Jak správně používat keramické nože
Tvrdost keramické čepele, která stojí za skvělým a dlouhotrvajícím fantastickým ostřím, si vybírá svou daň v podobě křehkosti.
Na rozdíl od oceli se s keramickými noži nedoporučuje jakkoli “sekat, páčit nebo vibrovat”. Určitě nejsou vhodné na krájení zmrzlých potravin, velmi tvrdého pečiva a podobně. A pokud už něco takového krájíte, tak výhradně pohyby vpřed a vzad. Nikdy “do boku”. To platí třeba také pro mačkání česneku, pro které se keramika nehodí.
Lehké nože, na které se nelepí potraviny
Keramické nože jsou většinou krásně lehké a po většinu času jsou ostřejší než ocelové nože. Z hlediska barvy jsou zpravidla v bílém a černém provedení.
Keramické nože jsou vhodné zejména na “živé” potraviny jako jsou čerstvé ovoce a zelenina, ve kterých neničí vitamíny a enzymy. Dále především na měkké suroviny a pro krájení tenkých a rovnoměrných plátků.
Díky hladkému povrchu keramického nože na něm neulpívají potraviny, takže ho stačí jen opláchnout či lehce umýt běžným detergentem.
 
Úprava čepele pro nižší křehkost
Některé společnosti nabízejí keramické nože s černou čepelí, vyráběné technologií HIP (Hot isostatic pressing), která odstraňuje jejich hlavní nedostatek, totiž značnou křehkost. Při tomto procesu jsou nože vystaveny spékání za vyšších teplot a tlaku ve speciálních vysokotlakých nádobách a obvykle v argonové atmosféře. Keramický materiál tak získává vyšší hustotu, a tedy i odolnost.
Jak pečovat o keramické nože
Jako každý ostrý předmět ukládejte keramický nůž mimo dosah dětí a dbejte na jeho vlastní “bezpečnost”, aby se nepoškodil. Nesnáší nárazy, krájení na tvrdém povrchu. Zapomeňte tedy na designová skleněná prkénka či umělý kámen… používejte jen plastová či dřevěná prkénka a jiné měkké podložky.
Zubaté ostří na keramickém noži jsou zpravidla vždy jen důsledkem špatného použití a může je nadělat třeba jen “srážka” v myčce.
Brousit lze keramické nože jen speciálním diamantovým brouskem a ideálně u odborníků, jinak se snadno ostří poškodí prasklinami, které ještě zvýší jeho křehkost.
 
  Filtrace vody
 Filtrace vody  Čističky vzduchu
 Čističky vzduchu  Mixéry a blendery
 Mixéry a blendery  Kuchyňské roboty
 Kuchyňské roboty  Odšťavňovače
 Odšťavňovače  Kávovary
 Kávovary  Mlýnky a vločkovače
 Mlýnky a vločkovače  Výroba mléka a másla
 Výroba mléka a másla  Vaření a pečení
 Vaření a pečení  Pece na pizzu
 Pece na pizzu  Fritézy
 Fritézy  Grilování Teppanyaki
 Grilování Teppanyaki  Kvašení a nakládání
 Kvašení a nakládání  Láhve a jídelní boxy
 Láhve a jídelní boxy  Kuchyňské nože
 Kuchyňské nože  Dřevěné desky a tácy
 Dřevěné desky a tácy  Vakuovací sady Air Tender
 Vakuovací sady Air Tender  Sušičky potravin
 Sušičky potravin  Speciální produkty
 Speciální produkty  VÝPRODEJ
 VÝPRODEJ  
 
  
  
  
  
  
  
  
  
 