Odšťavňování prakticky - nejlepší suroviny a kombinace

Patříte mezi milovníky fresh džusů neboli čerstvé ovocné a zeleninové šťávy? Přinášíme vám tipy, jak a co nejlépe kombinovat. Víte, jaké suroviny se k sobě nejvíce hodí? Kromě toho vám poradíme, které druhy ovoce a zeleniny půjdou odšťavňovat hravě a se kterými to bude chtít více trpělivosti.

Nejlepší ovoce na odšťavňování

Ideální ovoce na odšťavňování představují zejména jablka, hrušky a citrusy. I u těchto druhů ovšem mohou nastat komplikace. Důležité je proto vybírat je podle zralosti a konzistence. Jednodušší odšťavňování a lepší výtěžnost obecně slibují tvrdší a čerstvější plody. Snažte se tak vyhnout přezrálým měkkým plodům nebo plodům, které jste měli již dlouho uskladněné. Šikovný odšťavňovač si s nimi sice poradí, a to zejména když je zkombinujete s tvrdšími surovinami, ale získáte spíše pyré než šťávu.

Doporučené produkty

Ideální zelenina pro fresh

Kořenová zelenina je na odšťavňování rovněž velmi vhodná. Z mrkve, petržele nebo červené řepy získáte hodně šťávy, neboť se sítka odšťavňovačů tolik nezanáší a výtěžnost je poměrně velká. Kombinace kořenové zeleniny s ovocem je navíc nejen chutná, ale především zdravá. Pokud máte rádi bylinky, odšťavňujte je ve formě svazku. To samé platí i u listové zeleniny.

Tipy a vychytávky

Peckovice jsou vhodné spíše jako doplňková surovina při odšťavňování jiných druhů ovoce. Mají měkčí vlákninu, díky čemuž při odšťavňování vytváří spíše kaši. Proto je dobré toto ovoce kombinovat s tvrdšími jablky, hruškami, mrkví nebo petrželí. Stejný problém může nastat například u ananasu, kiwi nebo manga. Obecně platí pravidlo, že měkké suroviny je dobré kombinovat s tvrdšími, neboť se odšťavňovač tolik nezanáší a odšťavňování je plynulé. U pomerančů si pro změnu dejte pozor na druh - některé nejsou vhodné k odšťavňování, neboť vzniklá šťáva hned hořkne.

Čerstvé šťávy díky kvalitním odšťavňovačům

Oblíbené kombinace

Za vyzkoušení rozhodně stojí fresh ze 4 jablek, 4 mrkví a 2 červených řep. Pro ozvláštnění chutě jej doplňte snítkou máty. Tato kombinace je skvělá pro posílení imunity i doplnění energie a důležitých živin. Další velmi zajímavou a zdravou kombinací je šťáva z okurky, zeleného jablka, limetky, řapíkatého celeru, listového špenátu a kiwi. Chuť celeru a listového špenátu dokonale zjemní a osladí jablko s kiwi a výsledná chuť je zkrátka dokonalá.

Co neodšťavňovat?

Bobuloviny a lesní ovoce nemají téměř žádnou výtěžnost a na fresh z tohoto ovoce byste jich museli mít na kila. Výborné jsou ovšem k dochucení šťáv. K oblíbeným patří zejména borůvky, maliny nebo jahody. Mezi surovinami, se kterými si odšťavňovač neporadí, vede jednoznačně banán. Toto ovoce musíte vždy rozmixovat a teprve poté jej přidat do připravené šťávy.

Doporučené produkty

Velký test odšťavňovače Kuvings EVO820 - co vše dokáže odšťavnit?

MNYX1WKp544

Video a test: Poradí si odšťavňovač Kuvings EVO820 i s bobulemi?

7caoyWnEF-s

Video, jak odšťavnit řapíkatý celer v odšťavňovači Kuvings EVO820:

YYHTALhgHL4
Kategorie blogu
Nahoru

Používáme Cookies

Kliknutím na Přijmout vše udělujete souhlas s používáním cookies k zajištění správného zobrazování a chování webových stránek, k analýze návštěvnosti a k cílení reklam. Své předvolby lze změnit v nastavení cookies.

Přijmout vše