Jaké nože by měl mít každý ve své kuchyni

Podívejte se s námi na nejlepší kuchyňské nože, nebo spíše jejich varianty, které dohromady dokáží obsáhnout tu nejširší škálu kulinářských prací a proto by neměly chybět v žádné kuchyni. 

Množství typů a druhů nožů, které můžeme běžně najít v obchodech, je tak obrovské, že je těžké se zorientovat v tom, co je opravdu důležité a co si můžeme odpustit. 

Katalogy nožů v internetových obchodech překypují noži se speciálním zaměřením na určité druhy potravin: nože na sýry, na krájení chleba, vykosťovací nože, nože na steaky a mnoho dalšího.  Níže uvádíme nejlepší kuchyňské nože, které zahrnují i 5 nejvíce potřebných nožů v kuchyni. 

Základní sada špičkových kuchyňských nožů

Náš seznam začíná třemi nejvíce používanými noži v každé kuchyni:

  • nůž na ovoce a zeleninu
  • univerzální nůž
  • šéfkuchařský nůž evropského typu

Tyto nože tvoří absolutní minimum, s kterým lze zvládnout velké množství kuchařských prací a jsou v podstatě nepodstradatelné.

Nůž na ovoce a zeleninu

Jak už název napovídá, tento nůž je určený k práci s ovocem a zeleninou. Jeho krátká, úzká a lehká čepel je přímo ideální k loupání slupky, vyřezávání jádřinců a vykrajování hnědých částí plodů. Kromě toho lze tento nůž použít i ke krájení dalších drobných potravin. 

Nůž na ovoce a zeleninu
Univerzální nůž 

Univerzální nůž 

Z jeho názvu už vyplývá, že se tento nůž hodí na velmi širokou škálu kuchyňských prací. Můžete s ním krájet všechny možné suroviny - sýr, maso, uzeniny, zeleninu, ovoce a další. Tento šikovný nůž se vyznačuje středně dlouhou a ne příliš širokou čepelí, díky které zvládne většinu operací při vaření. Zcela určitě zaujímá čestné místo v každé špičkové kuchyni a naše sada kvalitních kuchyňských nožů by bez něj byla neúplná.

Šéfkuchařský nůž evropského typu

Tento nůž představuje velice univerzální a v kuchyni nepostradatelný nástroj. Snadno s ním nakrájíte maso nebo tvrdou zeleninu a ovoce a zároveň s ním můžete nakrouhat zelí nebo najemno nasekat bylinky. Žádný kuchař se bez tohoto nože neobejde - odtud jeho název. Šéfkuchařský nůž evropského typu se vyznačuje širokou, dlouhou a masivní čepelí.

Šéfkuchařský nůž evropského typu
Nůž Santoku

Nůž Santoku

Někteří kuchaři však raději sáhnou po noži Santoku, který se také nazývá šéfkuchařský nůž japonského typu. Je určený pro stejné účely jako ten evropský, ale liší geometrií čepele - evropský má výraznou špičku, kdežto páteř nože Santoku sestupuje dolů směrem ke špičce, která se tím pádem jeví jako zaoblená. Každý kuchař se musí sám rozhodnout, jaký z dvou typů šéfkuchařských nožů mu padne víc do ruky - první zkušenost říká vše. 

Nejlepší pomocné (ale velice užitečné) nože Samura

Nůž na chleba a pečivo

Dalším hrdinou naší sady nepostradatelných nožů je nůž na chléb a pečivo, který se vyznačuje speciální vroubkovanou čepelí. Právě díky těmto malým vroubkům dokážete rychle a efektivně nakrájet jakékoliv pečivo - od bochníku chleba, housek, piškotových dortů až po koláče. Jeho čepel se doslova zakousne do tvrdé kůrky, kterou s lehkostí rozkrojí, měkký vnitřek ale překrojí tak, aby se nerozdrobil. I díky tomu se skvěle hodí i na krájení ovoce a zeleniny jako jsou rajčata, meloun nebo citrusové plody. Pevná slupka pro tento nůž nepředstavuje překážku, stejně tak šťavnatý vnitřek zůstane kompaktní. Ideální nůž na chleba je vyrobený z keramiky - jeho nejostřejší čepel krásně rozkrojí i horký chléb a nebude vytvářet tolik drobků.

Nůž na chleba a pečivo
Kuchyňský sekáček

Kuchyňský sekáček

Kuchyňský sekáček završuje našich top 5 nožů, které nesmí chybět v žádné kuchyni. Na krájení masa, kostí nebo ryb se nedoporučuje používat běžné nože, protože mohou snadno selhat. A to je přesně místo, kde nastupuje na řadu sekáček, který je určený především pro tvrdou práci tohoto typu. Z tohoto důvodu jej považujeme za nezbytný. Dokáže se rychle vypořádat s masem, rybami, tělem ptáka nebo králíka aniž by došlo k poškození samotného nože. 

Těchto 5 praktických nožů představuje základní sadu, kterou využije každý kuchař. Postupně, s přibývajícími kuchařskými zkušenostmi, můžete do vašeho repertoáru zařazovat další vysoce užitečné nože s vyšší specializací. 

Nakonec ještě jeden důležitý tip! Tyto nože lze zakoupit také v sadách, které vyjdou levněji, než když budete kupovat samostatně jednotlivé nože. Lze si ovšem také vytvořit originální sbírku z rozdílných produktových řad, jež přesně vystihne vaše potřeby vaření a bude ještě krásnějším doplňkem vaší kuchyně.

Kategorie blogu
Nahoru

Používáme Cookies

Kliknutím na Přijmout vše udělujete souhlas s používáním cookies k zajištění správného zobrazování a chování webových stránek, k analýze návštěvnosti a k cílení reklam. Své předvolby lze změnit v nastavení cookies.

Přijmout vše