Jak správně používat keramické nože

Tvrdost keramické čepele, která stojí za skvělým a dlouhotrvajícím fantastickým ostřím, si vybírá svou daň v podobě křehkosti.

Na rozdíl od oceli se s keramickými noži nedoporučuje jakkoli “sekat, páčit nebo vibrovat”. Určitě nejsou vhodné na krájení zmrzlých potravin, velmi tvrdého pečiva a podobně. A pokud už něco takového krájíte, tak výhradně pohyby vpřed a vzad. Nikdy “do boku”. To platí třeba také pro mačkání česneku, pro které se keramika nehodí. 

Lehké nože, na které se nelepí potraviny

Keramické nože jsou většinou krásně lehké a po většinu času jsou ostřejší než ocelové nože. Z hlediska barvy jsou zpravidla v bílém a černém provedení.

Keramické nože jsou vhodné zejména na “živé” potraviny jako jsou čerstvé ovoce a zelenina, ve kterých neničí vitamíny a enzymy. Dále především na měkké suroviny a pro krájení tenkých a rovnoměrných plátků

Díky hladkému povrchu keramického nože na něm neulpívají potraviny, takže ho stačí jen opláchnout či lehce umýt běžným detergentem

Snadná údržba a precizní plátky: Kouzlo keramických nožů

Úprava čepele pro nižší křehkost

Některé společnosti nabízejí keramické nože s černou čepelí, vyráběné technologií HIP (Hot isostatic pressing), která odstraňuje jejich hlavní nedostatek, totiž značnou křehkost. Při tomto procesu jsou nože vystaveny spékání za vyšších teplot a tlaku ve speciálních vysokotlakých nádobách a obvykle v argonové atmosféře. Keramický materiál tak získává vyšší hustotu, a tedy i odolnost.

Jak pečovat o keramické nože

Jako každý ostrý předmět ukládejte keramický nůž mimo dosah dětí a dbejte na jeho vlastní “bezpečnost”, aby se nepoškodil. Nesnáší nárazy, krájení na tvrdém povrchu. Zapomeňte tedy na designová skleněná prkénka či umělý kámen… používejte jen plastová či dřevěná prkénka a jiné měkké podložky.

Zubaté ostří na keramickém noži jsou zpravidla vždy jen důsledkem špatného použití a může je nadělat třeba jen “srážka” v myčce.

Brousit lze keramické nože jen speciálním diamantovým brouskem a ideálně u odborníků, jinak se snadno ostří poškodí prasklinami, které ještě zvýší jeho křehkost. 

Video - Keramický nůž INCA s čepelí z bílé zirkonie:

BQRRFKBNaao

Doporučené produkty

Kategorie blogu
Nahoru