Lahodné studené polévky na osvěžení
Zamilovali jste se na dovolené do polévky Gazpacho? Zkuste si ji připravit i doma. A nejen ji! S praktickým mixérem můžete jednoduše vyzkoušet nejrůznější studené polévky, které jsou skvělou pochoutkou nejen během letních horkých dní.
Gazpacho je jedna z nejznámějších variant studené polévky. Kromě této španělské polévky ovšem stojí za ochutnání i další polévky, jako je řepná, rajčatová nebo netradiční okurková polévka.
Gazpacho
Na přípravu této polévky budete potřebovat 1/2 kg oloupaných čerstvých rajčat, 1 salátovou okurku, 1 cibuli, 2-3 stroužky česneku, 1 červenou papriku, hrst čerstvého koriandru a bazalky a 1 limetu.
Vše zbavte slupky a nakrájejte na kousky, které hoďte do mixéru. Poté přidejte šťávu z limety a nasekané bylinky. Dle chuti přidejte po lžíci sójové a worcestrové omáčky, sůl, pepř a chilli. Nakonec přisypte dle potřeby led a míchejte do požadované konzistence.
Rajčatová polévka s petrželkou
K přípravě netradiční rajčatové polévky si nachystejte asi 1/2 kg čerstvých rajčat, hrst čerstvé petrželky, pepř, sůl, bílý ocet a olivový olej.
Příprava této polévky zabere sotva pár minut. Nejprve si nakrájejte rajčata na čtvrtky a vhoďte je do mixéru, přidejte bílý ocet, olivový olej, sůl a pepř. Polévku můžete případně i lehce osladit. Jakmile máte hotovou směs, přeceďte ji a do hotové polévky přidejte nasekanou čerstvou petrželku. V případě, že vlastníte mixér Vitamix, stačí pouze zvolit program pro přípravu polévek a můžete si jednoduše připravit i horké polévky, a to bez použití vařiče.
Doporučené produkty
Studená polévka z červené řepy
Pro přípravu studené řepné polévky si nejprve v troubě upečte větší řepu. Dále si nachystejte kefír, salátovou okurku, několik ředkviček, 2-3 vejce uvařená na tvrdo, sůl, pepř a hrst čerstvého kopru.
Jakmile máte řepu upečenou, vhoďte ji společně s dalšími surovinami do mixéru a zalijte kefírem. Nakonec vše osolte a přidejte dle chuti pepř. Jakmile získáte ideální konzistenci krémové polévky, přisypte do ní ještě čerstvě nasekaný kopr.
Okurková polévka
Na okurkovou polévku si připravte 1/2 kg salátových okurek, 1 hrnek sezamové pasty (tahini), 2-3 stroužky česneku, šťávu z 1-2 citronů, sůl, pepř a nasekanou hrst máty.
Veškeré suroviny naházejte do mixéru a začněte mixovat. Jakmile vznikne hustá pasta, přidávejte vodu, dokud nezískáte dokonale krémovou konzistenci polévky. Nakonec přisypte nasekanou mátu a polévku případně osolte a opepřete dle chuti.
Videa: