Jak odšťavňovat různé druhy ovoce a zeleniny?
Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy lze s kvalitním odšťavňovačem připravit během chvilky. Vždy je však nezbytné zohlednit jednotlivé druhy surovin, které chcete odšťavňovat. Každé ovoce, zelenina či bylinky mají jinou strukturu a velikost, což ovlivňuje i postup při jejich odšťavňování. A jak na různé druhy ovoce a zeleniny?
Jablka a hrušky
Velkou kategorii zastupují jablka a hrušky. U kvalitních odšťavňovačů, jako je například Kuvings, není třeba zbavovat tyto plody jádřinců či slupky. Stačí je pouze omýt a vhodit do plnícího otvoru. V závislosti na velikosti stačí zpravidla jablka přepůlit.
Pamatujte ale, že v případě starších a moučných jablek bude výtěžnost mnohem menší. Taková jablka je zároveň dobré prostřídat s tvrdším ovocem či zeleninou - čerstvá jablka, mrkev, celer a další. Zabráníte tak vytváření a usazování pyré na sítku.
Kořenová zelenina
Ze zeleniny patří mezi oblíbené druhy především mrkev, kterou lze skvěle kombinovat. Podobnou strukturu má i petržel, řepa nebo celer, které jde většinou bez problémů odšťavňovat a jejich výtěžnost je ve srovnání s dalšími druhy zeleniny skvělá. Výjimkou mohou být opět pouze starší suroviny, které jsou scvrklé a obsahují již minimum šťávy.
Doporučené produkty
Peckovité ovoce
Mezi peckovité ovoce patří například broskve, švestky, meruňky nebo blumy. Tyto plody zpravidla neslouží k vytvoření jednodruhových šťáv, ale jsou výborné v kombinaci s dalšími druhy ovoce či zeleniny. Před jejich odšťavňováním je důležité zbavit ovoce pecky.
Citrusy
Na rozdíl od jablek je třeba citrusy oloupat. Citrony, mandarinky, pomeranče i grapefruity jsou totiž zpravidla chemicky ošetřené. Taková kůra proto musí pryč. Tato kůra může navíc způsobit i nahořklost šťávy. Zároveň se snažte vybírat pomeranče, které jsou vhodné pro odšťavňování. Šťáva z některých druhů pomerančů bohužel po odšťavňování hořkne.
Lesní plody a bobuloviny
Toto ovoce nemá příliš velkou výtěžnost. I proto se často kombinuje s dalšími druhy ovoce a zeleniny. Vhodné je rovněž střídat s tvrdším ovocem nebo zeleninou. Zajistíte si tak lepší a rychlejší odšťavňování.
Doporučené produkty
Bylinky a listová zelenina
Listovou zeleninu nejprve natrhejte na menší části a pro jednodušší odšťavňování ji zkombinujte zase s tvrdšími druhy ovoce a zeleniny. Podobně postupujte i s bylinkami, ze kterých je pro změnu lepší vytvořit svazek, který se dobře odšťavňuje.
Jaké jsou mýty a fakta o řapíkatém celeru se dočtete ZDE.