TOHLE ŽE JE OVOCE? - Rozdělení ovoce a zeleniny

Je okurka a rajče zelenina? Musí být ovoce vždy jen sladké? Je zelenina vždy jen zelená? Které divoké rostliny běžně konzumovali naši předkové namísto salátu? Otázky a odpovědi, aneb jak se při nákupu neztratit v oddělení ovoce a zeleniny.

Co patří do ovoce?

Plody se semeny jsou OVOCE (tj. kromě všech sladkých peckovin, plodů s jádry, bobulovin či banánů a ananasu sem také patří plody, které se občas označují jako plodová zelenina - tj. rajčata, okurky, papriky, lilek či melouny a ostatní tykve / dýně).

Ovoce má podle některých zastánců vitariánství tvořit až 80% veškerého příjmu energie. (Pouze 10% má pocházet z bílkovin a 10% z tuků.) Dostatečný příjem ovoce vám také skvěle pomůže překonat “chutě”, pocity hladu a podobné svody ke konzumaci věcí, které vám nesvědčí. Jiné výživové směry neméně správně říkají, že všechno, co obsahuje ovoce najdeme také v zelenině a v moha případech ještě mnoho věcí navíc. A za úplný „poklad“ můžeme považovat zelené listy.

Jahody

Košťálová, kořenová, listová zelenina či bylinky

Kořeny, hlízy, bulvy nebo košťály jsou ZELENINA (tj. mrkev, petržel, řepa, celer, zázvor, křen, pastinák, brambor, ředkvička, tuřín aj. Dále pak cibuloviny: cibule, česnek, pórek, pažitka a košťáloviny: květák, brokolice, kedlubny, romanesco atd.) 

Do skupiny košťálovin (brukvovité) patří ale také na pohled spíše “listová zelenina” jako je zelí, kapusta, růžičková kapusta, kadeřávek, čínské i pekingské zelí atd. Všechny uvedené druhy totiž obsahují komplex sacharidů, které jsou pro člověka obtížně stravitelné a jejich rozklad bakteriální mikroflórou ve střevech je příčinou nadýmání, plynatosti apod. Širší info k této skupině najdete například na Wikipedii. 

Ředkvičky

S některými listy z košťálovin se občas v receptech na smoothies nebo čerstvě lisované šťávy setkáváme (zelí, kapusta apod.). Doporučujeme však postupovat individuálně (tj. vyzkoušejte, zda vám daná surovina nebo kombinace vyhovuje a nezpůsobuje potíže) a také dávkovat listy košťálovin v rozumné míře.

Pro zmírnění účinků lze u této skupiny doporučit spíše odšťavňění namísto mixování celých listů (tedy snížení obsahu vlákniny) a přidání šťávy k základu (šťávě či smoothie) z ovoce.   

Doporučené produkty

Nadzemní části zelených rostlin, tedy zejména LISTY a stonky (všechny druhy salátů, špenát, mangold aj.), se dají kombinovat se vším a jsou nejbohatším zdrojem živin ze všech uvedených skupin.

Nezapomeňte, že k nim můžete zařadit také natě nebo listy kořenové zeleniny, které jsou na živiny dokonce výrazně bohatší než samotné kořeny (třeba právě z mrkve a červené řepy), bylinky a “koření” (máta, měsíček, kopr aj.) nebo i jedlé divoké rostliny a “plevel” jako jsou kopřivy, jitrocel, pampelišky, jetel, šťovík, listy jahodníku, mladé lístky břízy a mnoho mnoho dalších…

U toho, co najdete volně v přírodě ale vždy POZOR na zdroj (u cesty nesbírat) a VŽDY JEN TO CO BEZPEČNĚ ZNÁTE!

Kapusta
Kategorie blogu
Nahoru

Používáme Cookies

Kliknutím na Přijmout vše udělujete souhlas s používáním cookies k zajištění správného zobrazování a chování webových stránek, k analýze návštěvnosti a k cílení reklam. Své předvolby lze změnit v nastavení cookies.

Přijmout vše