Japonský kuchyňský nůž - přímý potomek samurajského meče

Nože japonského typu jsou dokonalým spojením legendárních tradic minulosti a špičkových technologií budoucnosti. Japonská kultura, náboženství a zvyky jsou z velké části připisovány zbraním. Výroba zbraní zde byla vždy respektovaným a velmi žádaným řemeslem, privilegované informace a tajemství výroby byly předávány v každé rodině z generace na generaci, čímž se toto řemeslo stalo součástí filozofie a kultu země.

Vysoká konkurence mezi mistry vyžadovala neustálé zlepšování a modernizaci výroby nožů i nožů jako takových. Výsledkem je, že katana, wakizashi, tati a tanto a mnoho dalších typů dokonalých japonských zbraní se díky svým bezkonkurenčním vlastnostem proslavily po celém světě. 

V momentě, kdy se samurajská epocha stala historií a nošení mečů bylo zakázáno, výrobní techniky vylepšované po celá staletí neupadly v zapomnění, profesionální mistři byli úspěšní ve využití nashromážděných zkušeností a znalostí pro výrobu kuchyňských nožů.

Můžeme říci, že věčný závazek Japonců k dokonalosti se vyplatí v každém oboru podnikání. Japonské nože jsou všeobecně známé a oceňované po celém světě, přičemž jejich sláva není v žádném případě menší než u jejich legendárních bojových kolegů; kuchyňské nože si zcela zachovaly všechny vlastnosti dokonalého výkonu, včetně spolehlivosti, trvanlivosti, vynikajícího řezného výkonu a jednoduše neuvěřitelné kirenaga (retence ostří), tedy stejné vlastnosti, pro které byly vždy oceňovány japonské bojové meče.

Japonské nože

Takový vzor kvality, ostrosti a trvanlivosti nemohl ujít pozornosti jak šéfkuchařů, tak výrobců nožů z dalších zemí. V současné době existuje několik společností, které se specializují na výrobu nožů japonského typu používaných pro speciální účely. Mezi tyto společnosti se řadí také výrobce nožů zn. Samura. Nože japonského typu jsou široce používány jak v profesionálních kuchyních, tak i amatérskými gastrology, a to nejen pro přípravu národních jídel, pro které byly původně určeny.

Existuje jen málo lidí, kteří nikdy neslyšeli o slavném santoku - užitkovém noži, který dokonale krájí, porcuje a seká téměř všechny produkty. Nebo nakiri - ideální nástroj pro práci s jakoukoli zeleninou. Nebo nože deba jež jsou stejně nezbytné pro správné porcování ryb jako nože yanagiba pro přípravu sushi, sashimi nebo krájení surovin na tenounké plátky.

Japonské nože

Tenká čepel, dokonalá ostrost a bezkonkurenční geometrie tradičních tvarů - to vše dodává těmto nožům ohromující vlastnosti, které jim zaručili skvělý úspěch po celém světě.

V současné době japonské nože představují symbol moderní výroby nožů, všeobecně uznávaný a nepřekonatelný standard, a jsou hodným dědicem starověkých samurajských zbraní.

Kategorie blogu
Nahoru

Používáme Cookies

Kliknutím na Přijmout vše udělujete souhlas s používáním cookies k zajištění správného zobrazování a chování webových stránek, k analýze návštěvnosti a k cílení reklam. Své předvolby lze změnit v nastavení cookies.

Přijmout vše