Rostlinné sýry a jogurty ve fermentoru Kuvings

Pro všechny příznivce živé stravy máme dobrou zprávu. Ve fermentoru Kuvings si můžete ručně nastavit teplotu od 20°C a můžete si připravit lahodné pokrmy podle vašich preferencí. Můžete tedy vyrábět fermentované potraviny i při teplotě 42°C. 

Součástí přístroje je samozřejmě rozsáhlá kuchařka, ale nejsou zde informace uzpůsobeny požadavkům raw kuchyně. Proto všem vitariánům doporučujeme všechny recepty upravit dle svých nároků. To znamená, že cukr nahradíte medem a teplotu pomocí ovládacích tlačítek snížíte na vámi požadovanou teplotu 42°C. Nezapomeňte však, že při snížení teploty, budete muset prodloužit čas fermentace cca o 7-10 hodin.

Sýry a jogurty z fermentoru Kuvings

Veganské sýry

Veganské sýry nelze ve fermentoru Kuvings vyrobit. Doporučujeme takové sýry vyrábět v mixéru. Stačí jen mixovat ořechy např. kešu ořechy s dalšími ingrediencemi. Na internetu takových receptů najdete spoustu. Níže uvádíme několik receptů.

Krémový sýr s bylinkami

Ingredience:
1 a 1/4 šálku kešu oříšků (namočených na 5 hodin ve vodě)
1 lžíce nasekaného kopru
3 lžíce citronové šťávy
1 lžíce jablečného octa
1/4 lžičky mořské soli

Postup:
1) Měkké kešu oříšky a ostatní ingredience rozmixujte v mixéru Vitamix do hladké pasty, případně přidejte lžíci vody, pokud si nejste jistí konzistencí.
2) Struktura sýru by se měla podobat klasickému tvarohu.
3) Skladujte v chladu nejlépe ve skleněné nádobě. Spotřebujte do 3 týdnů.

Čedar s mandlovým kabátem

Ingredience:
1,5 šálku kešu oříšků (namočených na 5 hodin ve vodě)
3 lžíce plátků mandlí
2 lžíce pokrájených sušených rajčat
1/4 šálku lahůdkového droždí
1 polévková lžíce suchého sherry (nemusí být)
1 lžíce miso pasty
1 lžíce jablečného octa
1 lžička mořské soli
1 lžička sušené cibule
1/2 lžičky plnotučné (dijonské) hořčice
1/2 lžičky uzené papriky
1/4 lžičky kurkumy
špetka kajenského pepře
1/2 šálku kokosového oleje

Postup:
1) Kešu oříšky a rajčata rozmixujte do hladké pasty a následně přidejte všechny ostatní ingredience kromě kokosového oleje a zamíchejte.
2) Přidejte kokosový olej a znovu promíchejte a následně rozmixujte (bude to trvat cca 10 minut).
3) Sýr přendejte do nádoby, zakryjte a nechte v chladu po dobu 4 – 6 hodin.
4) Poté vyjměte z lednice a rukama vytvarujte do kuličky, kterou obalte v mandlích.

Doporučené produkty

Veganské jogurty

Zkoušeli jsme několik receptů na veganské jogurty. V prvním receptu je však v jednom kroku úprava varem. Tento krok lze sice upravit, ale jak se v receptu uvádí, bude jogurt příliš řídký. Stejně jako i jiné recepty veganských jogurtů, používá se vždy rostlinné mléko s přidáním 3 lžic hotového veganského jogurtu, vše se vloží do fermentoru a spustí se program řecký jogurt, opět však zdůrazňujeme, že výsledný jogurt je velmi řídký.

Veganský jogurt

Ingredience:
1 litr sójového mléka AlproSoya (nebo M&S či jiného rostlinného mléka) - my jsme zkoušeli z vanilkového sójového mléka AlproSoya
1/2 hrnku (cca 60gr) natural kešu oříšků
1 plechovka kokosového mléka Albert Quality, 24 hodin před použitím uskladněná v lednici
3 lžíce bílého sójového jogurtu Provamel či jiného jogurtu s jogurtovou kulturou (starter)

Domácí jogurt z rostlinného mléka

Postup:
1) Kokosové mléko vyndejte z lednice, na spodní straně udělejte nožem dva otvory a vylijte vodu (pokud by tekla hustší bílá tekutina, vraťte mléko do lednice, ještě není ztuhlé). Otevřete konzervu a ztuhlou kokosovou smetanu (celou či polovinu, viz úvod) přendejte do mixéru. Přidejte kešu oříšky a trochu mléka a rozmixujte dohladka. Směs musí být opravdu hladká, jinak by v jogurtu byly hrudky. 
2) Směs společně se zbytkem mléka přendejte do hrnce a na mírném plameni přiveďte k bodu varu. Nechte velmi slabě vařit a často míchejte, aby se mléko nepřipálilo. Nechte zredukovat asi na 4/5 původního obsahu (20 - 40 minut). Čím hustší směs bude, tím hustší bude jogurt. Jogurt bez svaření je dobrý, ale bohužel příliš řídký. 
3) Stáhněte z ohně a nechte mléko chladnout, dokud nedosáhne teploty 43°C. Pokud přidáte jogurt do příliš teplé směsi, zabijete bakterie. Pokud bude směs naopak příliš studená, bakterie se nevyvinou a jogurt nebude kysat. Když je tedy teplota kolem 40°C, přidejte tři vrchovaté lžíce hotového jogurtu a dobře prošlehejte metličkou. Přelijte do nádoby z fermentoru Kuvings a zapnete program řecký jogurt.
4) Po osmi hodinách je jogurt klasicky kyselý (kysaný), potom dejte jogurt vychladit do lednice. Jogurt během chladnutí ještě trochu zhoustne.

Kategorie blogu
Nahoru

Používáme Cookies

Kliknutím na Přijmout vše udělujete souhlas s používáním cookies k zajištění správného zobrazování a chování webových stránek, k analýze návštěvnosti a k cílení reklam. Své předvolby lze změnit v nastavení cookies.

Přijmout vše