Ideální ovoce a zelenina pro kvalitní domácí odšťavňování

Chcete-li odšťavňovat ovoce a zeleninu, musíte mít vždy nějakou základní surovinu. Některé potraviny totiž jsou šťavnaté, ale jejich výtěžnost je i tak nízká. Řeč je například o jahodách nebo exotickém ovoci. Dnes se proto podíváme na druhy ovoce a zeleniny, které jsou nejlepší k odšťavňování.

Ovoce

Když začneme u ovoce, nejdostupnějším ovocem v našich končinách je rozhodně jablko. Skvělou výtěžnost a perfektní nutriční složení nabízí ovšem pouze čerstvá jablka. Stará a moučná jablka by se vám mimo jiné i špatně odšťavňovala. Kromě jablek mají skvělou výtěžnost i hrušky, pomeranče, mandarinky nebo grep. Naopak hůře se odšťavňují bobuloviny nebo tropické plody jako mango, ananas či kiwi. I proto jsou tyto druhy ovoce využívány spíše jako doplněk, který dochutí šťávy. Na rozdíl od jablek, která by měla být pevná a tvrdá, broskve, meruňky nebo švestky vybírejte šťavnaté a na omak měkké.

Ovoce - jahody

Zelenina

Ze zeleniny patří do odšťavňovače rozhodně mrkev, červená řepa, petržel nebo celer. Tyto suroviny jsou zdrojem velkého množství šťávy a vytvoří tak perfektní základ pro nejrůznější kombinace, ať už s další zeleninou, ovocem nebo bylinkami. Velké množství šťávy obsahuje i okurka, která je velmi oblíbenou surovinou pro redukční nebo detoxikační čerstvé šťávy. Specifickou skupinu tvoří listová zelenina, se kterou si poradí především šnekový odšťavňovač. Vzhledem k obtížnějšímu odšťavňování a menší výtěžnosti slouží listová zelenina jako doplňková surovina.

Kombinace ovoce a zeleniny

Doporučené produkty

Jaké ovoce a zeleninu zvolit?

Ovoce i zelenina by měly být ideálně bez chemického ošetření, v BIO kvalitě nebo z vaší zahrádky. Jen tak můžete tělu dopřát to nejlepší a nejzdravější. Zároveň se vždy snažte kupovat především sezónní ovoce a zeleninu. V opačném případě získáte suroviny, které k vám pravděpodobně doputovaly z velké dálky a byly sklizeny ještě v nezralém stavu.

Rozhoduje barva i struktura

Pokud vybíráte suroviny v obchodě, může vám napovědět barva, struktura i vůně. Ovoce i zelenina by nemělo být potlučené nebo nahnilé. Takové kousky do odšťavňovače rozhodně nepatří, neboť by mohly nepříjemně ovlivnit chuť i vůni výsledné šťávy. Navíc by se do šťávy mohly dostat nějaké škodlivé látky. Veškeré suroviny si proto pořádně vybírejte. Zároveň zapomeňte na výhodná balení v plastových krabičkách, kde ovoce často leží dlouhou dobu.

Video a test: Poradí si odšťavňovač Kuvings EVO820 i s bobulemi?

7caoyWnEF-s

Video, jak odšťavnit řapíkatý celer v odšťavňovači Kuvings EVO820:

YYHTALhgHL4

Výroba domácích melounových nanuků v odšťavňovači Kuvings EVO820:

-0T4oF4rim8

Doporučené produkty

Kategorie blogu
Nahoru

Používáme Cookies

Kliknutím na Přijmout vše udělujete souhlas s používáním cookies k zajištění správného zobrazování a chování webových stránek, k analýze návštěvnosti a k cílení reklam. Své předvolby lze změnit v nastavení cookies.

Přijmout vše