Střeva a jejich zásadní dopad na metabolismus a genovou expresi

S postupem času přicházíme na to, že střevní mikroflóra hraje velice významnou roli v rámci celkového zdraví. Dobrou zprávou však je, že nad touto oblastí můžeme mít díky přijímané stravě velkou kontrolu.

Průmyslově zpracované potraviny obsahují velké množství cukrů a chemických přísad, zároveň však neobsahují žádné živiny, které naše tělo potřebuje. Tímto způsobem může konzumace uvedených potravin nepříznivě ovlivnit naší střevní mikroflóru a tím podpořit růst a vznik patogenních zárodků v našich střevech.

Výzkum také potvrdil, že střevní mikroflóra má mimo jiné významný vliv na genovou expresi. Příkladem lze uvést geny, které jsou zodpovědné za vitamín biosytézy a metabolismu.

Bylo zjištěno, že probiotika mohou ovlivnit aktivitu stovky genů, které se tak mohou pozitivně projevit. Bojují proti nemocem a mohou ovlivnit tělo takovým způsobem, že se jejich účinky dají srovnat s účinky některých léků.

Fermentování

Význam fermentovaných potravin a probiotik

Udržování optimální střevní mikroflóry a její obnovování prostřednictvím konzumace fermentovaných (kvašených) potravin a probiotik je velice důležité pro udržení a zlepšení zdraví. Po léčbě antibiotiky nebo větší konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, je obnovení zdraví prospěšných bakterií ve střevech, přímo nutné. Nevhodné potraviny a léčba antibiotiky si totiž mohou vyžádat příliš vysokou daň:

„Každá dávka antibiotik vede k vyhubení zdraví prospěšných bakterií ve střevech a poskytuje tak ideální prostředí k rychlému růstu patogenů, tedy mikroorganismů, které v těle způsobují onemocnění. Tělo prospěšné bakterie samo obnoví, nicméně v závislosti na jednotlivých druzích, může obnova trvat v řádech dnů nebo týdnů. Během této doby se mohou patogeny dále množit, zarůstat a zabírat stále více místa.“

Ideální způsob, jak optimalizovat vaše střeva

Většina z nás si toho ani nevšimne, ale vědci velice intenzivně pracují na tom, aby zmapovali celé bakteriální území nacházející se v našich tělech. Rozsáhlý výzkum na toto téma byl zahájen v roce 2008 s hlavním cílem - zařadit všechny bakterie, které se v lidském těle nachází. Výzkumnící byly schopni identifikovat většinu bakterií, které se nachází v našich střevech.

Nevědí však už, jakým způsobem fungují jednotlivé mikroby nebo jak spolu spolupracují. Článek publikovaný v časopise Wired magazine pojednává o této fascinující práci a dokládá ilustrativní obrázky jednotlivých mikrobů, které žijí v našich střevech, napříč celým světem.

Ideální způsob, jak optimalizovat vaše střeva

Ideální rovnováha zdravých a patogenních mikroorganismů ve střevech byla měla být 85% dobrých a 15% patogenních mikrobů. Zachováním tohoto poměru zajistíte dokonalou optimalizaci. Z historického hlediska lidé v minulosti netrpěli problémy se zažíváním jako my nyní, a to z prostého důvodu. Tradičním způsobem uchovávání potravin byla jejich fermentace, lidé také zpravidla konzumovali značné množství kysaných produktů. To se bohužel změnilo s vynálezem chladících přístrojů.

Dá se říci, že zkvasit můžete jakoukoliv potravinu. Fermentované potraviny nalezneme ve všech tradičních receptech napříč všemi zeměmi, protože kvašení patřilo mezi způsoby, jak předejít znehodnocení potravin. Velice časté jsou také kvašené nápoje nebo jogurt. Poměrně velké procento potravin, které lidé v minulosti zkonzumovali se řadilo mezi potraviny zpracované procesem fermentace. Každé jednotlivé sousto obsahuje biliony prospěšných bakterií, což je mnohem víc, než nám mohou nabídnout doplňky stravy.

Kvašení vlastních potravin

Jen pro příklad: je velice obtížné najít doplněk stravy, který obsahuje více než 10 miliard jednotlivých bakterií tvořící kolonie. Oproti tomu jedna porce fermentované zeleniny obsahovala stejné množství zdravých bakterií jako jedno balení velice drahých probiotik. Fermentované potraviny navíc obsahují více druhů těchto bakterií, oproti umělým probiotkům, které zpravidla nabízí v balení pouze jeden druh. Kvašení vlastních potravin je jednoduchým způsobem jak si udržet pevné zdraví a navíc ušetřit mnoho peněz. 

Kategorie blogu
Nahoru

Používáme Cookies

Kliknutím na Přijmout vše udělujete souhlas s používáním cookies k zajištění správného zobrazování a chování webových stránek, k analýze návštěvnosti a k cílení reklam. Své předvolby lze změnit v nastavení cookies.

Přijmout vše