Sušené maso ze sušičky Yden

U nás najdete kromě jiného i výběr sušiček vyhlášené značky Yden, která se v průběhu let dostala díky svým kvalitním výrobkům na špičku světového trhu kuchyňských spotřebičů. Mnozí z vás si jistě myslí, že taková sušička je dobrá pouze na sušení ovoce, zeleniny a možná ještě tak hub, ale to se mýlíte, naše přístroje toho zvládají mnohem více.

Kromě již zmíněných potravin můžete zkusit usušit také maso, které se jistě stane vaší oblíbenou svačinou na výletech, nebo je využijete jako zpestření při posezení s přáteli. I když jste sušené maso ještě nikdy nepřipravovali, nemusíte se ničeho bát, postup sušení není složitý a zvládne jej i kuchařský začátečník.

Doporučené produkty

Jak vybrat a připravit maso na sušení?

Nejprve musíte zvolit správný druh masa – my doporučujeme maso hovězí, které je pro sušení ideální, zkusit však můžete i jiné druhy (např. kuřecí, krůtí či vepřové maso atd.), záleží, co preferujete. 

Z hovězího je nejlepší vybrat hovězí zadní, příp. plec nebo falešnou svíčkovou. Maso by v každém případě mělo být co nejlibovější, tučné maso po sušení brzy žlukne.

Maso důkladně očistíme a kvůli lepšímu krájení je můžeme dát na hodinku do mrazáku. Pokud naopak máte maso již mražené, krájejte jej ještě před úplným rozmrznutím - nebude se tolik kroutit. Je potřeba použít velmi ostrý nůž a maso krájet na velmi tenké plátky, cca 2-5 mm, aby sušení probíhalo rovnoměrně.

Sušení

Poté hotové plátky osolíme a okořeníme dle chuti například grilovacím kořením, česnekem, sojovou omáčkou nebo třeba worcestrovkou. Použít můžeme také trošku chilli, kayenského pepře, medu, cibule, sladkou uzenou papriku či od každého něco - fantazii se meze nekladou. Takto připravené maso necháme ideálně přes noc v lednici odležet.

Pozn.: V případě, že používáte chilli či kayenský pepř, je potřeba dávat pozor na množství, obojí je velmi ostré a když to s nimi přeženete, může být výsledek "velmi ohnivý". Pokud používáte již hotové směsi koření či omáčky, vyvarujte se nadměrného solení masa - dosolit si jej můžete vždycky. Při nakládání masa není příliš vhodné používat olej, protože značně prodlužuje dobu sušení.

Vlastní sušení, skladování a využití sušeného masa - jerky

Nyní se už můžeme pustit do samotného sušení. Pokud máme doma infra sušičku značky Yden, naše práce bude ulehčena tím, že si všechny důležité úkony – jako je teplota či čas, nastaví přístroj sám. Pokud máte sušičku jiné značky, obvyklá doba sušení je cca 7 hodin. Nejdříve je dobré zapnout sušičku cca na 70 stupňů po dobu 20 minut, díky čemuž se v mase zničí případné bakterie a další škodlivé látky, potom snížíme teplotu na 50 stupňů a dosušíme. Dobře usušené maso poznáme tak, že když na něj ze dvou stran zatlačíme, tak se nám v polovině rozlomí.

Sušení

Takto zpracované maso patří mezi nejstarší způsoby konzervace. Skladujeme jej v uzavřené nádobě na suchém, tmavém místě při pokojové teplotě. Takto uskladněné nám zůstane chutné a poživatelné několik týdnů až měsíců.

Sušeným masem určitě ohromíte své hosty, pochutnáte si na něm třeba u televize a můžete jej také využít jako energetickou bombu např. pro řidiče či v jiných náročných profesích. Sušené maso je velmi chutné a výživné - jeho 25 g odpovídá svými nutričními hodnotami cca 60 g čerstvého masa.

 

Kategorie blogu
Nahoru

Používáme Cookies

Kliknutím na Přijmout vše udělujete souhlas s používáním cookies k zajištění správného zobrazování a chování webových stránek, k analýze návštěvnosti a k cílení reklam. Své předvolby lze změnit v nastavení cookies.

Přijmout vše