Život s alergií na mléko: skryté zdroje mléka
Mléko je jednou z 8 potravin, které způsobují 90% dětských alergií.
Aby se člověk trpící formou alergie vyvaroval nechtěné alergické reakci, je důležité vyřadit z jídelníčku mléko, mléčné produkty a také veškeré potraviny, které obsahují byť jen minimální stopy mléka.
Stopy mléka naleznete v mnoha potravinách, které na první pohled nemají s mlékem nic společného. Mléko se však často ve složení objeví z důvodu zlepšení chuti, konzistence nebo nutričních vlastností daného výrobku.
Klíčovým faktorem pro lidi s mléčnou alergií, je naučit se orientovat v etiketách a vědět, co který pojem znamená. Jaké názvy hledat?

Podívejte se na tabulku níže:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Přítomnost mléka musí být vždy označena na obalu výrobku.
Existují dva způsoby, jak mléko ve složení objevit:
- Slovo mléko je uvedeno v závorkách za každou složkou, která pochází z mléka, např. syrovátková bílkovina (mléko).
- Na konci seznamu ingrediencí je uvedeno - mléčný výrobek, obsahuje mléko.
Následující dobrovolná tvrzení dále poukazují na to, že potraviny mohou být kontaminovány mlékem:
- Může obsahovat stopy mléka.
- Může obsahovat mléko.
- Vyrobeno ve stejném zařízení, které zpracovává mléčné produkty.
Jakmile se naučíte dobře kontrolovat obaly potravin, budete si vždy jistí, že nekupujete potraviny, které mohou být pro alergika nebezpečné. Jedním z možných řešení je také kupovat co nejvíce původních potravin a omezit přísun průmyslově zpracovávaných potravin, u kterých si většinou nejsme jisti přesným složením.
Klasické mléko se dá lehce nahradit rostlinným nápojem z ořechů (mandle, kešu, para, pistácie, lískové a vlašské ořechy, atd.), luštěnin (sója, adzuki, buráky), semínek (slunečnicová, dýňová, sezamová, atd.) nebo cereálií (rýže, oves). Tzv. ořechové mléko se dá použít na přípravu smooties, pudingu, krémů, polev a mnoho dalšího, ovesná smetana se skvěle hodí na přípravu omáček, polévek a do bramborové kaše a sojové mléko např. na výrobu domácí sojanézy.
Domácí rostlinné nápoje a rostlinná másla (tzv. ořechová másla) si můžeme doma vyrobit během pár minut. Na přípravu rostlinného nápoje budeme potřebovat pouze ořechy (nebo jinou surovinu), vodu a ochucovadla (sladidlo, sušené ovoce, čerstvé ovoce, sůl, atd.) A pokud budeme připravovat rostlinné máslo, tak nám budou stačit jen ořechy a případně špetka soli nebo jiné ingredience. O vše ostatní se postará NutraMilk - výrobník rostlinných másel a mlék.
