Jaké nože by měl mít každý ve své kuchyni
Podívejte se s námi na nejlepší kuchyňské nože, nebo spíše jejich varianty, které dohromady dokáží obsáhnout tu nejširší škálu kulinářských prací a proto by neměly chybět v žádné kuchyni.
Množství typů a druhů nožů, které můžeme běžně najít v obchodech, je tak obrovské, že je těžké se zorientovat v tom, co je opravdu důležité a co si můžeme odpustit.
Katalogy nožů v internetových obchodech překypují noži se speciálním zaměřením na určité druhy potravin: nože na sýry, na krájení chleba, vykosťovací nože, nože na steaky a mnoho dalšího. Níže uvádíme nejlepší kuchyňské nože, které zahrnují i 5 nejvíce potřebných nožů v kuchyni.
Základní sada špičkových kuchyňských nožů
Náš seznam začíná třemi nejvíce používanými noži v každé kuchyni:
- nůž na ovoce a zeleninu
- univerzální nůž
- šéfkuchařský nůž evropského typu
Tyto nože tvoří absolutní minimum, s kterým lze zvládnout velké množství kuchařských prací a jsou v podstatě nepodstradatelné.
Nůž na ovoce a zeleninu
Jak už název napovídá, tento nůž je určený k práci s ovocem a zeleninou. Jeho krátká, úzká a lehká čepel je přímo ideální k loupání slupky, vyřezávání jádřinců a vykrajování hnědých částí plodů. Kromě toho lze tento nůž použít i ke krájení dalších drobných potravin.
![Nůž na ovoce a zeleninu Nůž na ovoce a zeleninu](/imagecache/sm/filemanager/Samura/Noze-Samura/Damascus-67/Nuz-na-ovoce-a-zeleninu/SD67-0010M.jpg)
![Univerzální nůž Univerzální nůž](/imagecache/sm/filemanager/Samura/Noze-Samura/Damascus-67/Univerzalni-15-cm/SD67-0023M.jpg)
Univerzální nůž
Z jeho názvu už vyplývá, že se tento nůž hodí na velmi širokou škálu kuchyňských prací. Můžete s ním krájet všechny možné suroviny - sýr, maso, uzeniny, zeleninu, ovoce a další. Tento šikovný nůž se vyznačuje středně dlouhou a ne příliš širokou čepelí, díky které zvládne většinu operací při vaření. Zcela určitě zaujímá čestné místo v každé špičkové kuchyni a naše sada kvalitních kuchyňských nožů by bez něj byla neúplná.
Šéfkuchařský nůž evropského typu
Tento nůž představuje velice univerzální a v kuchyni nepostradatelný nástroj. Snadno s ním nakrájíte maso nebo tvrdou zeleninu a ovoce a zároveň s ním můžete nakrouhat zelí nebo najemno nasekat bylinky. Žádný kuchař se bez tohoto nože neobejde - odtud jeho název. Šéfkuchařský nůž evropského typu se vyznačuje širokou, dlouhou a masivní čepelí.
![Šéfkuchařský nůž evropského typu Šéfkuchařský nůž evropského typu](/imagecache/sm/filemanager/Samura/Noze-Samura/KAIJU/Univerzal/SKJ-0023-stin.jpg)
![Nůž Santoku Nůž Santoku](/imagecache/sm/filemanager/Samura/Noze-Samura/KAIJU/Univerzal/SKJ-0023-cepel.jpg)
Nůž Santoku
Někteří kuchaři však raději sáhnou po noži Santoku, který se také nazývá šéfkuchařský nůž japonského typu. Je určený pro stejné účely jako ten evropský, ale liší geometrií čepele - evropský má výraznou špičku, kdežto páteř nože Santoku sestupuje dolů směrem ke špičce, která se tím pádem jeví jako zaoblená. Každý kuchař se musí sám rozhodnout, jaký z dvou typů šéfkuchařských nožů mu padne víc do ruky - první zkušenost říká vše.
Nejlepší pomocné (ale velice užitečné) nože Samura
Nůž na chleba a pečivo
Dalším hrdinou naší sady nepostradatelných nožů je nůž na chléb a pečivo, který se vyznačuje speciální vroubkovanou čepelí. Právě díky těmto malým vroubkům dokážete rychle a efektivně nakrájet jakékoliv pečivo - od bochníku chleba, housek, piškotových dortů až po koláče. Jeho čepel se doslova zakousne do tvrdé kůrky, kterou s lehkostí rozkrojí, měkký vnitřek ale překrojí tak, aby se nerozdrobil. I díky tomu se skvěle hodí i na krájení ovoce a zeleniny jako jsou rajčata, meloun nebo citrusové plody. Pevná slupka pro tento nůž nepředstavuje překážku, stejně tak šťavnatý vnitřek zůstane kompaktní. Ideální nůž na chleba je vyrobený z keramiky - jeho nejostřejší čepel krásně rozkrojí i horký chléb a nebude vytvářet tolik drobků.
![Nůž na chleba a pečivo Nůž na chleba a pečivo](/imagecache/sm/filemanager/Samura/Noze-Samura/Damascus/Nuz-na-chleba-a-pecivo/SD-0055.jpg)
![Kuchyňský sekáček Kuchyňský sekáček](/imagecache/sm/filemanager/Samura/Noze-Samura/MO-V-Stonewash/Sekacek/SM-0040B.jpg)
Kuchyňský sekáček
Kuchyňský sekáček završuje našich top 5 nožů, které nesmí chybět v žádné kuchyni. Na krájení masa, kostí nebo ryb se nedoporučuje používat běžné nože, protože mohou snadno selhat. A to je přesně místo, kde nastupuje na řadu sekáček, který je určený především pro tvrdou práci tohoto typu. Z tohoto důvodu jej považujeme za nezbytný. Dokáže se rychle vypořádat s masem, rybami, tělem ptáka nebo králíka aniž by došlo k poškození samotného nože.
Těchto 5 praktických nožů představuje základní sadu, kterou využije každý kuchař. Postupně, s přibývajícími kuchařskými zkušenostmi, můžete do vašeho repertoáru zařazovat další vysoce užitečné nože s vyšší specializací.
Nakonec ještě jeden důležitý tip! Tyto nože lze zakoupit také v sadách, které vyjdou levněji, než když budete kupovat samostatně jednotlivé nože. Lze si ovšem také vytvořit originální sbírku z rozdílných produktových řad, jež přesně vystihne vaše potřeby vaření a bude ještě krásnějším doplňkem vaší kuchyně.