Péče o kuchyňské nože
Správná péče o kuchyňské nože je celá věda, jednoduchá, ale velmi důležitá. Dodržováním několika jednoduchých pravidel můžete výrazně prodloužit životnost dobrého nože a přetvořit vaše rutinní vaření na snadný a fascinující proces.
1. Používejte váš nůž pouze k tomu, k čemu je určen
Každý nůž byste měli používat vždy jen pro to, na co je určený: nůž na krájení chleba, nůž pro vykošťování, apod. Při práci s nožem byste za žádných okolností neměli vynakládat přílišné úsilí, tím spíše při řezání kostí, chrupavek nebo mražených potravin, v opačném případě může dojít k nenávratnému poškození čepele. Při práci s vhodným nožem půjde krájení snadno, bez potřeby na nůž tlačit.
Doporučené produkty
SAMURA - OKINAWA Nůž Stonewash Deba 17cm
Samura MO-V Vykosťovací nůž 15 cm (SM-0063)
Samura MO-V Filetovací nůž 22 cm (SM-0048)
2. Nepodceňujte výběr kuchyňské krájecí desky
Materiál, z kterého je vyrobena krájecí deska, může také ovlivnit životnost nože. Většina moderních nožů nesmí přijít do kontaktu s materiály jako je sklo nebo kámen, proto je lepší zvolit krájecí desku z měkkého plastu nebo dřeva.
Náš tip: Podívejte se na praktická a odolná prkénka na krájení z olivového dřeva, které je známé svou dlouhou životností. Tyto krájecí prkénka jsou k dostání ve velmi zajímavých a originálních designech.
3. Dbejte o hygienu
Dodržujte hygienická pravidla. Po použití byste měli každý nůž okamžitě očistit od lepivých kousků jídla a jiných nečistot. Opláchnout nůž pod proudem vody a otřít jej do sucha navíc není tak těžké. Pokud váš nůž budete mýt ručně, bez používání abrazivních mycích prostředků, bakterie a rez nebude mít šanci.
Víte, proč výrobci zpravidla nedoporučují mýt nože v myčce na nádobí? Protože tlak vody v kombinaci s čistícími prostředky může poškodit nebo deformovat čepel nebo rukojeť z přírodních materiálů (dřevo, kost).
4. Nezapomeňte na správné ostření a broušení!
V neposlední řadě je také důležité zmínit, že nože je třeba pravidelně a včas brousit. Jejich řezné hrany v průběhu času odhalují mikroskopické defekty, které jsou pouhým okem neviditelné, ale mohou snížit kvalitu řezu. Zároveň mají tendenci zvětšovat svoji velikosti, čímž může dojít ke znehodnocení nože. Pravidelné zaostřování pomůže zbavit se takových vad a zachová dokonalou ostrost.
Při broušení je velmi důležité dodržovat pravidla konkrétního nože a pro každý z nich používat pouze materiály doporučené výrobcem.
Doporučené produkty
5. Mějte nože po ruce
Správná péče o kuchyňské nože se neobejde bez jejich řádného skladování. Nože neumisťujte do blízkosti příborů nebo jiných kovových předmětů, protože by mohlo dojít k poškození nebo otupení čepele. Pro tento účel je lepší použít speciální držáky. Nejoblíbenější a zároveň hygienické jsou magnetické držáky a univerzální kartáčové bloky pro nože vyrobené z jakéhokoli materiálu.