TOHLE ŽE JE OVOCE? - Rozdělení ovoce a zeleniny
Je okurka a rajče zelenina? Musí být ovoce vždy jen sladké? Je zelenina vždy jen zelená? Které divoké rostliny běžně konzumovali naši předkové namísto salátu? Otázky a odpovědi, aneb jak se při nákupu neztratit v oddělení ovoce a zeleniny.
Co patří do ovoce?
Plody se semeny jsou OVOCE (tj. kromě všech sladkých peckovin, plodů s jádry, bobulovin či banánů a ananasu sem také patří plody, které se občas označují jako plodová zelenina - tj. rajčata, okurky, papriky, lilek či melouny a ostatní tykve / dýně).
Ovoce má podle některých zastánců vitariánství tvořit až 80% veškerého příjmu energie. (Pouze 10% má pocházet z bílkovin a 10% z tuků.) Dostatečný příjem ovoce vám také skvěle pomůže překonat “chutě”, pocity hladu a podobné svody ke konzumaci věcí, které vám nesvědčí. Jiné výživové směry neméně správně říkají, že všechno, co obsahuje ovoce najdeme také v zelenině a v moha případech ještě mnoho věcí navíc. A za úplný „poklad“ můžeme považovat zelené listy.
![Jahody Jahody](/imagecache/sm/filemanager/Clanky/Ovoce-a-zelenina/jahody.jpg)
Košťálová, kořenová, listová zelenina či bylinky
Kořeny, hlízy, bulvy nebo košťály jsou ZELENINA (tj. mrkev, petržel, řepa, celer, zázvor, křen, pastinák, brambor, ředkvička, tuřín aj. Dále pak cibuloviny: cibule, česnek, pórek, pažitka a košťáloviny: květák, brokolice, kedlubny, romanesco atd.)
Do skupiny košťálovin (brukvovité) patří ale také na pohled spíše “listová zelenina” jako je zelí, kapusta, růžičková kapusta, kadeřávek, čínské i pekingské zelí atd. Všechny uvedené druhy totiž obsahují komplex sacharidů, které jsou pro člověka obtížně stravitelné a jejich rozklad bakteriální mikroflórou ve střevech je příčinou nadýmání, plynatosti apod. Širší info k této skupině najdete například na Wikipedii.
![Ředkvičky Ředkvičky](/imagecache/sm/filemanager/Clanky/Ovoce-a-zelenina/redkvicky.jpg)
S některými listy z košťálovin se občas v receptech na smoothies nebo čerstvě lisované šťávy setkáváme (zelí, kapusta apod.). Doporučujeme však postupovat individuálně (tj. vyzkoušejte, zda vám daná surovina nebo kombinace vyhovuje a nezpůsobuje potíže) a také dávkovat listy košťálovin v rozumné míře.
Pro zmírnění účinků lze u této skupiny doporučit spíše odšťavňění namísto mixování celých listů (tedy snížení obsahu vlákniny) a přidání šťávy k základu (šťávě či smoothie) z ovoce.
Doporučené produkty
Nadzemní části zelených rostlin, tedy zejména LISTY a stonky (všechny druhy salátů, špenát, mangold aj.), se dají kombinovat se vším a jsou nejbohatším zdrojem živin ze všech uvedených skupin.
Nezapomeňte, že k nim můžete zařadit také natě nebo listy kořenové zeleniny, které jsou na živiny dokonce výrazně bohatší než samotné kořeny (třeba právě z mrkve a červené řepy), bylinky a “koření” (máta, měsíček, kopr aj.) nebo i jedlé divoké rostliny a “plevel” jako jsou kopřivy, jitrocel, pampelišky, jetel, šťovík, listy jahodníku, mladé lístky břízy a mnoho mnoho dalších…
U toho, co najdete volně v přírodě ale vždy POZOR na zdroj (u cesty nesbírat) a VŽDY JEN TO CO BEZPEČNĚ ZNÁTE!
![Kapusta Kapusta](/imagecache/sm/filemanager/Clanky/Ovoce-a-zelenina/kapusta.jpg)