6 důvodů, proč je odšťavňování zeleniny a ovoce lepší než mixování
Odšťavňování versus mixování s vertikálním odšťavňovačem Kuvings EVO820. Běžná otázka, kterou nám často kladou zákazníci je, zda je lepší odšťavňování nebo mixování. Podle našeho pohledu se obě metody vzájemně doplňují, ale i přesto se nutričně liší.
Při mixování zpravidla potřebujete přidat vodu nebo led, abyste rozmělnili ovoce nebo zeleninu. Zředění mívá zpravidla za následek změnu chuti připravovaného nápoje. Zároveň při mixování dochází k rozmělnění dužiny díky vysoké rychlosti nožů. Výsledkem je tedy mnohem hutnější nápoj.
Pro naše tělo je zpracování rozmixované potravy mnohem složitější, protože náš trávící systém musí vynaložit velké úsilí, a to nejen při extrahování potřebných živin z potravy. Játra navíc produkují velké množství enzymů, aby celému trávícímu procesu pomohly. To je jeden z důvodů, proč se obecně cítíte po konzumaci smoothie nafouklí. Je to právě proto, že výsledná šťáva plná vlákniny je velice hutná.
Naproti tomu u odšťavňování jde spíše o hydratování. Vnitřní orgány si tak mohou odpočinout a přenáší svoji energii na hojení a přestavbu buněk. Odšťavňováním získáte vyšší koncentraci vitamínů a živin ve šťávě. Jste tak schopni zkonzumovat větší množství zeleniny a ovoce v syrové formě a bez oxidace.
Vláknina se dělí na rozpustnou a nerozpustnou. Při odšťavňování i mixování je v nápoji zachována rozpustná vláknina, takže o své benefity tedy nepřijdete.

Jaké jsou tedy rozdíly mezi odšťavňováním a mixováním zeleniny a ovoce?
Mixování v běžném mixéru | Odšťavňování v Kuvings C9500 |
Mixování se zpravidla používá k výrobě hustých šťáv, polévek a smoothies. Zachováte všechnu dužinu a semena. | Používá se k extrakci vitamínů a živin bez nutnosti přidání vody. |
Užitečné pro výrobu tekutin z plodů, které neobsahují mnoho vlastní šťávy - např. banán, avokádo, papája a listová zelenina. Je nutné přidat vodu, čímž se mění struktura a chuť výsledného nápoje. | Extrahuje šťávu z ovoce a zeleniny bohaté na šťávu. Pomocí odšťavňovače Kuvings lze odšťavnit dokonce i listovou zeleninu a bylinky. |
Uchováním dužiny v nápoji může být pro některé lidi příliš těžké na zažívání. | Odšťavňování je o hydrataci těla. Pitím čerstvých šťáv dostáváte do těla spolu s velkým množstvím tekutin také vitamíny, minerály, fytoživiny, enzymy, antioxidanty, a mnoho dalších. A vaše buňky jásají. |
Budete potřebovat více energie a enzymů na správné trávení vlákniny. To znamená, že vaše tělo bude používat více kalorií na trávení potravy a extrahování živin. Tuto energii by však mohlo použít na uzdravování buněk a hubnutí. | Při pití šťáv nespotřebujete prakticky žádnou energii. Tu může vaše tělo využít k očistě. Zvláště pokud provádíte detoxikaci organismu pomocí čerstvých šťáv. |
Zelená listová zelenina může mít příliš “travnatou” chuť, která nemusí být žádaná. Můžete přidat různé práškové instance, granule, ořechy, semena, kostky ledu, koření, bylinky, apod. | Zelenina získá lepší chuť ve formě šťávy odšťavněné pomocí lisování za studena přístrojem Kuvings. Můžete přidat také jeden nebo dva kusy ovoce nebo bylin pro ještě chutnější výsledek. |
Váš nápoj bude obsahovat vlákninu stejně jako když jíte čerstvou zeleninu a ovoce. Pro extrahování vitamínů a živin jsou zapotřebí různé enzymy, ty se ale musí přes tuto vlákninu dostat, aby “uvězněné” cenné látky extrahovaly ven. To má za následek zvýšené úsilí organismu a sníženou absorpci těchto látek. Pokud je váš trávící systém dobrý, dostanete se přibližně na 35% absorpce vitamínů a minerálních látek z nápoje. | S odšťavňovačem Kuvings získáte rozpustnou dietní vlákninu a zároveň také vlákninu nerozpustnou. Díky té se mírně zpomalí proces absorpce, takže tělo má tak dostatek času na to, aby všechny vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky okamžitě rozdělilo do buněk pro jejich výživu a hojení. To je nejdůležitější důvod, proč pít čerstvé šťávy - abyste z vitamínů a minerálů dostali co nejvíce živin (až 99% absorpce). |
Potřebujeme vůbec tedy vlákninu? Ano, samozřejmě. Rozmixovaná zelenina a ovoce je čistá vláknina. Tu byste mohli získat i konzumací čerstvých plodů. Je tedy třeba se rozhodnout, zda vám záleží spíše na vláknině nebo na vitamínech a minerálech. | Pesticidy a jiné chemikálie se zpravidla usazují ve slupce a dužině. Abyste zamezili jejich konzumaci, vybírejte si pouze organické bio ovoce a zeleninu. Tato volba je možná dražší, ale více příznivá k vašemu zdraví. |
Mixovaný nápoj je po mixování velice hutný a tím vás také rychleji zasytí. Pokud je to váš záměr, tak je to v pořádku. Je třeba si však dávat pozor na dostatečný příjem potravy - v tomto případě může být nedostatečný a ve výsledku vám mohou chybět vitamíny a minerály. | S odšťavňováním získám vaše tělo širokou škálu různých zdraví prospěšných látek z rozdílných plodů. Necítíte se plni příliš rychle a více pijete. Proces léčení těla je podpořen. |
Vysokorychlostní mixér se dá srovnat s odstředivým odšťavňovačem - oba váš nápoj okysličují. Vysokorychlostní otáčky způsobují oxidaci, která je zapříčiněna výměnou kladných a záporných iontů. | Pokud odšťavňujete za účelem očisty těla nebo posílení zdraví, doporučujeme investovat do opravdu kvalitního odšťavňovače. Předejdete tak oxidaci vaší šťávy a zamezíte proniknutí pesticidů a jiných jedů. Pro nejlepší ozdravné výsledky používejte vždy i přesto ovoce a zeleninu v bio kvalitě. |
Kvalitní odšťavňovač získá z vašich plodů co nejvíce. Navíc je to investice, která se vyplatí. Nejen finanční, ale také investice do našeho zdraví. |