou z nejzdravějších náhrad vajec a zároveň fungují velice dobře! Použijte semínka, která při kontaktu s vodou vytváří “obal” na svém povrchu (lněné semínko, chia, apod.) Pro získání nejlepších vlastností semínka rozmixujte na prášek. 

  • 1 vejce = 1 lžíce rozmixovaných semínek + 3 lžíce vody
  • hodí se všude (lněná, chia semínka)

5. Voda, olej a prášek do pečiva

Kombinace vody, rostlinného oleje a prášku do pečiva je přímo magická. Všechny suroviny spolu dobře promíchejte v následujícím množství: 2 lžíce vody, 1 čajová lžička oleje a 2 lžičky prášku do pečiva = 1 vejce. Pokud musíte použít více vajec, nepřidávejte stejné množství prášku do pečiva (pouze malé), protože by vám pokrm vystoupal až příliš. 

  • 1 vejce = 1 lžička rostlinného oleje + 2 lžičky prášku do pečiva + 2 lžíce vody
  • ideální k pečení

 6. Acquafaba

Acquafaba je nejzajímavější ingredience ze všech uvedených. Jedná se totiž o tekutinu z plechovky nesolené cizrny nebo fazolí (je možné použít i vodu z namáčení těchto luštěnin). Vyšleháním této vody získáme stejnou konzistenci, barvu, i vlastnosti, jaké má vyšlehaný bílek. Stejné je i použití v receptech. 

  • 1 vejce = 3 lžíce vody z cizrny nebo fazolí
  • náhrada bílku

Všechny tyto metody jsou skvělé, pokud chcete vařit zdravě a zároveň si užívat chuť tradičních receptů.  Jaké kuchyňské pomocníky budete při vaření potřebovat? Podívejte se na naše tipy!

Pro mixování, hnětení těsta, drcení semínek: mixér Vitamix 750
Pro lisování semen a ořechů na výrobu zdravého rostlinného oleje: lis na olej Yden
Pro výrobu čerstvé jablečné šťávy: odšťavňovač Kuvings EVO820
Pro přípravu acquafaby a krémů: kuchyňský robot Ankarsrum AKM6230

Vaříte tradiční recepty bez vajec? Dejte nám vědět, jaký recept klasické kuchyně máte bez vajec nejraději!

Doporučené produkty

Kategorie blogu
Nahoru

Používáme Cookies

Kliknutím na Přijmout vše udělujete souhlas s používáním cookies k zajištění správného zobrazování a chování webových stránek, k analýze návštěvnosti a k cílení reklam. Své předvolby lze změnit v nastavení cookies.

Přijmout vše