Jak zamezit zbytečnému plýtvání potravinami a ještě ušetřit

Plýtvání potravinami je v současné době hodně diskutovaným tématem. A není divu! Jen v České republice se ročně vyhodí do popelnice přes 800 000 tun potravin. Mezi nejvíce vyhazované potraviny patří ovoce a zelenina, pečivo, nápoje a zbytky nezkonzumovaných jídel. Jedním z nejčastějších důvodů, proč tyto potraviny končí v koši, je nevhodné skladování. Vlivem toho potraviny často zplesniví nebo se zkazí, což zvláště v letních měsících může být velký problém. Byť jen nepatrná známka plísně může znamenat, že celá potravina je již napadena a není vhodná ke konzumaci. Přitom vhodným skladováním se dá trvanlivost potravin prodloužit o několik dní až měsíců.

Plýtvání

Nejlepší způsob uchovávání potravin - sušení, mražení, nakládání nebo vakuum?

Díky vhodnému uchovávání potravin nejenže ušetříte spoustu jídla, které byste jinak byli nuceni vyhodit, ale také ulevíte vaší peněžence. Pokud s jídlem dokážete nakládat rozumně, můžete ročně ušetřit až tisíce korun! 

Existuje několik osvědčených způsobů uchovávání potravin a každý má svá specifika. Mezi nejstarší techniky patří sušení a nakládání do octa nebo oleje. Sušením v kvalitní sušičce potravin, jako je třeba Sedona nebo Yden, můžete uchovávat bylinky, ovoce, zeleninu (na výrobu domácího koření, ochucovadel a krekrů), jogurt (sušený jogurt), nebo zbytky z odšťavňování (sušené placky a sušenky), pochopitelně houby a dokonce i maso. Dobře uzavřené sušené potraviny je třeba uchovávat na stinném a suchém místě. 

Nakládání

Nakládání a fermentování potravin je vedle prodloužení jejich doby spotřeby či přirozené konzervace také velice užitečné pro naše zdraví. Fermentované potraviny totiž obsahují velkou škálu zdraví prospěšných bakterií, které potřebují naše střeva k ochraně organismu před nemocemi. V multifunkčním fermentoru Kuvings lehce připravíte nakládanou zeleninu, domácí ocet a sirupy s enzymy z čerstvého ovoce

Navíc si v něm lehce vyrobíte řecký jogurt bohatý na bílkoviny a také čerstvý sýr. Díky tomu můžete lépe plánovat svoji spotřebu, tedy vyrobit si tolik sýru, kolik během několika dní opravdu spotřebujete. Nakládané potraviny a sirupy vám zajistí dostatek vitamínů v zimních měsících, kdy je nabídka ovoce a zeleniny značně omezená. Lehce tak spotřebujete sezónní plodiny, které nestihnete sníst čerstvé. 

Podle nejnovějších výzkumů zmrazené potraviny neztrácí vitamíny. Bohužel však zabírají spoustu místa a velice rychle také ztrácí své vlastnosti. Dlouhodobé mražení je také energeticky náročnější. Zamrazit však můžete dočasně například zbytky ze zeleniny (jako slupky a ořezky), z kterých následně můžete připravit zeleninový vývar.

Nejmodernějším a nejkomplexnějším způsobem uchovávání potravin je vakuum. Uchovávání potravin v nádobách bez přístupu vzduchu má spoustu výhod. Podíváme se tedy na tento způsob více podrobně.  

Nádoby bez vzduchu dokáží značně prodloužit životnost potravin

Ačkoliv je vzduch naprosto nezbytný pro život, je také hlavní příčinou kazivosti potravin. Vzduch způsobuje rychlou oxidaci potravin a ztrátu jejich čerstvé chuti a zdraví prospěšných látek. Zároveň dovoluje růst bakterií a plísní. Pokud vzduch odčerpáme a potraviny uchováváme ve vakuu, kazivost se výrazně sníží a my si můžeme užívat chuti čerstvých plodin až 5x déle

Naprostým lídrem na poli vakuových nádob je společnost Vacucraft. Nádoby Vacucraft jsou vyrobeny z těch nejkvalitnějších materiálů a jsou přirozeně bez BPA. Bisfenol A (BPA) je toxická látka, která se nachází ve většině plastů, se kterými přijdeme do styku. Její riziko spočívá v tom, že pokud se dostane do potravin, může způsobit značné zdravotní potíže. Nádoby Vacucraft jsou navíc nerozbitné a 100% těsní. Díky tomu v nich můžete uchovávat i tekuté potraviny, jako třeba smoothies, šťávy, omáčky nebo polévky. Tedy potraviny, které se nedají zpracovat jiným způsobem (například sušením nebo fermentováním). Hodí se také na čerstvé bylinky, ovoce, zeleninu, sýry, koření, čaje, čokoládu a sušenky, nebo suché potraviny jako třeba rýže a těstoviny. 

Jak vakuové nádoby fungují?

Výhoda nádob Vacucraft je v tom, že k odčerpání vzduchu nepotřebujete elektřinu. Bude vám stačit malá pumpička, která třemi zapumpováními odstraní z nádoby vzduch. Na víčku navíc mají šikovné kolečko s čísly, na kterém si zvolíte datum, kdy jste potraviny daly do nádoby. Díky tomu přesně víte, jaké potraviny byste měli spotřebovat nejdříve. 

Tím, že jsou nádoby Vacucraft vyrobeny z těch nejlepších materiálů, odolávají skvrnám, které často zůstávají i po umytí na běžných nádobách. Navíc jsou naprosto bezpečné pro ohřívání jídla v mikrovlnné troubě a mytí v myčce na nádobí. Velice efektivně tak šetří i čas, protože potraviny můžeme zpracovat ve větším množství a pak je jíst postupně, ale stále čerstvé a se stejnou chutí. 

Například již zmíněnou polévku můžete v nádobách Vacucraft uchovávat až 8 dní, u jiných nádob je to 1 - 2 dny. A třeba zelenina a ovoce si zachová svoji čerstvost přes více než týden. Pokud máte malé děti, jsou tyto nádoby ideální k uchovávání čerstvých domácích přesnídávek nebo svačin do školy. 

Pro koho jsou vakuové nádoby vhodné?  

Vakuové nádoby Vacucraft jsou vhodné pro všechny, kterým záleží na tom, aby jejich potraviny vydržely co nejdéle čerstvé a chutné. Můžete si vybrat ze široké škály tvarů a velikostí přesně podle vašich potřeb. Nádoby Vacucraft šetří místo jak v lednici, tak ve spíži. Díky tomu jsou ideální pro početné rodiny, které musí kupovat velké množství jídla a stejně tak pro jednotlivce, kteří nemají spotřebu tak velikou a vlivem toho se mohou jednotlivé potraviny zkazit. 

Tip: Pokud jste některé z vašich potravin nestihli zpracovat, pořiďte si kompostér do bytu, díky kterému budete minimalizovat plýtvání potravinami a následně můžete tuto hlínu z kompostu použít pro vaše pokojové květiny.

Nádoby Vacucraft jsou také ideální na cesty, na grilovací párty, pro úschovu dětské stravy nebo svačiny a také pro restaurace a jiná zařízení, kde potřebují mít čerstvé potraviny neustále po ruce.
S vakuovými nádobami Vacucraft můžete ušetřit značné množství jídla a zároveň ušetřit mnoho peněz. Vakuové nádoby jsou moderním a ekonomickým způsobem uchovávání potravin a neměly by chybět v žádné domácnosti a kdekoliv jinde, kde lidé rádi jedí čerstvé a báječně chutnající potraviny.

Vakuové nádoby
Kategorie blogu
Nahoru

Používáme Cookies

Kliknutím na Přijmout vše udělujete souhlas s používáním cookies k zajištění správného zobrazování a chování webových stránek, k analýze návštěvnosti a k cílení reklam. Své předvolby lze změnit v nastavení cookies.

Přijmout vše