Jak správně používat keramické nože
Tvrdost keramické čepele, která stojí za skvělým a dlouhotrvajícím fantastickým ostřím, si vybírá svou daň v podobě křehkosti.
Na rozdíl od oceli se s keramickými noži nedoporučuje jakkoli “sekat, páčit nebo vibrovat”. Určitě nejsou vhodné na krájení zmrzlých potravin, velmi tvrdého pečiva a podobně. A pokud už něco takového krájíte, tak výhradně pohyby vpřed a vzad. Nikdy “do boku”. To platí třeba také pro mačkání česneku, pro které se keramika nehodí.
Lehké nože, na které se nelepí potraviny
Keramické nože jsou většinou krásně lehké a po většinu času jsou ostřejší než ocelové nože. Z hlediska barvy jsou zpravidla v bílém a černém provedení.
Keramické nože jsou vhodné zejména na “živé” potraviny jako jsou čerstvé ovoce a zelenina, ve kterých neničí vitamíny a enzymy. Dále především na měkké suroviny a pro krájení tenkých a rovnoměrných plátků.
Díky hladkému povrchu keramického nože na něm neulpívají potraviny, takže ho stačí jen opláchnout či lehce umýt běžným detergentem.
Úprava čepele pro nižší křehkost
Některé společnosti nabízejí keramické nože s černou čepelí, vyráběné technologií HIP (Hot isostatic pressing), která odstraňuje jejich hlavní nedostatek, totiž značnou křehkost. Při tomto procesu jsou nože vystaveny spékání za vyšších teplot a tlaku ve speciálních vysokotlakých nádobách a obvykle v argonové atmosféře. Keramický materiál tak získává vyšší hustotu, a tedy i odolnost.
Jak pečovat o keramické nože
Jako každý ostrý předmět ukládejte keramický nůž mimo dosah dětí a dbejte na jeho vlastní “bezpečnost”, aby se nepoškodil. Nesnáší nárazy, krájení na tvrdém povrchu. Zapomeňte tedy na designová skleněná prkénka či umělý kámen… používejte jen plastová či dřevěná prkénka a jiné měkké podložky.
Zubaté ostří na keramickém noži jsou zpravidla vždy jen důsledkem špatného použití a může je nadělat třeba jen “srážka” v myčce.
Brousit lze keramické nože jen speciálním diamantovým brouskem a ideálně u odborníků, jinak se snadno ostří poškodí prasklinami, které ještě zvýší jeho křehkost.