Domácí léčivá rakytníková šťáva z odšťavňovačů
Jednou z nejstarších léčivých bylin a symbolů podzimu je rakytník. Přináší nám slunečné a teplé podzimní období svou dokonale oranžovou barvou ladící s podzimem. Barva těchto plodů je dána obsahem karotenoidů, které mají pro lidský organismus antioxidační účinky.
Rakytník obsahuje vysoký podíl vitamínu C, a proto se taky označuje "citroník severu".

Léčivé účinky rakytníku
Ještě donedávna byl rakytník využíván převážně lidovým léčitelstvím. O léčivých účincích rakytníku již věděli i staří Tibeťané, kteří jej využívali. Postupem času si našel své místo i v moderní medicíně.
- Podporuje imunitní systém
- Zvyšuje odolnost proti infekcím a stresu
- Reguluje krevní oběh
- Stimuluje činnost jater a plic
- Podporuje tvorbu trávicích enzymů
- Podporuje hojení žaludečních vředů
- Čistí organismus od škodlivých látek
- Vykazuje protinádorové účinky
- Příznivě působí na regeneraci pokožky
- Zabraňuje vypadávání vlasů
- Je vhodný při omrzlinách a popáleninách
Plody rakytníku obsahují:
- 7% oleje
- Velké množství vitamínu C
- Vitamíny B, A, D, F, K a Rutin
- Organické kyseliny a minerály
- Pektiny
- Třísloviny
- Alkaloid hyppopheinu (v těle se přeměňuje na serotin, jde o hormon důležitý pro celkovou vitalitu a odolnost proti stresu a nádorům)
Plody dozrávají na konci srpna postupně až do října. Nejen v plodech jsou důležité látky. Neměli bychom zapomínat, že listy a měkké koncové části větviček můžeme například použít na čaj, který posiluje imunitu.
Domácí využití rakytníku
Doma si z rakytníku můžete vyrobit výbornou a zdravou šťávu, sirup, marmeládu, med, pečený čaj, můžete jej zamrazit nebo dokonce vyrobit olej. K podzimu patří nejen již zmiňovaný rakytník, ale i jablka, hrušky, švestky a jiné ovoce. Proto v těchto sychravých dnech dělám v odšťavňovači Kuvings šťávu z plodů rakytníku. Doporučuji je prokládat již zmiňovaným ovocem. Získáte sklenici vitamínů, které jsou potřeba.
Jedna sklenice šťávy obsahuje doporučenou denní dávku vitamínů.
Recept na domácí rakytníkový olej
Dobře umyté plody rakytníku propláchneme a odšťavníme v odšťavňovači Kuvings . Nás bude v tento okamžik zajímat drť z odšťavňovače, to znamená slupky a zrníčka, které je potřeba usušit. Drť rozložíme na plech a rozprostřeme, aby nám nezplesnivěla. Po usušení musí být krásně oranžové. Usušenou hmotu nahrubo rozmixujeme, dáme do šroubovací sklenice asi do 2/3 a zalijeme olejem (nejlépe olivový). Dobře zavíčkujeme a necháme na světle a teple. Každý den protřepáváme. Po měsíci tuto směs přecedíme a olej pak skladujeme v chladu a ve tmě. Užívá se 3 x denně jedna lžička.
Recept na domácí čaj z rakytníku
Dvě velké lžíce rakytníkových plodů vaříme pět minut, přecedíme a můžeme nejlépe teplé vypít.
Na přípravu čaje můžeme použít i rakytníkové listy nebo kůru. Čaj připravovaný z rakytníkových listů je významným zdrojem nutričních látek.
Recept na med z rakytníku
Čerstvě odšťavněnou šťávu smícháme s kvalitním tekutým medem a uchováme v temnu a chladu.

Recept na rakytníkový sirup
Rakytník odšťavníme a šťávu smícháme s hnědým cukrem. Zásadně nevaříme, maximálně ohřejeme na cca 75 stupňů a vmícháme kyselinu citrónovou. Posléze můžeme plnit do vymytých sklenic. Nejlépe je sirupu uchovávat v chladu, aby nám déle vydržel.
Dopřejte si pecičky z rakytníku
Velmi cenné látky jsou uchovány v semínku uprostřed rakytníku. Proto je nevyplivujte a snažte se je rozkousat.