Jedno těsto - tři druhy pečiva
Na výrobu různých typů pečiva vám bude stačit tento recept na chlebové těsto.
Na přípravu těsta budete potřebovat:
- 50 g droždí, suché nebo čerstvé
- 1 litr vody
- 1 polévková lžíce soli
- 46 g řepkového oleje
- 1440 g mouky
- 65 g mixu semínek
- 32 g semínek na ozdobu
Postup:
- Nerezovou nádobu umístěte na motorovou základnu kuchyňského robotu Ankarsrum. Do nádoby vložte hnětač na těsto společně se stěrkou na těsto.
- Přidejte droždí a vodu a nechte hníst při nízké rychlosti.
- Postupně po malém množství přidávejte sůl, řepkový olej a mouku. Nechte hníst při nízké rychlosti po dobu 5-7 minut.
- Vyjměte hnětač na těsto a stěrku na těsto. Zakryjte mísu a nechte těsto přibližně 40 minut kynout.
- Těsto položte na dobře pomoučený povrch a rozdělte ho na tři stejné kousky. Předehřejte si troubu na 250°C.
Chlebové bulky
1. Jedno těsto rozdělte na sedm dalších kousků a z každého vytvarujte bulky.
2. Bulky umístěte na plech na pečení pokrytý pečícím papírem, přikryjte a nechte ještě 30 minut kynout.
3. Chlebové bulky pečte v troubě po dobu 12–13 minut nebo do té doby, než bude kůrka bulek zlatohnědá.
Chleba se semínky
1. Promíchejte druhé těsto se 65 g semínek.
2. Následně těsto rovnoměrně rozprostřete do pečící formy (25x30 cm) vyložené pečícím papírem.
3. Potřete těsto rozšlehaným vejcem nebo vodou a posypejte semínky.
4. Těsto rozdělte stěrkou na 8 dílů a nechte ho kynout po dobu 30 minut.
5. Chléb pečte v troubě.
Bochník chleba
- Poslední kus těsta vytvarujte do tvaru bochníku a vložte do chlebové formy vyložené pečícím papírem.
- Těsto potřete rozšlehaným vejcem nebo vodou a posypejte mákem. Chleba nechte asi 30 minut kynout.
- Bochník pečte ve spodní části trouby po dobu okolo 35 minut při 180°C.
- Po upečení nechte chleba vychladnout.