Domácí léčivá rakytníková šťáva z odšťavňovačů

Jednou z nejstarších léčivých bylin a symbolů podzimu je rakytník. Přináší nám slunečné a teplé podzimní období svou dokonale oranžovou barvou ladící s podzimem. Barva těchto plodů je dána obsahem karotenoidů, které mají pro lidský organismus antioxidační účinky.

Rakytník obsahuje vysoký podíl vitamínu C, a proto se taky označuje "citroník severu". Ještě donedávna byl rakytník využíván převážně lidovým léčitelstvím. O léčivých účincích rakytníku již věděli i staří Tibeťané, kteří jej využívali. Postupem času si našel své místo i v moderní medicíně.

Rakytníková šťáva z odšťavňovače

Léčivé účinky rakytníku

  • Podporuje imunitní systém
  • Zvyšuje odolnost proti infekcím a stresu
  • Reguluje krevní oběh
  • Stimuluje činnost jater a plic
  • Podporuje tvorbu trávicích enzymů
  • Podporuje hojení žaludečních vředů
  • Čistí organismus od škodlivých látek
  • Vykazuje protinádorové účinky
  • Příznivě působí na regeneraci pokožky
  • Zabraňuje vypadávání vlasů
  • Je vhodný při omrzlinách a popáleninách

 

Doporučené produkty

Plody rakytníku obsahují:

  • 7% oleje
  • Velké množství vitamínu C
  • Vitamíny B, A, D, F, K a Rutin
  • Organické kyseliny a minerály
  • Pektiny
  • Třísloviny
  • Alkaloid hyppopheinu (v těle se přeměňuje na serotin, jde o hormon důležitý pro celkovou vitalitu a odolnost proti stresu a nádorům)

Plody dozrávají na konci srpna postupně až do října. Nejen v plodech jsou důležité látky. Neměli bychom zapomínat, že listy a měkké koncové části větviček můžeme například použít na čaj, který posiluje imunitu.

Domácí využití rakytníku

Doma si z rakytníku můžete vyrobit výbornou a zdravou šťávu, sirup, marmeládu, med, pečený čaj, můžete jej zamrazit nebo dokonce vyrobit olej. K podzimu patří nejen již zmiňovaný rakytník, ale i jablka, hrušky, švestky a jiné ovoce. Proto v těchto sychravých dnech dělám v odšťavňovači Kuvings šťávu z plodů rakytníku. Doporučuji je prokládat již zmiňovaným ovocem. Získáte sklenici vitamínů, které jsou potřeba.

Jedna sklenice šťávy obsahuje doporučenou denní dávku vitamínů.

Recept na med z rakytníku

Čerstvě odšťavněnou šťávu smícháme s kvalitním tekutým medem a uchováme v temnu a chladu.

Domácí čaj z rakytníku

Recept na domácí čaj z rakytníku

Dvě velké lžíce rakytníkových plodů vaříme pět minut, přecedíme a můžeme nejlépe teplé vypít.

Na přípravu čaje můžeme použít i rakytníkové listy nebo kůru. Čaj připravovaný z rakytníkových listů je významným zdrojem nutričních látek.

Recept na domácí rakytníkový olej

Dobře umyté plody rakytníku propláchneme a odšťavníme v odšťavňovači Kuvings . Nás bude v tento okamžik zajímat drť z odšťavňovače, to znamená slupky a zrníčka, které je potřeba usušit. Drť rozložíme na plech a rozprostřeme, aby nám nezplesnivěla. Po usušení musí být krásně oranžové. Usušenou hmotu nahrubo rozmixujeme, dáme do šroubovací sklenice asi do 2/3 a zalijeme olejem (nejlépe olivový). Dobře zavíčkujeme a necháme na světle a teple. Každý den protřepáváme. Po měsíci tuto směs přecedíme a olej pak skladujeme v chladu a ve tmě. Užívá se 3 x denně jedna lžička.

Tip: Udělejte si domácí rakytníkový sirup ve Fermentoru Kuvings.

Doporučené produkty

Recept na rakytníkový sirup

Rakytník odšťavníme a šťávu smícháme s hnědým cukrem. Zásadně nevaříme, maximálně ohřejeme na cca 75 stupňů a vmícháme kyselinu citrónovou. Posléze můžeme plnit do vymytých sklenic. Nejlépe je sirupu uchovávat v chladu, aby nám déle vydržel.

Dopřejte si pecičky z rakytníku

Velmi cenné látky jsou uchovány v semínku uprostřed rakytníku. Proto je nevyplivujte a snažte se je rozkousat. 

Kategorie blogu
Nahoru

Používáme Cookies

Kliknutím na Přijmout vše udělujete souhlas s používáním cookies k zajištění správného zobrazování a chování webových stránek, k analýze návštěvnosti a k cílení reklam. Své předvolby lze změnit v nastavení cookies.

Přijmout vše