Japonský kuchyňský nůž - přímý potomek samurajského meče

Nože japonského typu jsou dokonalým spojením legendárních tradic minulosti a špičkových technologií budoucnosti. Japonská kultura, náboženství a zvyky jsou z velké části připisovány zbraním. Výroba zbraní zde byla vždy respektovaným a velmi žádaným řemeslem, privilegované informace a tajemství výroby byly předávány v každé rodině z generace na generaci, čímž se toto řemeslo stalo součástí filozofie a kultu země.

Vysoká konkurence mezi mistry vyžadovala neustálé zlepšování a modernizaci výroby nožů i nožů jako takových. Výsledkem je, že katana, wakizashi, tati a tanto a mnoho dalších typů dokonalých japonských zbraní se díky svým bezkonkurenčním vlastnostem proslavily po celém světě. 

V momentě, kdy se samurajská epocha stala historií a nošení mečů bylo zakázáno, výrobní techniky vylepšované po celá staletí neupadly v zapomnění, profesionální mistři byli úspěšní ve využití nashromážděných zkušeností a znalostí pro výrobu kuchyňských nožů. Můžeme říci, že věčný závazek Japonců k dokonalosti se vyplatí v každém oboru podnikání.

Japonské nože

Japonské nože jsou všeobecně známé a oceňované po celém světě, přičemž jejich sláva není v žádném případě menší než u jejich legendárních bojových kolegů; kuchyňské nože si zcela zachovaly všechny vlastnosti dokonalého výkonu, včetně spolehlivosti, trvanlivosti, vynikajícího řezného výkonu a jednoduše neuvěřitelné kirenaga (retence ostří), tedy stejné vlastnosti, pro které byly vždy oceňovány japonské bojové meče.

Japonské nože: Kuchyňští mistři s odkazem bojových mečů

Takový vzor kvality, ostrosti a trvanlivosti nemohl ujít pozornosti jak šéfkuchařů, tak výrobců nožů z dalších zemí. V současné době existuje několik společností, které se specializují na výrobu nožů japonského typu používaných pro speciální účely. Mezi tyto společnosti se řadí také výrobce nožů zn. Samura.

Preciznost a výkon: Proč jsou japonské nože světovou špičkou

Nože japonského typu

Nože japonského typu jsou široce používány jak v profesionálních kuchyních, tak i amatérskými gastrology, a to nejen pro přípravu národních jídel, pro které byly původně určeny.

Existuje jen málo lidí, kteří nikdy neslyšeli o slavném santoku - užitkovém noži, který dokonale krájí, porcuje a seká téměř všechny suroviny.

Nebo nakiri - ideální nástroj pro práci s jakoukoli zeleninou. Nebo nože deba jež jsou stejně nezbytné pro správné porcování ryb jako nože yanagiba pro přípravu sushi, sashimi nebo krájení surovin na tenounké plátky.

Tenká čepel, dokonalá ostrost a bezkonkurenční geometrie tradičních tvarů - to vše dodává těmto nožům ohromující vlastnosti, které jim zaručili skvělý úspěch po celém světě.

V současné době japonské nože představují symbol moderní výroby nožů, všeobecně uznávaný a nepřekonatelný standard, a jsou hodným dědicem starověkých samurajských zbraní.

Doporučené produkty

Kategorie blogu
Nahoru