Sušičky ovoce návod
Snadné, rychlé a zdravé uchování ovoce, zeleniny, hub i bylinek
Domácí sušení Vašich výpěstků Vám zaručí nejen jeho kvalitní uchování prastarou metodou, ale zaručí také vysoký obsah vitamínů a minerálů, a to bez jakýchkoliv chemických aditiv – např. síry, která bývá běžně používána jako konzervant u hromadné produkce sušených plodů.
Sušení ovoce, hub a zeleniny patří mezi nejstarší způsoby jejich konzervace. Nejenže se jedná o proceduru velmi jednoduchou, ale také zdravou. Při sušení se nepoužívají žádné konzervační látky, barviva, ani cukr, a tak lze například sušené ovoce mlsat, i pokud si chceme udržet štíhlou linii. V ovoci, zelenině a houbách přitom zůstává i po usušení většina vitamínů, minerálů a vlákniny, pro které tyto potraviny sbíráme a konzumujeme.
Sušení uchovává výživnou hodnotu potravin a bylin
Sušení je vynikajícím a šetrným způsobem, jak uchovat výživnou hodnotu potravin a bylin a jak koncentrovat a zvýraznit jejich chuť a vůni. V sušičce si můžete připravit vlastní sušené banánové lupínky, sušené mango nebo sušené plátky masa a uvidíte, jaký je rozdíl mezi vlastními pochoutkami a výrobky koupenými v obchodě. Sušičku nemusíte používat pouze k sušení ovoce, zeleniny, bylinek, masa apod., ale také k výrobě jogurtu.
Pokud chceme při sušení syrových potravin uchovat účinnost enzymů, musíme dbát na dvě důležité okolnosti. První z nich je správná kontrola teploty, druhá je doba sušení. Enzymy ztrácejí svou účinnost, pokud jsou vystaveny příliš vysoké teplotě. Je-li však teplota sušení nízká, sušení trvá déle a potraviny se mohou zkazit nebo se v nich rozmnoží bakterie.
Co můžeme sušit?
V elektrické sušičce s elektronickou regulací teploty můžeme sušit téměř všechno ovoce, kořenovou zeleninu, houby, bylinky, šípky nebo také květiny. Výhodou elektrické sušičky je snadná regulace teploty, kterou je dána kvalita usušení, za současného zachování maximálního množství hodnotných látek, chuti a barvy. Je to ten nejrychlejší způsob sušení většího množství ovoce či hub.
Příprava k sušení:
Pro sušení vybereme zralé a čerstvé ovoce a zeleninu. Plody nesmějí být plesnivé či nahnilé, vady na slupce nevadí. Pro zabránění zhnědnutí jablek a hrušek je můžeme přibližně na pět minut ponořit do vody s citrónovou šťávou.
- ovoce, kromě borůvek, dobře umyjeme
- u peckovin odstraníme pecku
- ovoce zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky silné asi půl centimetru
- zeleninu po očištění nakrájíme, případně nastrouháme na hrubém struhadle
Správné usušení
Sušíme při teplotě 50-55°C (pro raw sušení při teplotě do 42°C), doba sušení závisí na síle plátků a na obsahu vody v ovoci. Váha poklesne na 10 až 25 % původní hmotnosti. Dobře usušené ovoce je ohebné, vláčné, bez vlhkých míst. Nesmí se lámat. Teploty nad 85°C ničí nejen vůni a barvu ovoce, ale také obsah vitamínů.
Skladování
Usušené produkty můžeme skladovat v plátěných sáčcích případně ve sklenicích s vzduchotěsným uzávěrem. V obou případech je ukládáme do tmavé, suché místnosti, nejlépe s teplotou do 15 °C. Součástí každé sušičky zakoupené v ČR je český návod.