Světový den veganství

Tento pátek 1. 11. se již tradičně slaví Světový den veganství. Tento den byl stanoven v roce 1994, při oslavě památky 50. výročí ode dne založení veganské organizace a vytvoření termínů “vegan” a “veganství”, tehdejší předsedkyní britské Veganské společnosti Louise Wallis. Ačkoliv přesný den ustanovení veganské myšlenky není známý, Louise Wallis se líbil den 1. 11., který se nachází mezi keltským svátkem Samhain (31.10.) a křesťanskými Dušičkami (2. 11.). 

Slované v tomto čase slaví Den Návy, tedy období, kdy se mrtví mohou setkat s živými a živí mohou navštívit podsvětí. I z tohoto důvodu může být Světový den veganství brán také jako pietní akt za mrtvá zvířata, která skončila na našich talířích. Oslavy svátku mrtvých a veganství ale nemusí být pochmurné. Můžeme je také vnímat jako ukončení jedné etapy (léto, úroda) a zahájením nové (zima, odpočinek) nebo oslavu nekonečného cyklu života.

Ačkoliv je veganství bráno jako životní styl/postoj, který se nezabývá pouze rostlinnou stravou, ale také oblečením (udržitelná móda, nenošení kůže a kožešin), používáním rostlinné kosmetiky netestované na zvířatech, ekologií a etikou (nejen vůči zvířatům), právě strava je zde nejvíce důležitá. Veganská strava je založená čistě na rostlinných produktech, to znamená, že je z jídelníčku vyloučeno maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, med a další živočišné složky, které jsou často součástí průmyslově zpracovaných potravin (např. různá syřidla, barvící látky, želatina, ochucovadla, jež jsou vyrobena z vnitřností, kostí, hmyzu, apod.). 

Fermentování

Rostlinná strava jako plnohodnotná alternativa

Kvalitně sestavená veganská strava má mnoho příznivých účinků na zdraví a doporučuje se i pro předcházení civilizačních onemocněních, obezity, atd. Lidé si často představují, že jíst čistě rostlinnou stravu je omezující, nedostatečné a nudné. Možná i právě díky těmto předsudkům si vegani často hlídají správnou skladbu potravin a předhánějí se, kdo připraví chutnější, barevnější a výživnější pokrm. Pokud někdo jí celý život maso, neznamená to automaticky, že jí vyváženou a zdravou stravu (a platí to samozřejmě i naopak). 

“Správně sestavená rostlinná strava je bohatá na bílkoviny, vitamíny, minerály a zdravé tuky.”

Napadlo vás, že byste mohli zkusit přejít na veganskou stravu, nebo alespoň omezit živočišné produkty, ale nevíte, kde začít? Nejsnazší cestou je nahradit vaše oblíbené potraviny a nápoje rostlinnými alternativami. Vždy ale mějte na paměti, že je důležité věnovat zvýšenou pozornost celkové skladbě jídelníčku. Při veganské stravě nezapomeňte zařadit do svého jídelníčku dostatek luštěnin, celozrnných obilovin, sacharidů (celozrnná rýže, těstoviny, brambory), čerstvé i vařené zeleniny, sušeného a čerstvého ovoce a zdravých tuků.

Usnadněte si rostlinnou stravu rychlou a správnou přípravou

Pokud chcete ušetřit a být si jistí obsahem potravin, nejjednodušší je připravit si pokrmy sami. Z luštěnin můžete připravit zdravé klíčky, polévky, omáčky, pomazánky, nádivky, rostlinnou verzi sekané a karbanátků, farinatu, pečivo a další. Před přípravou nezapomeňte luštěniny namočit, vyhnete se tak nadýmání. 

Domácí kváskové pečivo (obiloviny) si můžete připravit snadno a rychle pomocí kuchyňského robotu nebo domácí pekárny. Stejně tak příprava pečené granoly (müsli) z celozrnných vloček je velice snadná. Dostatečný příjem zeleniny si můžeme usnadnit přípravou smoothies, čerstvých šťáv, polévek, omáček, apod. V zimě, kdy je čerstvého ovoce nedostatek si můžeme vychutnávat sušené ovoce, které je mimo jiné plné vlákniny a vitamínů. Zdravé tuky získáme ze semínek (lněné, slunečnicové, konopné), ořechů, oliv a avokáda. Jediný z vitamínů, který nelze (nyní) získat z rostlinné stravy je B12 a je tedy nutné jej doplňovat formou doplňku stravy. 

Rostlinné mléko

Rostlinné delikatesy plné zdraví prospěšných látek

Ořechy a semínka patří mezi suroviny, které v běžné stravě nemají až tak velké zastoupení. Ochuzujeme se tak ovšem nejen o cenné látky, ale také o skvělou a delikátní chuť. Zapomeňte ale na přesolené arašídy, ne příliš chutné směsi pro fitness svačinky nebo předražené sladké pomazánky plné ztuženého tuku a cukru. Skutečným pokladem rostlinné stravy jsou čerstvá rostlinná mléka a másla. ​

Ve výrobníku na ořechová másla a mléka NutraMilk připravíme během několika minut čistá (bez kousků surovin) a lahodná rostlinná mléka, úžasná ořechová másla, smetanu a pomazánky. K výrobě můžeme použít oblíbené ořechy (mandle, pistácie, kešu, para ořechy, makadamové, pekanové, vlašské a lískové ořechy), kokos, semínka (slunečnicová, dýňová, konopná a sezamová semínka), obiloviny a luštěniny (arašídy, rýže, oves, fazolky adzuki). Z rostlinných mlék můžeme připravit smoothies a koktejly, ovesná a kokosová smetana se zase skvěle hodí k výrobě omáček a polévek.

Rostlinná másla jsou ideální surovinou snídaňové smoothie bowl, náplně do raw cukroví nebo k ochucení slaných pokrmů. Nepřeberné množství různých pomazánek zase rychle vyřeší známé “mám na něco chuť”. Součástí výrobníku rostlinných másel a mlék NutraMilk je také kuchařka s desítkami receptů, které potěší milovníky slané i sladké kuchyně. Výroba vlastních rostlinných mlék a másel navíc stojí jen zlomek toho, co za tyto potraviny zaplatíte v obchodě. 

Mezi další delikatesy, které neodmyslitelně patří ke zdravé stravě, jsou fermentované potraviny. Kvašení potravin se naši předci věnovali nejen z důvodu konzervování potravin na zimní měsíce, ale také proto, že jsou tyto potraviny nesmírně zdravé a přínosné pro lidský organismus. 

Fermentované potraviny obsahují obrovské množství probiotik (větší než uměle vytvořené potravinové doplňky), které jsou důležité pro udržení optimální střevní mikroflóry. 

Jestliže naše střevní prostředí postrádá tyto bakterie, do našeho těla se snadno dostanou všechny zdraví škodlivé látky, viry a bakterie. Zároveň se jejich nedostatek podepíše na naší náladě - jsme zachmuření, náladoví a mohou se objevit sklony k depresi. 

Fermentované potraviny

Přitom kvašené potraviny představují skutečnou pochoutku, která nesmí chybět na žádném stole. A není třeba trávit dlouhé týdny jejich přípravou, jako tomu bylo doposud. Ve fermentoru Kuvings snadno připravíte rostlinný jogurt, nakládanou zeleninu a kimchi podle asijských receptů, různé druhy octů (od jablečného až po banánový), ovocné sirupy s enzymy (napomáhají správnému vstřebávání důležitých látek organismem) a lahodné ovocné likéry, které vás příjemně překvapí. 
Fermentor Kuvings se navíc o celý proces postará sám. Nastaví správnou teplotu i čas kvašení a vy už si jen užíváte dokonalý chuťový zážitek. 

Rostlinná strava nabízí nekonečné možnosti, proto pokud se rozhodnete pro životní změnu právě nyní , nemusíte se obávat, že by byla příliš složitá. Jestliže už se vegansky stravujete, může být právě tento den ideální k uspořádání ochutnávky veganských jídel pro vaše přátele a rodinu.

Kategorie blogu
Nahoru

Používáme Cookies

Kliknutím na Přijmout vše udělujete souhlas s používáním cookies k zajištění správného zobrazování a chování webových stránek, k analýze návštěvnosti a k cílení reklam. Své předvolby lze změnit v nastavení cookies.

Přijmout vše