Výrobník rostlinných nápojů

Výrobník rostlinných nápojů - Veggie Drinks Maker Vám umožní vyrobit si oblíbené rostlinné nápoje doma, snadno, rychle a s daleko menšími náklady než u balených rostlinných nápojů. Výrobník Vegan Milker by ChufaMix je vynikajícím kuchyňským pomocníkem také při výrobě nápojů z ořechů, cereálií, semínek a bylin.
 

 

Co potřebujete k přípravě rostlinného nápoje:

  • Vegan Milker by ChufaMix - výrobník rostlinných nápojů
  • ruční ponorný mixér
  • a 5 minut času.

 

 

Můžete si připravit:

  • rostlinné "mléko" z ořechů: mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kaštany, brazilské ořechy, kešu, pistácie, piniové ořechy, orxatové ořechy (tigernuts), makadamiové ořechy, atd.
  • obilné "mléko": oves, rýže, špalda, proso, atd.
  • rostlinné "mléko" ze semínek: quinoa, sezam, konopí, dýně, slunečnice, meloun, atd.
  • sójové "mléko"
  • jiné kulinářské výtvory

Vyrobte si vlastní veganské "mléko" a jiné nápoje! 

 

► OŘECHY

Suroviny:
- 1 litr studené vody nebo vody o pokojové teplotě
- 100 až 150 gramů celých vlašských ořechů, kešu nebo pistácií; nebo také mleté či předem namočené mandle, lískové ořechy, kaštany, orxatové ořechy (tigernuts); nebo kombinace ořechů
- 60 g cukru nebo 30 ml sirupu agáve. (Lze připravit i nápoj “natural” bez sladidel)

 

Všechny suroviny vložte do výrobníku Vegan Milker by ChufaMix, rozmixujte ručním ponorným mixérem a přefiltrujte. Čerstvé veganské “mléko” uchovávejte vždy v chladničce (maximálně 5 dní).

 

Veganské mléko
Výrobník mléka

► CEREÁLIE  

Suroviny:
- 1 litr horké vody (<85 ° C)
- 50 až 100 gramů jemně rozdrcených obilovin nebo namočených obilných zrn (50 gramů pokud připravujete ovesné mléko a 100 g pokud vyrábíte rýžové mléko)
- 1/10 citronové kůry

- trocha skořice nebo vanilky
- špetka soli
- Volitelné: a) Sladidlo: 40 gramů cukru nebo lžičku stévie nebo 20 ml sirupu agáve, b) Zázvor: trochu zázvoru (kořen nebo prášek)

 

Všechny suroviny vložte do výrobníku Vegan Milker by ChufaMix, rozmixujte ručním ponorným mixérem a přefiltrujte. Rostlinný nápoj uchovávejte vždy v chladničce (maximálně 5 dní).

 

► SEMÍNKA

Při použití semínek (semena dýně, melounů atd.) a zvláště při použití velmi malých semínek (konopná semena, quinoa, sezam, proso, atd.), je mnohem lepší: a) použít půl litru vody, b) použít "vysokorychlostní režim ručního mixéru. 

Suroviny:
- 1/2 litru teplé nebo horké vody - 1/2 litru minerální vody
- 60 gramů semínek - Doporučené: Léčivé byliny nebo kořeny

Do nádoby nalijte 1/2 litru horké vody, vložte semínka a mixujte (vysokorychlostní poloha). Přidejte další 1/2 litru vody a znovu mixujte. Poté přefiltrujte.

 

Sojové boby: Srovnání sojového "mléka" a kravského mléka

Sojové boby
Sojové boby obsahují velké procento bílkovin, díky němuž mají vysokou sytivost a velkou nutriční hodnotu. Jsou také bohaté na vlákninu, železo, vápník a vitamín A.

1) Sojové mléko obsahuje zeleninové proteiny
Rostlinné bílkoviny mají tu výhodu, že způsobují menší ztráty vápníku.  Je známo, že strava bohatá na živočišné a mléčné bílkoviny vytváří vyšší riziko tvorby osteoporózy.

2) Sojové mléko neobsahuje laktózu
Asi 75% světové populace dobře nesnáší laktózu.  Některé etnické skupiny jsou postiženy více než jiné.  Například 75 % Afričanů a 90 % Asijatů mají nesnášenlivost laktózy.
Sójové mléko obsahuje cukry prebiotické stachyosy a rafinózy. Tyto cukry posilují imunitu a pomáhají snižovat množství toxických látek v těle.

3) Méně lidí je alergických na sojové mléko
Studie prokázaly, že je pouze 0,5 % dětí s alergií na sójové mléko, zatímco 2,5 %  je alergických na kravské mléko.

4) Sojové mléko snižuje hladinu cholesterolu
Nasycené tuky v kravském mléce jsou nezdravé a zvyšují hladinu cholesterolu.  Bílkoviny v kravském mléce nemají žádný přínos pro snížení cholesterolu.  Sójové bílkoviny mohou snížit hladinu cholesterolu.  FDA (potraviny a léčiva v USA) potvrzuje, že sójové bílkoviny, jako součást stravy s nízkým obsahem nasycených tuků a cholesterolu můžou významně snížit riziko koronárních srdečních onemocnění.  FDA doporučuje zahrnout 25 g sojových bílkovin do každodenního jídelníčku.

5) Sojové mléko neobsahuje žádné hormony
Kravské mléko obsahuje přírodní hormony (z krávy), ale i syntetické hormony, které mohou mít vliv správnou funkci těla.  Syntetický hormon rBGH (rekombinantní růstový hormon skotu), který je obsažen v kravském mléce, zvyšuje produkci mléka až o 20 procent.

6) Sojové mléko nezpůsobuje cukrovku
Ačkoliv žádná obecná shoda neexistuje mezi vědci, některé studie prokázaly spojitost mezi pitím kravského mléka v raném životě a rozvojem cukrovky.  Tato spojitost neexistuje se sójovým mlékem.

7) Sojové mléko je bohaté na isoflavony
Sojové mléko je velmi bohaté na isoflavonoidy.  Každý šálek sójové mléko obsahuje asi 20 mg izoflavonů. Kravské mléko neobsahuje isoflavony.  Isoflavony mají mnoho zdravotních výhod, včetně snižování cholesterolu, zmírňování příznaků menopauzy, prevence osteoporózy a snížení rizika pro určité druhy rakoviny (rakoviny prostaty a prsu). Isoflavony jsou také antioxidanty, které chrání naše buňky a DNA před oxidací.

► NÁŠ TIP: Čisté ovocné a zeleninové šťávy

Ve výrobníku Vegan Milker by ChufaMix nemusíte připravovat pouze rostlinná "mléka". Můžete si také připravit čerstvé ovocné a zeleninové šťávy bez vlákniny. Stačí pouze vložit vybrané suroviny (ovoce, zeleninu, listovou zeleninu, bylinky, sušené plody aj.), rozmixovat a přefiltrovat.