Jak správně kombinovat ovoce a zeleninu při odšťavňování
Čerstvé šťávy patří k vašemu každodennímu rituálu? Výborně! Aby vaše šťávy byly ještě lepší, máme pro vás pár tipů. I odšťavňování ovoce a zeleniny totiž má jistá pravidla. Pojďte se na ně společně s námi podívat!
Někteří zastánci dělené stravy tvrdí, že ovocné a zeleninové šťávy se nikdy nemají pít dohromady. Omyl! Pokud vám některá ze surovin nečiní běžně potíže, nebude vám dělat problém ani v nějaké kombinace, případně se jedná o naprostou výjimku. Ovoce tak bez problémů kombinujte se zeleninou nebo bylinkami i ve formě šťávy.
Jak odšťavňovat?
Při odšťavňování se řiďte pravidlem, že měkké druhy ovoce a zeleniny by se měly při procesu odšťavňování střídat s tvrdými surovinami. Zajistíte si tak hladké a bezproblémové odšťavňování. Pamatujte, že odšťavňováním odstraníte nerozpustnou vlákninu, která zpomaluje vstřebávání nejen vitamínů a minerálů, ale i cukru. Zatímco v případě vitamínů je to samozřejmě žádané, s množstvím cukru musíte být opatrnější.
Poměr ovoce a zeleniny
Čisté ovocné šťávy jsou velmi chutné, přesto byste s nimi ale měli být opatrní. Hlavním důvodem je vysoký obsah cukru. Obzvláště některé druhy ovoce vám dodají momentální energii, ale ta brzy opadne. I proto je dobré kombinovat ovoce a zeleninu. Zeleninová šťáva v poměru k ovocné by měla být ideálně 2:1, případně 1:1. Výborné je kombinovat šťávy například s řapíkatým celerem, špenátem nebo jinou listovou zeleninou. Snížíte tím glykemický index čerstvé šťávy.

Tipy na oblíbené kombinace
Přemýšlíte, jakou kombinaci surovin hodit do odšťavňovače? Máme pro vás několik tipů na vyhledávané šťávy z ovoce a zeleniny. V zimě si je nezapomeňte okořenit kurkumou nebo skořicí, které vás vnitřně zahřejí. V létě naopak pijte šťávy jen tak, perfektně vás ochladí.
-
ANANAS-POMERANČ-KAROTKA
Smíchejte v poměru 1:1:2 šťávu z ananasu, pomeranče a karotky. Tato čerstvá šťáva vám díky svému složení přispěje k lepší činnosti svalů a posílí vaše kosti i zuby.
-
POMERANČ-JABLKO-KAROTKA
Jestli potřebujete zlepšit psychickou pohodu a pomoci k dobré náladě, namíchejte si v poměru 1:1:2 šťávu z pomeranče, jablka a karotky. Uvidíte, že svět bude hned růžovější.
Šťáva dle vlastní receptury
Chcete si připravit vlastní kombinaci šťávy? Začněte se surovinou, která vytvoří jakýsi základ šťávy. K tomu je výborně například jablko, pomeranč, mrkev, ananas nebo další ovoce a zelenina, které vytvoří základní chuť šťávy a má poměrně dobrou výtěžnost. K této surovině přidejte méně šťavnaté ovoce a zeleninu. Výborné jsou jahody, lesní ovoce, špenát, avokádo, mango nebo listová zelenina. Možností je ale samozřejmě více. To vše si nakonec můžete ozvláštnit něčím výrazným. Perfektně poslouží citrón, řapíkatý celer, zázvor nebo limeta. Samozřejmě se nemusíte vyhýbat ani bylinkám - meduňka, máta nebo bazalka.